בדיקת כלכליסט
סקירה ראשונה של אנדרואיד נוגט: אם זה לא שבור, גוגל לא מתקנת
התנסות בגרסת המפתחים האחרונה של אנדרואיד 7.0 חושפת את החזון שאליו לוקחת גוגל את עולם המובייל: דגש גדול על מציאות מדומה ושיפורים קטנים בממשק
גוגל מחממת מנועים לקראת השקתה הרשמית של גרסה 7.0 למערכת ההפעלה אנדרואיד נוגט (Nougat) והפיצה לאחרונה את גרסת המפתחים האחרונה שלה. מדריך "כלכליסט" לענייני טכנולוגיה התקין את גרסת המפתחים על מכשיר נקסוס 6P של וואווי כדי לבחון את החידושים המרכזיים שממתינים למשתמשי אנדרואיד עם השקת הגרסה המלאה הצפויה ברבעון השלישי של השנה.
- האם השעון הסיני שגוגל השקיעה בו יכול להתחרות באפל ווטש?
- אפל נופלת, גוגל עולה: יצרנית האייפון כבר לא נתפסת כחדשנית בעיני הצרכנים
- גוגל תשתמש בבינה מלאכותית כדי להפחית את חשבון החשמל שלה
נוגט מגיעה למשתמשי הסלולר בעת שהתחום נמצא בסוג של עמדת המתנה. המכשירים החדשים ממעטים לצאת בתכונות חדשות ומהפכניות וגם עיצוב המכשירים לא השתנה מהותית מאז השקת האייפון. למעשה, עיקר השינויים היו ברמת החומרה, דוגמת הוספת חיישנים ביומטריים ושבבי NFC, בעוד החידושים ברמת מערכת ההפעלה היו די מינוריים. אך דווקא כעת ענף המובייל ניצב לפני כניסה מסיבית של שתי טכנולוגיות חדשות: אינטרנט הדברים ומציאות מדומה ומוגברת.
שתי טכנולוגיות אלה שואפות להעצים את הקשר בין המשתמשים לבין המכשירים שלהם ולהפוך אותם לסוג של איבר נוסף עבורם. אך בעוד שאפל מכוונת יותר לאינטרנט הדברים באמצעות אפליקציית Home לשליטה בבית חכם שתגיע עם iOS10, גוגל בחרה להקדיש מאמצים דווקא לתפיסתה את תחום המציאות המדומה.
בניגוד לגישה שמובילות יצרניות כאוקולוס, HTC ומיקרוסופט, שמציעות משקפי מציאות מדומה שמתופעלות עצמאית מהטלפון או מהמחשב, גוגל, סמסונג ו־LG משתמשות במסכי הסמארטפון כאמצעי הקרנה. אך כדי לממש את הגישה של גוגל היא נדרשת להתמודד עם צריכת החשמל הגבוהה שכרוך בשימוש בסמארטפון באופן זה.
אחת מליבות המעבד תוקדש ליכולות VR
נוגט לא מביאה שינויים מהותיים בחוויית המשתמש של אנדרואיד. עיקר השינויים בוצעו מתחת למכסה המנוע וכוללים שיוף תכונות קיימות ומספר תכונות חדשות שמשפרות מעט את המצב הקיים. חלק אחר מהתוספות מעבירות לרמת מערכת ההפעלה תכונות שעד כה הושארו לפיתוח יצרניות המכשירים, וכעת מגיעות מובנות ומטופלות בצורה נוחה וחלקה יותר.
התכונה המשמעותית ביותר שהוטמעה בגרסה החדשה של מערכת ההפעלה קשורה ישירות לתפעול המכשיר כאמצעי מציאות מדומה. תכונת VR Support כוללת תמיכה מובנית של יכולות מציאות מדומה ומקדישה בין היתר את אחת מליבות המעבד לחישוב ייעודי עבור VR. השיפור העיקרי הוא תמיכה בגרפיקה בהשהייה נמוכה (Low Latency), שמאפשר עיבוד תמונה מהיר וחלק יותר עבור המשתמש. תכונות נוספות הן תמיכה במעקב אחר תנועות הראש של המשתמש והתראות בסטריאו.
שיפור נוסף בנוגט שפחות גלוי במבט ראשון הוכנס לתכונת צריכת החשמל Doze, שהוצגה לראשונה בגרסה הקודמת של אנדרואיד. כעת Doze מגיעה עם כוונון אגרסיבי יותר של הגבלת פעילות האפליקציות ברקע: מהרגע שמסך הסמארטפון כבוי, תהליכי הרקע של האפליקציות יוגבלו לחלונות זמן קבועים באופן שיגביל את צריכת החשמל במהלך ההמתנה. תכונות מובנות נוספות במערכת ההפעלה כוללות פלטפורמת רינדור בתלת ממד בשם Vulkan שמצמצמת את השימוש במעבד, תמיכה ב־OpenGL ES 3.2, יכולת הקלטה מובנית מאנדרואיד TV ותמיכה בשירותי אנדרואיד לשימוש ארגוני.
יכולת לעבוד על שתי אפליקציות בו־זמנית
כל זאת אין פירושו שלא נוספו כלל שדרוגים ברמת המשתמש, אם כי אלה מועטים יותר. התוספת המרכזית היא תמיכה מובנית בתצוגה דו־חלונית. גוגל מכנה את התכונה תצוגה מרובת חלונות, אך בפועל ניתן להציג רק שתי אפליקציות זו מעל לרעותה. עדיין, מדובר בתכונה שימושית מאד שמקלה למשל על ביצוע פעולות העתק־הדבק.
אפשרות נוספת שמעניקה היכולת החדשה היא הצגת תוכן וידיאו כחלונית בתוך חלונית (Picture in Picture), אך זו שמורה בשלב זה למשתמשי אנדרואיד TV בלבד.
תפעול יכולת החלונות המפוצלים פשוטה למדי ומתבצעת דרך תצוגת האפליקציות הפתוחות במכשיר. לאחר בחירת האפליקציה הנוספת שבה רוצים לצפות היא תתמקם אוטומטית מתחת לאפליקציה הפתוחה האחרונה, וניתן להגדיל ולהקטין את השטח החלוניות באמצעות גרירת הקו המפריד ביניהן. כדי לחזור לתצוגה רגילה יש למשוך את שולי האפליקציה שבה רוצים להישאר אל ראשו או תחתיתו של המסך.
שדרוג ממשק נוסף הוקדש לווילון ההתראות שמופיע בגלילה מחלקו העליון של המסך. כאן נראה כי הפעם היתה זו גוגל שהלכה בעקבות אפל, ושילבה בתצוגת ההתראות תכונות שנכללות בגרסה הנוכחית של iOS. מעתה ההתראות מסודרות בהתאם לאפליקציה שהעלתה אותן ובנוסף ניתן לענות להודעות ולמיילים ישירות מתוך ההתראה עצמה בלי צורך להיכנס לאפליקציה הרלבנטית.
תכונה שימושית נוספת היא שילוב מובנה של אפשרות להגביל את צריכת הנתונים עבור האפליקציות ברמת מערכת ההפעלה במקום להידרש לבצע זאת מכל אפליקציה בנפרד. כך למשל אפשר להגביל את האפליקציה לפעול רק בעת חיבור לאינטרנט אלחוטי ולא סלולרי.
לקראת הטמעת אנדרואיד בסביבת עבודה חדשה?
בשורה התחתונה נוגט לא הופכת את חוויית השימוש במכשירי אנדרואיד, ואולי טוב שכך. היא ממשיכה להציע את אותה חוויה שמשתמשי מערכת ההפעלה של גוגל התרגלו למצוא מאז השקת גרסה 5 לוליפופ. מבחינות מסוימות הגישה של גוגל לא לתקן את שאינו שבור עשויה להעיד על התקרבותה של אנדרואיד לקצה היכולות שלה כמערכת הפעלה למכשירים ניידים.
אם בעבר דובר על הפיצול בין הגירסאות של אנדרואיד בהתאם ליצרניות הסלולר השונות, כעת מתמודדת מערכת ההפעלה גם עם שלל גירסאות ייעודיות להתקנים, החל משעונים חכמים ועד מחשבים ייעודיים. ההאטה המסוימת בחידושים עשויה לסמן את כוונתה של גוגל להחליף אותה או לשלב אותה במסגרת סביבת הפעלה שלמה, כפי שמנסה מיקרוסופט לעשות עם ווינדוז, באופן שיאפשר לה להתמודד טוב יותר עם הפעלת מגוון התקנים.
מי ששואף להמשיך
עם אנדרואיד ימצא בנוגט את הגרסה הנוכחה והיציבה ביותר עד כה של מערכת ההפעלה הוותיקה. האם זה יספיק כדי להתחרות עם iOS10 מרובת החידושים של אפל? לא בטוח.
.