מאקרו טכנולוגי
הפתרון לצניחה במכירות המחשבים: מציאות מדומה
חברות כאינטל וקוואלקום מקדמות שבבים ייעודיים שיורידו עלויות ויכניסו את המציאות המדומה לתוך כל בית. רשמים מתערוכת קומפיוטקס
לצופה מבחוץ תעשיית המחשבים נראית קצת כבת יענה הטומנת את ראשה בחול: מכירות המחשבים האישיים צונחות כבר שנים, אנשים משדרגים מחשבים בקצב נמוך יותר מאי פעם, ובמדינות העולם השלישי יותר ויותר משתמשים מגלים שכל מה שהם צריכים הוא סמארטפון. ובינתיים, תעשיית המחשבים כולה תלתה את תקוותה בקפיצה במכירות בעקבות השקת טכנולוגיה זו או אחרת או מערכת הפעלה חדשה. תקוות אלו התנפצו שוב ושוב, וקצב הצניחה במכירות המחשבים רק מאיץ.
- מיקרוסופט מכריזה על עידן "המציאות המעורבבת"
- מהפכת המציאות המדומה מגיעה לסמארטפון
- ענקית תחת לחץ: גוגל מחפשת את המציאות
תחושת הניתוק בין תעשיית המחשבים למציאות היתה ניכרת במיוחד בשנים האחרונות בתערוכת המחשבים הגדולה בעולם קומפיוטקס בטייוואן. בסופו של דבר רוב חברות האלקטרוניקה, הרכיבים והמחשבים ממוקמות במדינת האי: לא רק אסוס ואייסר אלא גם msi, גיגה־בייט, BenQ, TSMC והון האי, החברה־האם של פוקסקון המרכיבה את רוב מכשירי האלקטרוניקה בעולם. שנה אחר שנה עלו לבמה חברות רכיבים ושבבים אסייתיות ואפרוריות וחגגו את הצלחתן בזמן שעולמן קורס בלהבות.
השנה התמונה סוף סוף השתנתה: קומפיוטקס 2016, שמגיעה לסיומה בסוף שבוע זה, היא משב רוח רענן. מאות חברות חדשות הגיעו לראשונה לתערוכה, בהן גם יצרנית הסמארטפונים HTC. התעשייה מצאה סוף סוף את הישועה, הדרך לשכנע את כווולנו לשדרג את המחשב האישי ולהחזיר את ה־PC למקומו הראוי כמרכז הבית ועולם המחשוב. ההבטחה הגדולה? מציאות מדומה (VR).
זו כמובן לא הבטחה חדשה, אבל קומפיוטקס מבהירה שה־VR היא עובדה מוגמרת ורק הצרכנים עוד לא הפנימו זאת. מעבר לעשרות חברות שהציגו את משקפי ה־VR שלהן, התערוכה הבהירה שהתעשייה הבינה מה יש לעשות כדי להכניס את המשקפיים האלה לכל בית. הכרזות רבות הוקדשו להצגת שבבים, מעבדים ומחשבים שיעשו בדיוק את זה. התעשייה עברה משלב המשקפיים לשלב התשתית.
עד לאחרונה, פתרונות המציאות המדומה הזמינים בשוק היו יקרים ומורכבים. דרישות המינימום הן מחשב גיימרים עם כרטיס מסך במחיר של 600 דולר לפחות. אבל בימים אלו Nvidia השיקה את הדור החדש של הכרטיסים הגרפיים שלה, שחותך בחצי את העלות של הכרטיס הנדרש לתמוך במשקפי VR. בשנה הבאה צפויה ירידה דומה במחיר, ובעוד שנתיים כל מחשב מיינסטרים יוכל לתמוך במציאות מדומה. בעוד שלוש שנים אפילו המוצרים הבסיסיים ביותר, ואולי גם סמארטפונים וטאבלטים, יתמכו בקלות בתצוגת VR.
השינוי הזה ידרוש דור חדש של מעבדים עבור דור חדש של סמארטפונים ומחשבים אישיים - וזה בדיוק מה שחברות השבבים אינטל, קוואלקום ו־ARM הבריטית הציגו בטייוואן. זו הפעם הראשונה שהמציאות המדומה יצרה מספיק מודעות בתעשייה כדי להביא לפיתוח חומרה ייעודית עבורה. כל חברות המחשבים הטייוואניות הציגו בתערוכה מחשבים ניידים מתקדמים שמסוגלים לתמוך במציאות מדומה. אסוס הגדילה לעשות והבטיחה תו תקן שיודיע לרוכשים אם המחשב שהם קונים "מוכן ל־VR".
לפי הדיווחים, גם סוני ומיקרוסופט צפויות להצטרף לחגיגת ה־VR ועובדות על גרסאות חומרה מתקדמות וחדשות לקונסולות המשחקים שלהן שיתמכו במציאות מדומה. האמת מאחורי הדיווחים צפויה להתגלות עוד החודש, בתערוכת המשחקים E3 בלוס אנג'לס.
נוסף על כך, חברות כ־MSI ו־HP הציגו קונספט חדשני של מחשב־גב: מחשב אישי שבנוי במידות שניתן לסחוב כתיק גב ומאפשר לנוע בחופשיות בתוך עולם המציאות המדומה, לפחות עד שהטכנולוגיה תאפשר להעביר את הררי המידע הנדרשים בצורה אלחוטית בלי חיבור חוטי בין משקפי ה־VR למחשב. ב־MSI אמרו שהקונספט של מחשב גב נולד לאחר שבחברה הבינו שמאות מפתחים בתחום החלו לעבוד על פתרונות דומים וארעיים, שיאפשרו להם לבחון את הפיתוחים שלהם.
תערוכות גדולות כמו קומפיוטקס לא מציגות טרנדים חדשים אלא מראות לאיזה כיוון התעשייה מתפתחת. אלה המקומות שבהם תחומים, שקורים בהם פיתוחים קטנים אחת לכמה שנים, מתפוצצים בבת אחת בצונאמי של חברות, קטנות וגדולות, שמציפות את השוק בפתרונות. כך היה בשנים האחרונות עם מדפסות התלת־ממד והרחפנים, שעדיין לא הצליחו לסחוף את העולם כפי שתעשיית המחשוב קיוותה, אבל עדיין הובילו לעלייתן של חברות חדשות ויצירת עשרות נישות מוצרים שלא היו קיימות קודם לכן. תעשיית המחשבים מקווה שהמציאות המדומה תצליח להשיג עבורה תוצאה דומה.