בלעדי לכלכליסט
דב מורן מקים קרן חדשה שמחפשת את מובילאיי הבאה
קרן ההון סיכון החדשה של היזם הסדרתי, שכבר גייסה 30 מיליון דולר, תשקיע בחברות צעירות — כך שבמקום למהר לאקזיט, הן יתמקדו בצמיחה. מורן: "רוצים להגיע לאקזיט כשבידינו15% –20% אחזקה מהחברה"
"אנחנו רוצים להיות משקיע מוסדי ראשון של חברה, וגם מוכנים להיכנס לחברות בשלב מוקדם יותר במטרה לגעת בדנ"א שלהן ולעזור ליזמים להקים ולעצב המיזמים שלהם". כך אומר בראיון בלעדי ל"כלכליסט" דב מורן, האיש מאחורי הדיסק און קי, לרגל חשיפת קרן הון סיכון חדשה, גרוב ונצ'רס.
ל"כלכליסט" נודע כי גרוב ונצ'רס - שתתמקד בהשקעות בבינה מלאכותית, מערכות למידה (מאשין לרנינג) ובחיישנים המנטרים פעילות במערכות ענק - גייסה 30 מיליון דולר ומתכננת לגייס 100 מיליון דולר עד סוף השנה.
"נשקיע בין חצי מיליון דולר למיליון וחצי דולר בשלבים הראשונים של החברות, וההשקעות עשויות להגיע אפילו עד 5 מיליון דולר לחברה, תלוי בשלב שבו היא נמצאת. אנחנו גם נשתתף בכל סיבובי ההמשך מתוך מטרה לשמור על האחזקות שלנו ולהמשיך לגדל את החברה", הוסיף מורן.
מלבד מורן, בקרן החדשה עוד שלושה שותפים: גיא רשף, מייסד פרוביג'נט שפיתחה שבב תקשורת סלולרי ונמכרה לענקית השבבים ברודקום תמורת 340 מיליון דולר ב־2011; סיגלית קלימובסקי, שהיתה סמנכ"לית פיתוח עסקי בחברות של מורן, מודו וקומיגו, ובכירה לשעבר בפרטנר ובענקית הסלולר האצ'יסון; ולוטן לבקוביץ, בוגר יחידה 8200 שמלווה את כל השקעותיו של מורן בשנים האחרונות.
"המודל שאנחנו רואים לנגד עינינו הוא המודל של אנדריסן־הורוביץ האמריקאית (מקרנות ההון סיכון הגדולות והמוערכות בעמק הסיליקון, שפועלת במודל ובו עובדי הקרן מתערבים בשיווק, כוח אדם וטכנולוגיה - מ"א)", אמר שותפו של מורן גיא רשף.
את 30 מיליון הדולר הראשונים גייסו ארבעת השותפים בקרן ממשקיעים ישראלים, סינים, טייוואנים ואמריקאים. לאחרונה ביצעה הקרן את השקעתה הראשונה, כשהשקיעה כ־1.5 מיליון דולר ב־3D סיגנלס הישראלית, המפתחת חיישנים לפסי ייצור.
לדברי רשף, הקרן שמה לה למטרה לסייע לחברות להגיע במהירות האפשרית ללקוחות בעולם, וכך לבחון אם הן באמת פונות לשוק גדול ואם ניתן לבנות מהן חברה גדולה. "הכשל העיקרי של חברות ישראליות הוא שהן לא חושבות גדול מספיק ולא מתקשרות עם השוק שלהן מוקדם מספיק", טוען רשף. מורן מעיר במקביל שאם סיסטמס דחתה שבע הצעות רכישה עד שנמכרה.
"אנחנו רוצים להתמקד בחברות עם עומק טכנולוגי משמעותי. חברות כמו שאנחנו הקמנו או חברות כמו מובילאיי. כיום יש חלל רב בחברות כאלו אשר רוצות להיות ענקיות, ואנחנו רוצים להקים חברות אשר ימלאו את החלל הזה", מוסיף רשף.
לדבריו, בניגוד לקרנות הון סיכון אחרות, "אנחנו רוצים לעבוד עם החברות ולא רק להגיע לביקור פעם בחודש. יש הרבה חברות שמחכות לתמיכה ברמה הפיננסית והאסטרטגית".
מורן ספג הפסדים צורבים עם סגירתה של חברת מודו, ולכן ניתן לומר שהוא מודע להיתכנותם של כישלונות. לדבריו, "כישלונות יש אינסוף ולא ניתן להימנע מהם. יזמות היא דרך חתחתים קשה, בעיקר מנטלית, ואנחנו רוצים לעזור לכל היזמים שנתקלים בקירות".
לסיכום אומר מורן, "אחת התובנות שלנו שצריך לעשות השקעות המשך. אנחנו רוצים להגיע לאקזיט כשבידינו 15%–20% אחזקה מהחברה".
גרוב ונצ'רס (Grove Ventures)
נוסדה: 2015
גייסה: 30 מתוך 100 מיליון דולר
השקעות מתוכננות: 20
טווח השקעה: חצי מיליון עד 5 מיליון דולר בחברה
עוד משהו: רוצה להשקיע בטכנולוגיה בשלבים מוקדמים