$
תחרות הסטארט-אפ המבטיח 2016
50 הסטארטאפים המבטיחים 2016 גג עמוד

מקום שני - IronSource: הכלבו של המפתחים

איירון סורס, שמתחזקת מאוד בסין, היא כבר לא רק מנוע הפצה לאפליקציות, אלא ספקית שירותים מגוונים שמכניסים למפתחים הרבה כסף

אסף גלעד 08:2511.05.16
בשנה שעברה בחרנו באיירון סורס למקום השלישי בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים, בזכות המעמד שקנתה לה כמנוע ההפצה הישראלי הגדול ביותר לתוכנות חינמיות- אנטי־וירוס, קוראי PDF, משחקי מחשב ושאר הורדות שכולנו מבצעים בלי לדעת שזה נעשה דרך איירון סורס. השנה היא קפצה למקום השני, והיתה היחידה מבין שלוש המבטיחות שנשארה בצמרת.
עובדי איירון סורס עובדי איירון סורס צילום: עמית שעל

 

איך שומרים על ההבטחה שנה אחרי שנה, בלי להידחק החוצה מפני מבטיחות חדשות? איירון סורס פשוט קנתה את המבטיחה ה־14 של שנה שעברה, סופרסוניק. למיזוג של הבטחות יש כוח סינרגטי. כל כך סינרגטי, שהעסקה העמידה את השווי של איירון סורס על 1.1 מיליארד דולר, מחברות החד־קרן היחידות ברשימה שלנו. בינואר זה אפילו הכניס אותה למקום ה־86 ברשימה העולמית של חדי־הקרן — חברות טכנולוגיה בשווי של יותר ממיליארד דולר — שפרסם המגזין "פורבס".

 

בשנה האחרונה איירון סורס בעצם השלימה קפיצה משמעותית, ומחברה שמתבססת בעיקר על הפצה הפכה לכזו שמעניקה עוד מגוון רחב של שירותים למפתחי אפליקציות: מנגנונים שמאפשרים הכנסות מקניות בתוך האפליקציות, פרסומות מסוגים שונים, ניהול נתונים וניתוח התנהגות המשתמשים. במילים אחרות, איירון סורס מציעה למפתחים אלטרנטיבה לפייסבוק ולגוגל לא רק בהפצת האפליקיציה אלא גם ביצירת הכנסות ממנה.

 

לקניית סופרסוניק, שמתמחה בפרסומות וידיאו לאפליקציות, היה תפקיד מרכזי במהלך הזה. כעת החברות הממוזגות שולטות בכ־40% משוק הפרסומות בווידיאו באפליקציות — בעיקר פרסומות למשחקים שמשובצות במשחקים אחרים, אחד הענפים הצומחים במובייל כיום שעתיד להגיע בשנים הקרובות לשוק של מיליארד דולרים, להערכת החברה.

החיבור לסופרסוניק, אגב, איזן את הפעילות של איירון סורס כך שהיא מתחלקת בין iOS של אפל לאנדרואיד באופן כמעט שווה, וגם חיזק את הנוכחות הפיזית של החברה בעמק הסיליקון. לצד סרטוני הפרסומת באפליקציות, איירון סורס מחזיקה ברשת פרסום שהושקה רק בתחילת שנה זו, שמאפשרת למותגי ענק כמו אמזון ו־ebay להציג פרסומות באפליקציות שלהן באופן שמתגבר על חוסמי פרסומות — וכבר הוטמעה בכ־80 אלף אפליקציות שאיירון סורס מפיצה.

 

במקביל נמשכת כמובן פעילות ההפצה: על פי ההערכה, איירון סורס אחראית ל־3.5 מיליארד הורדות של תוכנות עד כה, עם 6 מיליון התקנות ביום ו־450 מיליון משתמשים ייחודיים בחודש. לחלק ניכר מהמספרים האלה אחראיות יצרניות משחקים גדולות, ובהן EA, זינגה, ביג פיש גיימס, קינג ודוטס.

 

ההתרחבות של איירון סורס אפשרה לה ב־2015 לרשום הכנסות של 400 מיליון דולר, עלייה של יותר מ־30% לעומת 2014. לרבע מההכנסות האלה אחראים הסינים — שותפות עם ענקיות כגון עליבאבא, באידו, טנסנט, צ'יהו 360 וצ'יטה מובייל אפשרה לסינים הפצה קלה ונוחה למשתמשים מערביים, וגם ליהנות מיתרון נוסף של העבודה עם איירון סורס: מנוע ההפצה שלה לומד גם את ההרגלים ודפוסי השימוש של המשתמשים הביתיים שלה, ויודע להציע להם אפליקציות נוספות שיתאימו לתחומי העניין שלהם. הרווח הנקי של החברה עלה בעשרות מיליוני דולרים, ושיעור הרווח השולי מגיע לכ־70%–80%, נתון שכמעט לא קיים בחברות אדטק.

 

הצעות רכש מחברות ענק מסתובבות סביב איירון סורס כל הזמן, אבל מבנה המניות שלה, שבו רוב ליזמים ולמנהלים (הם מחזיקים 70% ממניות החברה), מאפשר לה שקט תעשייתי להמשיך לצמוח בלי לחץ מסיבי של המשקיעים לצאת למימוש מוקדם, כך שכרגע החברה ממשיכה להתמקד בהמשך הרכישה של חברות קטנות ממנה, ולפי הערכות, השנה לראשונה תקנה גם חברה לא ישראלית.

 

אבל לקפיצה הגדולה של איירון סורס צריך להוסיף כוכבית. החברה פעילה בשוק האדטק (טכנולוגיות פרסום), שבשנה האחרונה נחלש והביאה לאובדן שווי של עשרות אחוזים בשווי חברות העוסקות בתחום (למשל טאבולה). בחברת המחקר זירה מציינים כי הרגולציה מטעם ענקיות האינטרנט בשוק הפרסום והורדות התוכנה והמיצוי שחווים משתמשים עלולים לפגוע בשווי החברה.

 

"איירון סורס חברה חזקה מאוד", מציינים בזירה, "אבל שאלת המימוש והשווי שלה היא משמעותית. מכירה והנפקה קשים לביצוע בשלב זה, בגלל שילוב של שווי נוכחי ואופק של מכפילים על הכנסות נוכחיות, ולכן חלוקת דיבידנדים או סוגים אחרים של מימוש יכולים להפוך לאטרקטיביים מכולם, לפחות עד שהחברה תמצא אפיקי הכנסות חדשים ויציבים תוך שינוי מסוים בערכי המותג או באופן שבו החברה נתפסת. 2016 היא שנה משמעותית מאוד עבור איירון סורס".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x