רשות המסים רוצה יותר אקזיטים: מקלה את המסוי
על פי טיוטה שפרסמה לאחרונה רשות המסים, מייסדי סטארט־אפים שימכרו את החברות אותן הקימו יזכו להקלות מס משמעותיות
האקזיטים בהייטק הכניסו לקופת המדינה מיליארדי שקלים, וכעת מתכננת רשות המסים רפורמה במיסוי יזמי ההייטק, באופן הצפוי לעודד את היזמים למכור את החברות שהקימו וליצור עוד אקזיטים רבים.
- גם מגזין האקונומיסט מוטרד מההייטק הישראלי: "אומת הסטארט־אפ מתייבשת"
- אהבת זרים: ההייטק המקומי זקוק לאקזיטים
- החורף כבר כאן: סכום העסקאות בהייטק צנח במחצית הראשונה של 2016
התיקון המוצע הוא משמעותי עבור היזמים הישראלים, משום שבשנים האחרונות הולכת וגוברת מגמה לפרוס את התגמולים על האקזיטים על פני תקופה של שנים, ולקשור אותם להשארות היזמים בחברה וביעדים שהשיגו לאחר המכירה. מגמה זו משרתת את החברות הרוכשות פעמיים: היא מתמרצת את היזמים שמכרו את החברה להשאר בה ולהמשיך ולפתח את החברה שהקימו גם לאחר הרכישה, וכן היא עוקפת את קרנות ההון סיכון, המשקיעים המקוריים בחברה, ומתגמלת את היזמים ישירות בהתאם לביצועיהם. הדוגמא המפורסמת ביותר היא זו של נדב גרוסינגר, מייסד הסטארט־אפ הישראלי פבלס, שקיבל בעת המכירה לפייסבוק 24,000 דולר בלבד, אך בהמשך יקבל עד 7.7 מיליון דולר בתור בונוס אישי התלוי בביצועי החברה.
מעבר להקלה על תקופת הנעילה לאחר האקזיט, הטיוטה גם מציעה להקל הקלה דומה על מיסוי תוכנית נעילת האופציות (Vesting), כלומר תוכנית תמריצים שבונים המשקיעים הגדולים בחברות הסטארט־אפ עבור המייסדים ועובדי מפתח בחברה. לפי תוכנית הנעילה, המייסד או העובד מקבלים את הזכות למכור עוד ועוד אופציות ככל שהם נשארים תקופה ארוכה יותר. את האופציות ניתן להמיר למניות ולאחר מכן למכור אותן בבורסה או בשוק הפרטי. המס שיושת על האופציות מ־ 50% ל־ 25־30% לפי ההצעה של רשות המסים.
עו"ד טל בן משה ממשרד שגיא ושות' מסביר כי הטיוטה של רשות המסים באה על רקע אי ודאות גדולה בשוק בעקבות פסק הדין שניתן בעניין כמה מעובדי XIV — סטארט־אפ שנמכר ל־IBM. העובדים נדרשו לשלם מס הכנסה על חלק מהתמורה על מכירת המניות בתום תקופת הנעילה. רשות המסים טענה כי התגמול חייב במס הכנסה. העובדים טענו בתגובה כי הסכום חייב במס רווחי הון, אך השופט לא קיבל את עמדתם ופסק לטובת רשות המסים.
"היות והסכום המתקבל על תקופת הנעילה עשוי להגיע לעשרות אחוזים מסך התמורה הכוללת, מדובר בהשלכות מס לא מבוטלות שיש להן השפעה ישירה על נכונותם של מייסדים מצד אחד וחברות מצד שני להתקשר בעסקה. יש לברך את רשות המסים על שהשכילה לשנות את עמדתה בנושא, הגם שניתן לטובתה פסק דין בנושא. לאחרונה אף נתנה רשות המסים החלטת מיסוי מקדמית בה נקבע הסדר דומה וכעת נעשה צעד נוסף על ידי ניסיון לעגן את ההסדר בחוזר אשר יחול באופן כולל ולא פרטני" מסכם עו"ד בן משה.