$
חדר מחשבים

איך נערכים לאינטרנט הדברים?

כיצד יכול העולם הארגוני להתכונן להטמעה של טכנולוגיית אינטרנט הדברים ואילו שינויים נדרשים מנהלי המחשוב לבצע לשם כך

שלומי פרייס 19:0706.06.16

אינטרנט הדברים הן מילות באזז ואחד התחומים הכי מדוברים כיום, אבל ביטוי זה גם מכניס תחת כנפיו מגוון עצום של טכנולוגיות. החל ממחשוב לביש, דרך התקני בית חכם, דרך מכוניות אוטונומיות ועד רשתות ותשתיות חכמות. בזכות אינטרנט של הדברים, חקלאים יכולים להשגיח על היבול שלהם מהטאבלט, מכונות יכולות להודיע למפעיליהן על חלקים שעומדים להתקלקל ואפילו להזמין טכנאי בעצמן הודות לקישוריות מובנית, מכוניות העתיד יוכלו לאסוף מידע מחיישנים וממצלמות ולנוע בעצמן ללא צורך בנהג תוך שהן מתקשרות עם מכוניות סביבן ועם תשתיות הכביש.

היערכות של הארגון לקראת מהפכת האינטרנט של הדברים שכבר מתרגשת עלינו בימים אלה, היא בשתי רמות עיקריות: הרמה הראשונה, היא היערכות לקליטת היבטים של אינטרנט של הדברים בתוך הארגון, והרמה השנייה, היא הכנה של מרכזי הנתונים, הדאטה סנטר הארגוני להתמודדות עם עומס ועושר הנתונים שאינטרנט של הדברים מייצר, או במילה היותר מוכרת: הביג דאטה.

הטרמוסטט החכם של נסט הטרמוסטט החכם של נסט

 

אבל בחובו של האינטרנט של הדברים טמונות הזדמנויות אדירות גם בשוק הצרכני. זה מתחיל משיגעון רצועות הכושר והשעונים החכמים שעכשיו שוטף את העולם, ממשיך בהתקנים שגם עניינם כושר ובריאות כמו משקל חכם והתקנים לניטור איכות השינה שלנו, וכלה בהתקני בית חכם, כמו התרמוסטט החכם של NEST, שכיום בבעלות גוגל, לצד פלטפורמות של חברות כמו סמסונג ו-LG לחיבור התקני בית חכם ועד המצאות נקודתיות שצצות באתרים כמו קיקסטרטר חדשות לבקרים, כמו למשל סנסיבו הישראלית, שפיתחה התקן שיכול להפוך כל מזגן מזדקן למזגן חכם ומחובר לאפליקציה. לפי ההערכות של IDCמהשנה החולפת, יש בעולם 19 מיליארד התקנים מחוברים, ושוויו של השוק הוערך עוד בשנת 2012 בחמישה טריליון דולר. עד 2020, ההערכה היא ששוויו יהיה 9 טריליון דולר.

 

הזדמנות עסקית

 

אינטרנט הדברים הוא הזדמנות עסקית בלתי חוזרת לשווקים אנכיים שונים. למשל, חברות בתחום האנרגיה והפקתה יכולות לחסוך מיליוני דולרים בשנה בזכות רשתות חיישנים חכמות ומכונות מחוברות ומודעות, בתחום הרפואה, מחיישנים וניטור של חולים שיכולים להקל באופן משמעותי על הצוות הרפואי, אבל גם הנגשה קלה של המידע הזה בהתאמות המתבקשות לחולה עצמו ולקרוביו יכולים לחולל מהפכה מוחלטת בתפיסה של רפואה, מידע רפואי ושקיפות של תהליך הטיפול לרמות שלא הכרנו בעבר.

חיישן לבדיקת הרכבים כימיים של מוצרים חיישן לבדיקת הרכבים כימיים של מוצרים צילום: Consumer Physics

 

בתחום הלוגיסטיקה רחפנים עצמאיים שיפעילו משלוחים והעברה של דברי דואר הן בתחומי הארגון והן מחוצה לו, שיכולים גם הם להפוך את התעשייה הזו על פיה. אלה רק כמה דוגמאות שכבר אינן בבחינת מדע בדיוני, אלא כבר נמצאות ביישום ובניסוי פעיל בתעשיות אלה. אם להביא דוגמא אחת, היא הדואר השוויצרי שפצח כבר בניסוי שבמסגרתו מוחלפים הדוורים האנושיים ברחפנים.

 

הביג דאטה, אותו בליל נתונים עצום שנאסף מחיישנים, אם כאלה המצויים בהתקני בית חכם או חיישני ניטור קצב לב שנמצאים בשעונים חכמים ורצועות פעילות של מיליארדי צרכנים והתקנים ברחבי העולם, מציב אתגרים חדשים למרכזי הנתונים בתחומים כמו תובנה עסקית, ניהול ואבטחה, אבל מדובר גם בכוח מניע לא קטן לארגונים.

 

במה דברים אמורים?

 

רוב רובן של האפליקציות הצרכניות מבוססות ענן. המשמעות היא אתגרים חדשים בתחום האבטחה והפרטיות של המשתמשים, אבל גם בהפשטה הלוגית של המידע של המשתמשים מהמדיה הפיזית. למשל, אם מידע מסוים נדרש על ידי הרשויות והוא מוצפן, כיצד ניתן לאחזר את אותו פריט מידע ספציפי בלי לפגוע בפרטיות של משתמשים אחרים?

גם ברפתות החלו להטמיע חיישנים גם ברפתות החלו להטמיע חיישנים צילום: אוראל כהן

 

התשובה לזה, טמונה בהפרדה של השכבה הלוגית מהשכבה הפיזית במרכזי ענן מבוזרים ורבודים. במסגרת היערכות לטיפול במקרים כאלה, נדרשת תשתית אחסון מתקדמת וגמישה ביכולותיה, המספקת מידע רבוד, בהיקפים ובנפחים גדולים תוך מתן שירות למשתמשים, מערכות מידע ארגוניות פנימיות או חיצוניות וקבוצות שונות.

 

מנהלי ענן ארגוניים המעורבים ביישומי אינטרנט של הדברים, ימשיכו כמו היום, להתמקד בנושאים כמו משילות מידע, יכולת ביקורת מתקדמת, טיפול במניעת זליגת מידע ושמירת מידע לטווח ארוך, כפי שנדרש לא פעם על ידי גורמים ממשלתיים או רגולטוריים. חשוב לזכור שהמידע הזה, לא פעם יאריך חיים אחרי שההתקן המקורי שסיפק אותו (למשל רצועת פעילות), כבר נזרק לפח, או לחלופין, המידע הזה צריך גם לשרוד בשרתי הארגון מעבר לתוחלת החיים של המדיה המגנטית שעליה הוא מאוחסן, וזהו אתגר שמנהלי IT ומנהלי דאטה סנטר צריכים לתת עליו את הדעת.

 

לסיכום, אינטרנט הדברים עומד ליצור מהפכה בדרך שבה הנתונים נוצרים, וארגונים לא יכולים יותר להתעלם ממנה. ייווצרו אתגרים חדשים בתחום של אבטחה ושל פרטיות המשתמשים, אבל גם בתחום הפשטת המידע עבור משתמשי המדיה עצמם. אבל אינטרנט של הדברים מהווה גם הזדמנות עסקית שלא ניתן לבטלה עבור שווקים וארגונים רבים. ארגונים שידעו להיערך נכון, יכולים להרוויח רבות מאינטרנט הדברים וארגונים שלא ייערכו בהתאם, עלולים להיוותר מאחור. 

 

הכותב הינו מנכ"ל NetApp ישראל
בטל שלח
    לכל התגובות
    x