דו"ח טכנולוגי
האם פייסבוק יודעת עם מי אתם נפגשים?
פייסבוק מודה שהיא משתמשת במיקום שלך כדי להציע חברים ואז מכחישה, הצ'טבוט שמציל אותך מדו"חות חניה, והנוזקה שמאיימת לשלוח את המידע האישי שלך לכל אנשי הקשר
עוקבת, לא עוקבת
בזמן האחרון, יותר מדי אנשים שמו לב שאנשים מופיעים ברשימת ה"אנשים שאתה עשוי להכיר" בפייסבוק באופן חשוד. אתה נפגש עם מישהו, וטראח – זמן קצר לאחר מכן הוא מופיע ברשימה. יצאת עם מישהו שהכרת בטינדר, ולמרות שלא קישרת בין שני החשבונות, פייסבוק מציעה לך אותו כידיד.
פייסבוק הכחישה לפני מספר חודשים שהיא מקבלת או משתפת מידע עם אתרי דייטים, אבל לשאלה האם היא מציעה לך אנשים על פי קרבה גיאוגרפית, היא מסרה שתי תשובות סותרות תוך זמן קצר מאוד. אתמול (ג') היא אמרה שבטח, היא משתמשת במיקום שלך כחלק מהגורמים הללו ומצליבה אותו עם מיקום של אנשים אחרים; הבוקר (ד') היא כבר עברה להכחשה כמעט גורפת. לטענת פייסבוק, היא לא משתמשת בנתוני מיקום. אבל היתה תקופה קצרה בסוף 2015 שבה היא עשתה ניסוי כזה. הניסוי נמשך חודש אחד והוגבל לעיר אחת.
כמובן, הטענה שהיה ניסוי קצר ומוגבל היא רק טענה של פייסבוק. לחברה יש היסטוריה של שקרים, וחשוב לציין שהיא מודה שהיא שוב עשתה ניסוי על המשתמשים שלה בלי לבקש את רשותם – ושהניסוי הזה התרחש אחרי הניסוי הפסיכולוגי הידוע לשמצה שלה ואחרי שהיא אמרה שהיא לא תעשה ניסויים כאלה בעתיד.
עיתונאים רבים נחרדו לגלות שהמקורות שלהם מוצעים להם על ידי פייסבוק כ"אנשים שאתה עשוי להכיר". התשובה הגסה והפשוטה היא שאם אתה עובד דרך קבע עם מקורות חשאיים, אסור לך להיות בפייסבוק. מדובר, אחרי הכל, בחברה ששומרת לעצמה את הזכות להדליק את המיקרופון שלך מתי שבא לה ובלי לדווח לך על כך.
בינתיים יש לצאת מנקודת ההנחה הקבועה: שפייסבוק מרגלת אחריכם בכל הזדמנות שיש לה, כי אולי זה יאפשר לה למכור פרסומת.
עורכי דין, מאחוריכם
צעיר בריטי בנה צ'טבוט, Do Not Pay שמו, שיש לו שתי מטרות בחיים: לערער על קנסות חניה שאתה מקבל ולאפשר לך לדרוש תשלום עבור טיסות שאיחרו. אין עדיין נתונים על השירות השני אבל בתחום הראשון מדובר בהצלחה.
הבוט קיים כבר כשנה, ובמשך הזמן הזה השתמשו בו רבע מיליון בני אדם (הוא חינמי). הבוט הצליח לערער בהצלחה על ב-160 אלף דו"חות חניה, רובם המוחלט מלונדון אבל 9,000 מהם מניו יורק, שם הוא פועל מאז מרץ.
המתכנת של הבוט, ג'ושוע בראודר, מרוצה מאוד מהבוט שלו, ובצדק. הוא מתאר אותו כ"עורך הדין הרובוטי הראשון", ואומר שהוא נדרש לשלושה חודשים כדי לתכנת אותו. יש רק בעיה אחת: אין מצב שעורך דין אמיתי היה מטפל ברבע מיליון איש פרו בונו. זה צריך להדאיג עורכי דין צעירים. בונים לכם תחליף, במהירות. אמא'לה.
הספירה לאחור החלה
התחום הפורח בשנה האחרונה בתחום התכנות, שכמעט דוחק אחורה את הבוטים שאיש לא מבדיל ביניהם, הוא נוזקות הכופר. יש כל כך הרבה מהן, שכדי להצליח צריך להתבלט. הסאדיסטים שכתבו את Jigsaw הצליחו בכך.
העיקרון של כופרה הוא פשוט: היא משתלטת על המחשב שלך ומצפינה לך את הקבצים. אם אתה רוצה אותם בחזרה, אתה צריך לשלם לה כופר. ג'יגסו (חידת תצרף, בלעז) הולכת צעד קריטי אחד קדימה. היא מודיעה למשתמש "חדשות רעות! אני תוכנה המכונה נוזקת כופר, עם הפיצ'רים המתקדמים הבאים: הצפנת כל הקבצים שלך. איסוף כל פרטי הלוג-אין, אנשי הקשר, המייל, הסיסמאות והיסטוריית הסקייפ – בוצע! העלאת כל זה לשרת – בוצע! שליחת כל המידע לכל אנשי הקשר שלך – בהמתנה".
הרמז ברור. רוצה שאמא שלך תקבל גישה לפורנו שלך? הבוס שלך?
אבל ג'יגסו לא רק מתעללת במשתמש: היא גם מספקת לו סיוע ברשת בהשגת הביטקוינים שהוא צריך כדי לשלם לה. מתחשב מצידה. נקווה שמישהו יתפוס את האחראים ויזין אותם למכרסמים רעבים אך קהי ניבים.
קצרצרים
1. לפני כמה ימים, הוציאה חברת לוקהיד מרטין הרבה כסף על פרסום בתקשורת הישראלית למען הציפור הצולעת שלה, ה-F35. הגרוטאה בקושי ממריאה, ואם היא ממריאה היא לא מצליחה לדבר עם כלי הנשק שלה, וכל הבלגן הזה לא ייפתר לפני 2019. את המטוס היו אמורים לספק לנו ב-2014. לא ברור מי צריך את ה-F-35 ועל אחת כמה וכמה אם ישראל צריכה אותו, אבל בינתיים יש עוד חדשות מדאיגות. מטוס שהופעל על ידי בינה מלאכותית ניצח בקרב אווירי שני מטוסים בו זמנית, על אף שהיו להם מערכות נשק מתקדמות יותר מאלה של המטוס של הבינה המלאכותית. אולי שווה להשקיע בזה. זה ודאי יעלה פחות מה-F-35, הכישלון היקר ביותר בהיסטוריה של התעופה.
2. המועמדת המובילה לנשיאות בקרב הדמוקרטים (לא, זה עוד לא נגמר), הילרי קלינטון, פרסמה אתמול את המצע הדיגיטלי שלה שכולו התחנפות לעמק הסיליקון. הנקודה שהביאה לחלק ניכר מהציבור – על כל פנים, החלק בציבור שטורח להקשיב למה שקלינטון אומרת – את הסעיף היא ההכרזה שלה שהיא תארגן דחיית חוב ומחיקת חוב חלקית לסטודנטים שיקימו סטארט-אפים או יהיו בין העובדים הראשונים שלהם. חוב סטודנטים הוא בעיה מעיקה מאד בארה"ב. ההחלטה של קלינטון לתעדף דווקא את העובדים שיקבלו הכי הרבה כסף, ולא נניח את הסטודנטים שילכו להיות אחים או עובדים סוציאליים, עוררה כלפיה זעם ניכר – במיוחד לאור העובדה שהיא התנגדה נחרצות ללימודים חינמיים בקולג'. בפועל, אומרים מתנגדיה, היא פועלת לסבסוד הקולג' – אבל רק לעשירים.
3. במסגרת גל הטפשת ששוטף את הציבור הבריטי בעקבות הצבעת הברקזיט, החליט יזם זריז לעשות קופה על המהלך והוציא אפליקציית דייטינג למה שמכונה עכשיו "ה-48%", המיעוט הגדול של בריטים שהחליט להישאר באיחוד האירופי. אנחנו מרימים גבה, כי אנחנו לא רגילים לפלישה פוליטית לתחום הזה של חיינו, אבל ההיגיון הוא אותו ההיגיון של פייסבוק: למה שתצטרך לסבול ממגע עם דעות של אנשים שאתה לא סובל? הנה, נבנה לך מסנן שיוודא שתפגוש רק את האנשים הנכונים, תוכל להתעלם משאר העולם בחוץ וכמובן גם להתנשא עליו. וכששוב יקרעו לך את הצורה בקלפי, כי אתה מתנהל כמו שבלול ומבחינתך מי שהוא לא אתה הוא קריקטורה – ובכן, כבר נחשוב על אפליקציה אחרת.
4. הצנזורה הסינית, שעסוקה מאד בהידוק אחיזתה בצוואר העם הסיני, אוסרת כעת גם על פרסומים שקשורים לידוענית ליידי גאגא. מסתבר שזו נפגשה לאחרונה עם הדלאי לאמה, שנוא נפשה של סין העממית, וכתוצאה מכך החליט המשטר לנקוט בפעולת תג מחיר. כלי התקשורת הרשמיים הונחו, בנוהל, לתקוף את הפגישה ובמקביל החלו אתרים סיניים לחסום את שיריה של גאגא. המדור צופה עליה במכירות השוק השחור של המוזיקה שלה.
5. היהודי החשוב בהיסטוריה, ישוע איש נצרת, נהג לומר – בהנחה שהיה ולא רק משל היה – לתלמידיו על צבועי הרבנים של דורו: "עשו כדבריהם, לא כמעשיהם." מארק צוקרברג מדבר הרבה על העובדה שפרטיות היא דבר שצריך לחלוף מן העולם, אבל הוא מתכוון כנראה רק לפרטיות שלכם; על שלו הוא מקפיד לשמור. לאחרונה הוא נשא נאום נרגש, שבו גינה אנשים ש"בונים חומות." ובכן, שכניו של צוקרברג בהוואי מתלוננים שהוא בונה חומה שמסתירה לאנשים שנוסעים על כביש סמוך את החוף. החוף ציבורי, הדרך ציבורית, וביניהם עומדת החומה של צוקרברג. זכרו את זה לפעם הבאה שצוקרברג ימלמל משהו שנשמע רווי השראה שמישהו אחר כתב לו.