$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

הבנקים גובים מס מחברות שפרסמו בפייסבוק וגוגל בחו"ל

רשות המסים פרסמה באפריל הצהרת כוונות למסות את הפרסום בפייסבוק וגוגל. הבנקים התייחסו אליה כמסמך מחייב, והחלו לגבות ביוני מס בגובה 25% מחברות שמפרסמות בחו"ל, אף שהדבר נוגד את התקנות הקיימות של הרשות

אסף גלעד 06:4904.07.16

מספר בנקים בישראל, ובראשם לאומי והפועלים, החלו לגבות מחברות הייטק ישראליות מס של 25% מהוצאותיהן על פרסום בחו"ל (ניכוי מס במקור), הכוללות גם קמפיינים פרסומיים בגוגל ופייסבוק המיועדים לתושבי חוץ. המהלך מהווה פרשנות מרחיבה שעשו להצהרת כוונות שפרסמה הרשות באפריל, אולם הוא נוגד את התקנות הקיימות מ־1993, ולפיהן הוצאות פרסום בחו"ל זוכות לפטור מניכוי מס במקור על פי הצהרת המשלם וללא צורך באישור מרשות המסים על כל העברה.

 

הגבייה החלה בסוף יוני. חברות מקומיות נדרשו לדווח לבנקים על כך שהעברת הכספים שהם מבצעים לתאגידים הבינלאומיים מיועדים לפרסום לתושבי חוץ, ומיד לאחר מכן חויבו על ידי הבנק לשלם באופן אוטומטי את המס, אלא אם יציגו אישור מפורש מרשות המסים הפוטר אותם מהתשלום.

 

עד כה פעלו החברות ללא אישור שכזה על כל עסקת פרסום שביצעו, כך שהדרישה החדשה של הבנקים מאריכה את אופן פעילותן ומייצרת הליך ביורוקרטי חדש שמסרבל את תהליך המכירה. הבנקים טוענים כי הבירור מול פקידי המס אמור להיות פרוצדורה קצרה, שלאחריה הפטור מניכוי המס ייעשה אוטומטית. אלא שתהליך האישור צפוי לארוך בין חודש לחודשיים, בעוד שחברות פרסום כגון גוגל ופייסבוק מבקשות את התשלום המגיע להן תוך עד עשרים יום. עסקאות גדולות יותר של מיליוני דולרים עשויות לעבור כמה מדורים ואישורים בתוך משרד השומה המקומי, כך שתהליך הפטור עשוי להיות אף ממושך עוד יותר.

 

בנוסף, רשות המסים לא מאפשרת לקבל זיכוי רטרואקטיבי על תשלום מס שכזה, כך שחברה שמחליטה לשלם את המס ורק לאחר מכן לבקש את אישור הפטור עליו עשויה להיתפס במעמד כאילו התשלום היווה הודאה בחבותה.

עדי סופר תאני מנכ"לית פייסבוק ישראל עדי סופר תאני מנכ"לית פייסבוק ישראל

 

"מדובר בסרבול משמעותי עבורנו", אומר סמנכ"ל כספים בכיר בחברת הייטק. "לא ייתכן שעבור כל העברה בנקאית נידרש להוציא אישור מפורש מפקיד שומה, זה מקשה עבורנו את העבודה, ואם הדבר יימשך בצורה הזו, נסגור כאן את חשבונות הבנק שלנו ונעביר אותן לבנקים זרים. הדבר הכי פשוט לעשות הוא לתת הוראה לדויטשה בנק להמשיך להעביר את הכספים לגוגל או לפייסבוק כאילו לא קרה דבר".

 

"הבנקים הקשיחו עמדה ללא הוראה רשמית מהרשות"

 

פירמת רואי החשבון PWC פרסמה בשבוע שעבר מסמך שסימן לראשונה את התופעה בישראל: "לאחרונה, ככל הנראה בעקבות פרסום הוראות הביצוע של רשות המסים בנוגע לפעילות של תאגידים זרים בישראל באמצעות האינטרנט, מעתה מתשלומים לחו"ל בגין הוצאות פרסום באמצעות האינטרנט אשר נישום מבקש להעביר באמצעות בנק ישראלי, ינוכה מס במקור, אלא אם יוצג לבנק אישור מפקיד השומה בדבר שיעור ניכוי מופחת או פטור מניכוי מס במקור. על החברות להיות ערות לכך ולהערך בהתאם, שכן לעניין זה השפעה מהותית על ניהול העסק השוטף".

 

משה אשר משה אשר צילום: עמית שעל

 

"נוצר כאן מצב חסר תקדים שבו ללא הוראה רשמית מצד רשות המסים הבנקים החליטו להקשיח את התנאים להעברת כספים מחוץ לישראל, ולדרוש אישור ניכוי מס במקור למרות שאין בכך כל צורך", אומר ל"כלכליסט" עו"ד גיא חן, מומחה למיסוי בינלאומי ממשרד שגיא ושות'. "רשות המסים קבעה שפעילות פרסום בחו"ל באמצעות חברות כמו גוגל ופייסבוק אינה חייבת במס בישראל. החלטת הבנקים לנכות מס במקור, בהעדר אישור אחר, מהווה הלכה למעשה הטלת מס בישראל בגין אותה פעילות פרסום ובניגוד לעמדת רשות המסים".

 

לדבריו, "אלפי עסקים ישראליים מצאו עצמם לפתע נאלצים להמציא אישורי פטור מניכוי מס במקור, הליך מורכב המאלץ לשכור את שירותיו של מומחה מס או לספוג את התשלום בעצמם. מנגנון ניכוי המס במקור בישראל מחמיר ביחס למדינות אחרות, וכל הרחבה שלו מהווה פגיעה בעסקים המקומיים. ועם זאת, מהמערכת הבנקאית נדרש לאפשר ללקוחותיה לנהל את עסקיהם ביעילות תוך שמירה על הוראות רשות המסים".

 

הרשות בכלל רצתה להגביר מיסוי על פייסבוק וגוגל

 

הפרשנות המרחיבה של הבנקים להצהרת הכוונות של רשות המסים תמוהה במיוחד משום שהוראות לא התכוונו לעסוק בחברות שמפרסמות בחו"ל אצל תאגידים כמו גוגל ופייסבוק, אלא בפעילותם של התאגידים הבינלאומיים בשוק הפרסום הישראלי, ובפרט על תשלום מע"מ על עסקאות בישראל. לשם הדגמה, החוזר של הרשות מתייחס לעסקאות פרסום של עסקים ישראלים, כמו עורכי דין, שרברבים או מוסכים, בשוק הישראלי, ולא לפרסום של חברות תוכנה ישראליות בחו"ל, הגם שכולם מתבצעים דרך פייסבוק או גוגל. בנוסף, המסמך שפורסם על ידי רשות המסים היווה הצהרת כוונות ולא הכיל הוראות מפורטות לניכוי מס.

 

מרשות המסים נמסר: "סוגיית קיומו בארץ של מוסד קבע של חברות זרות הפועלות בישראל באמצעות האינטרנט מוסדרת בחוזר שפורסם, הקובע מתי קיימת חבות במס. הוראות מפורטות בכל הנוגע לניכוי מס במקור יפורסמו על ידי הרשות בהמשך".

 

תגובת בנק לאומי: "כחלק מניהול הסיכונים של לאומי ולאור ההוראה החדשה של מס הכנסה 4/2016 ("פעילות תאגידים זרים בישראל באמצעות האינטרנט"), לאומי מפנה את לקוחותיו לרשות המסים כדי שתקבע את שיעור המס לניכוי מס במקור במקרים של תשלומים לתושב חוץ בגין פרסום באינטרנט".

 

תגובת בנק הפועלים: "הבנק פעל תמיד וימשיך לפעול על פי הוראות מס הכנסה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x