בלעדי לכלכליסט
משרד הכלכלה הפסיק לחלק מענקי תמיכה לחברות הייטק
תקציב הרשות לחדשנות טכנולוגית במשרד הכלכלה קוצץ ב־100 מיליון שקל בעקבות הבטחה שניתנה לשר הקודם אריה דרעי, להעביר את הסכום למשרד לקידום הפריפריה, הנגב והגליל. חברות הייטק שכבר קיבלו התחייבות מהרשות להעברת הכספים התבשרו כי אלו לא יחולקו השנה
רשות החדשנות הטכנולוגית של משרד הכלכלה (לשעבר המדען הראשי) עצרה עד להודעה חדשה את העברת המענקים לחברות טכנולוגיה וחברות נתמכות מדען - כך נודע ל"כלכליסט". הסיבה לעצירת מתן המענקים היא קיצוץ צפוי של כ־100 מיליון שקל בתקציב הרשות, בעקבות העברות כספים עתידיות המוערכות בכ־300 מיליון שקל מתקציב משרד הכלכלה לתקציב המשרד לקידום הפריפריה, הנגב והגליל.
- הרשות לחדשנות: בעשור הקרוב יחסרו בישראל 10,000 מהנדסים ומתכנתים
- הקטר צריך נהג: ההאטה בהייטק מחייבת התמודדות אמיצה
- המדען הראשי יסייע לחברות ישראליות להקים מרכזי פעילות בסין
מקור ההעברה התקציבית הוא במעברו של השר אריה דרעי ממשרד הכלכלה למשרד הפנים בינואר 2016, אז הובטחו לדרעי - המחזיק גם בתיק לקידום הפריפריה, הנגב והגליל - כי 300 מיליון שקל מתקציב משרד הכלכלה יועברו לתקציב המשרד לקידום הפריפריה, הנגב והגליל.
תקציב הבסיס של רשות החדשנות עומד בשנת 2016 על כ־1.45 מיליארד שקל, וחלקים ממנו כבר נצבעו עבור חברות נתמכות מדען ופרויקטים שונים, אך בשל הקיצוץ תקציבו עומד בפועל על כ־1.35 מיליארד שקל. בנוסף, על פי הערכות, רשות החדשנות לא תזכה השנה לתוספת תקציבית של כ־200 מיליון שקל מהרזרבות בתקציב המדינה - תוספת שלה זכתה לשכת המדען הראשי באופן קבוע בשנים האחרונות.
כתוצאה מהקיצוצים הללו ומכיוון שרוב התקציב כבר נצבע עבור פרויקטים שונים, חברות טכנולוגיה רבות נתקלות בתקופה האחרונה בסירוב למענקי מדען, וחברות אחרות אשר כבר קיבלו התחייבות לקבלת תקציב אינן מקבלות בפועל את הסכום המיועד. מלבד רשות החדשנות, גם תקציבי התעסוקה ומרכז ההשקעות במשרד הכלכלה נפגעו בשל העברה התקציבית.
גם בלי הקיצוץ, תקציב הרשות נשחק
הקמתה של רשות החדשנות אושרה באופן רשמי ב־2014, ומטרתה היתה להחליף את פעילות המדען הראשי ולהעמיד כלים נרחבים יותר להשקעה בחברות טכנולוגיה ישראליות. הרשות הוקמה בתחילת השנה הנוכחית, כאשר מי שמכהן כיושב הראש שלה וכמפקח עליה הוא המדען הראשי במשרד הכלכלה אבי חסון. עד כה לא מונה לרשות מנכ"ל, ולכן חסון מכהן כעת גם כמנהלה בפועל.
הרשות מעבירה כיום תמיכות בגובה מיליוני שקלים לחברות טכנולוגיה צעירות ובוגרות, וכן לחברות תעשייה מסורתית אשר רוצות להעמיק את המחקר הטכנולוגי שלהן. הכספים ניתנים בשיטת המאצ’ינג, כאשר על כל שקל שמעבירה הרשות לחברות השונות - החברה עצמה צריכה להעמיד סכום שווה. תקציב הרשות, ובעבר תקציב המדען הראשי, עומד זה כמה שנים סביב 1.5 מיליארד שקל, אך למרות השמירה על רמת ההשקעה - סכום זה נשחק משמעותית כתוצאה מעלייה בעלויות הפיתוח, שכר העובדים ועוד.
על פי הערכות, בשנות התקציב 2017–2018 רשות החדשנות לא צפויה לספוג קיצוץ כפי שספגה השנה. ייתכן שהרשות אף תרשום גידול בתקציב שלה - מה שיעזור משמעותית לתמיכה בחברות הישראליות.
"ללא הקיצוץ היינו נותנים מענקים לחברות נוספות"
הקמת רשות החדשנות מאפשרת לפתח תוכניות מחקר ופיתוח חדשות, גמישות רבה, הקמה של גופי השקעות חדשים, מיזמים משותפים עם גופים מסחריים, מינוף הון ועוד. אחת המטרות העיקריות בהקמת הרשות החדשה במקום המדען הראשי היתה לצורך התמודדות עם מדינות רבות בעולם, אשר מיישמות את מודל ההשקעה הישראלי. הן הקימו על בסיס מודל המדען הראשי רשויות ממשלתיות דומות אשר משקיעות מיליארדי דולרים בתחום הטכנולוגי.
ביוני השנה הושלמה הקמת מועצת רשות החדשנות הטכנולוגית, שהיא הגוף המרכזי לניהול התמיכה הממשלתית, והיא פועלת כגוף המבצע של משרד הכלכלה והתעשייה בכל הקשור לחדשנות טכנולוגית ומחקר ופיתוח. לרשות נבחרו שלושה נציגי ציבור: מנכ"לית חברת לומניס ציפי עוזר־ערמון; היו"ר המשותף של האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) ארז צור; וחיים רוסו, יושב ראש עמותת “תעשיידע" העוסקת בחיבור תלמידי מערכת החינוך לתעשייה הישראלית. בנוסף, לצד נציגי הציבור, במועצת הרשות מכהנים גם ארבעה נציגי ממשלה הכוללים נציג מאגף התקציבים באוצר, נציג ממשרד הכלכלה, נציג החשבת הכללית ונציג לשכת המדען הראשי.
בדו"ח שהוציאה לאחרונה הרשות היא התריעה על מחסור של כ־10,000 עובדים בתעשיית הטכנולוגיה הישראלית. המחסור נובע, לדעת הרשות, מירידה במספר מקבלי התארים במדעים מדויקים.
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה כי “תקציבי רשות החדשנות קוצצו השנה, מה שאכן הביא לירידה בפעילות ובמתן מענקים רק לחלק מהבקשות שהוגשו. ללא הקיצוץ, היו ניתנים מענקים לחברות נוספות, שלהן תרומה לפריון ולצמיחה של המשק".
עוד הוסיפו במשרד הכלכלה: “באשר לדיוני תקציב 2017–2018, המתקיימים בימים אלו, הנתון המשמעותי הנו היקף התקציב הכולל שיועמד לרשות רשות החדשנות, ולא בסיס התקציב ומתן מענה הולם לצורכי התעשייה".