$
הייטק והון סיכון

מי הן קרנות הון הסיכון המפתיעות של 2016

Grove של דב מורן מנהלת 30 מיליון דולר; Shepra של יוצאי אקסלינק גייסה עד כה 20 מיליון דולר; וקרן מיקרופאונד של מנהלי כספים בשם Cerca גייסה 12 מיליון דולר

אסף גלעד 14:1017.01.16

בשנה החולפת גייסו קרנות הון סיכון ישראליות לא פחות ממיליארד דולר, שיופנו במהלך השנים הקרובות להשקעות בסטארט-אפים בכל השלבים, כך לפי נתונים שפורסמו בדו"ח הקרנות השנתי של חברת המחקר IVC. רוב הכסף גויס לקרנות קיימות שמגייסות הון נוסף בכדי להמשיך ולהשקיע, בהן קרנות ותיקות כמו פונטיפקס, וינטג', וגלילות, כמו גם למשקיעים ותיקים שחזרו להשקיע בקרנות חדשות יותר, כמו סטייג'ואן וקומרה. עם זאת, הדו"ח של IVC חשף גם כמה קרנות חדשות, מסקרנות ולא מוכרות המצויות בתהליכי גיוס.

בין הקרנות החדשות נמצאת גם Grove Ventures Capital של היזם הסדרתי דב מורן, מייסד חברת שבבי הפלאש אם סיסטמס שנמכרה לפני כעשור לסאנדיסק בתמורה ל- 1.55 מיליארד דולר. מורן הקים את Grove (בעברית: מטע) כחברת השקעות אישית כבר עם סגירת הסטארט-אפ מודו בשנת 2010. עד כה השקיע מכספו האישי כאנג'ל במספר חברות, בהן Learni שמקדמת לימוד מספרים בטאבלט בבתי ספר, ו-Consumer Physics שפיתחה חיישן כימי לזיהוי מרכיבי בסיס במזון ובתרופות. סך הכל השקיע מורן בכ-30 חברות וברובן הוא משמש כיו"ר או כמייסד משותף, כמו למשל בחברת אפליקציית הטלוויזיה קומיגו או בחברת המקלדות החכמות שנסגרה Smartype.

 

דב מורן. חברת השקעות אישית דב מורן. חברת השקעות אישית צילום: יובל חן

 

בשנים האחרונות החליט מורן לגייס קרן הון סיכון שתכלול גם את כספם של משקיעים חיצוניים. באוגוסט האחרון רשם את גרוב כקרן שפועלת מרמת השרון ועל פי חברת המחקר IVC מנהלת 30 מיליון דולר, מתוך יעד גיוס כולל של 80 מיליון דולר. מורן אינו משיב על שאלות הקשורות בקרן, ומקורביו טוענים נמרצות שהקרן תסתפק בסכום נמוך יותר מ-80 מיליון. על פי IVC, הקרן תשקיע 500-100 אלף דולר בסטארט-אפים בתחומי מובייל, סייבר, תקשורת, אינטרנט, תוכנה ארגונית ותוכנה למשתמש הפרטי. שותפיו של מורן בקרן כוללים את לוטן לבקוביץ, לשעבר מנהל הפיתוח העסקי של קומיגו, ואת סיגלית קלימובסקי שכיהנה גם היא בקומיגו כנהלת שיווק.

 

חזרתם של המסודרים

שם חדש ומרענן בנוף הקרנות הישראליות הוא Shepra InnoVentures של המשקיעים איתי הורשטוק ואילן פלדמן. למרות הדמיון בשם, אין קשר בין הקרן לבין Sherpa Ventures, קרן אמריקאית ששייכת למשקיע העל שרווין פישאוור, מהמשקיעים הראשונים באובר.

 

מייסדי הקרן, הורשטוק ופלדמן מוכרים בעיקר בזכות האקזיט שלהם באקסלינק, חברת הסטארט-אפ של רוני צארום שנמכרה בסוף שנות התשעים לקומברס בתמורה ל-530 מיליון דולר במניות, שהפכו בהמשך ל-700 מיליון דולר. השניים היו המשקיעים הראשונים בחברה; כשהוקמה ב-1998 השקיעו בה 250 אלף דולר תמורת 25% ממניותיה. בסיכומו של דבר השקיעו באקסלינק חצי מיליון דולר וקיבלו בחזרה 80 מיליון דולר. את קרן שרפה הקימו במטרה לפעול במודל דומה לזה שפעלו לפני כשני עשורים: השקעה וליווי החברות לתהליך של חדשנות שכולל בתוכו גם "פיבוט", או שינוי אסטרטגי מהותי במוצר. לשם כך, צירפו לקרן את חברת הייעוץ SIT של אמנון לבב שעוסקת בחשיבה המצאתית ובייעוץ לתהליכי חדשנות על מנת שזו תלווה את חברות הפורטפוליו שלה.

 

השקיעו בחברה שמפתחת לבלב מלאכותי השקיעו בחברה שמפתחת לבלב מלאכותי צילום: שאטרסטוק

 

"השקענו באקסהלינק ב-1998 כי הקרנות הגדולות והמוכרות לא רצו לגעת בחברה", מספר הורשטוק ל"כלכליסט". "ועשינו זאת כי ידענו שהמוצר של החברה רלוונטי, למרות שהמודל העסקי לא היה נכון לדעתנו. חשבנו שאם נשנה אותו נצליח ואת ההשקעה ביצענו לאחר שהבנו שהחברה תסכים לשינוי". לאחר האקזיט פנה כל אחד מהמשקיעים לדרכו: הורשטוק הקים את אקסקליבר, בית השקעות המתמחה בניהול הון משפחתי, היה ממקימי אבולושן וכן ביצע כמה השקעות בחברות כמו וויטסמוק, וובידו, קסמבה שנמכרה ללייבפרסון, ווייז שנמכרה לגוגל ומובילאיי. פלדמן היה ממקימי חממת הטכניון, ומשקיע בפרולור, ספיץ' מודולס ובמזור רובוטיקס.

 

שרפה גייסה עד כה 20 מיליון דולר, ולאחר סגירה ראשונית של הקרן כבר החלה לבצע השקעות. יעד הגיוס עומד על 70-60 מיליון דולר. עד כה השקיעו השניים כ-3 מילי

ון דולר בחברת הציוד הרפואי Beta02 הישראלית, שמפתחת לבלב מלאכותי וכבר מצויה בשלב ניסוי קליני בבני אדם באירופה, ונמצאת כיום בשליטת אורום של מוריס קאהן.

 

הקרן של ה- CFO's

קרנות מיקרופאנד, קרן הון סיכון קטנה בהיקף של עד 30 מיליון דולר, היו באופנה במחצית הראשונה של העשור הנוכחי וככל הנראה חלפו מן העולם עם שטף המזומנים מהמזרח שנחת בארץ בשנתיים האחרונות. עם זאת, קרן חדשה בשם סרקה (Cerca) הוקמה כמיקרופאנד בידי מייסדי חברת מנהלי הכספים Nextage, עופר כץ ואיציק לב. כץ משמש כסמנכ"ל הכספים של פייבר ושל אדאלום שנמכרת בימים אלה למיקרוסופט וקודם לכן כיהן גם כסמנכ"ל כספים בווילוסיטי שנמכרה לקוואלקום, בסנאפטו שנמכרה לפייסבוק ובקוטנדו שנמכרה לאקמאיי.

 

כץ גייס לקרן 12 מיליון דולר ובכוונת הקרן לעשות שימוש בידע ובקשרים שצברו השותפים בכדי להשקיע את כספי המשקיעים בחברות שבהן הם מעורבים או שקשורות ליזמים איתם עבדו בעבר. ההשקעות ממוקדות בחברות סטארט-אפ בוגרות שמגייסות סבבים ב סיכון קטן יותר. סרקה משקיעה אך ורק לצד קרנות גדולות ממנה, ועד כה השקיעה באדאלום שנמכרה, בפייבר, ארגוס, רבלו ו- Wochit.

 

בסרקה ארבעה שותפים: נוסף לכץ וללב, מכהנים כשותפים בקרן גם הדר אבטליון, לשעבר מנהלת השקעות ב JVP ומנהלת שיווק ב- 888 ובמטה-קפה; וכן הללי ברץ, שותפה במשרד עורכי הדין BFP.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x