40 חברות אמריקאיות חתמו על הסכם הגנת המידע החדש מול האיחוד האירופאי
ההסכם החדש יחליף את הסכם "הנמל הבטוח" שאיפשר לחברות לבצע רגולציה עצמית. החברות החתומות מתחייבות לדווח למשתמשים על המידע שנאסף עליהם ואיזה שימוש נעשה בו
אחרי שנים של מתיחות ואי-בהירות רגולטורית, ארצות הברית ואירופה מתחילות לגשר על הפערים בתחום הפרטיות, אבטחת המידע והריגול הממשלתי. במהלך סוף השבוע, רשות הסחר הבינלאומית, חטיבה בתוך משרד הסחר האמריקאי, פרסמה את שמותיהן של 40 החברות האמריקאיות הראשונות שחתמו על הסכם "הגנת המידע" (Data Protection Agreement), הידוע גם כ"מגן המידע" (Data Shield), המאפשר להן להעביר מידע מהאיחוד האירופאי לארה"ב.
- פייסבוק נגד חוסמי פרסומות? כך תגבילו את איסוף המידע שלה
- מיקרוסופט יורה לעצמה ברגל: הדליפה בטעות את מפתחות Secure Boot
- אפל תשלם עד 200 אלף דולר למי שידווח על פרצות אבטחה במוצריה
הסכם מגן המידע נכנס לתוקף ב-12 ליולי ואמור להסדיר את כל נושא העברת המידע של אזרחים אירופאיים לידי חברות אמריקאיות. חודש לאחר מכן, ב-12 לאוגוסט, 40 חברות אמריקאיות – ביניהן מיקרוסופט וסיילספורס - כבר חתמו על ההסכם והחלו ליישמו. כ-200 חברות נוספות נמצאות כעת בתהליכי בדיקה.
במסגרת ההסכם, חברות אמריקאיות חייבות לדווח למשתמשים על המידע שנאסף עליהם וכיצד נעשה בו שימוש – רגולוציה זו תיאכף על ידי משרד הסחר האמריקאי. בנוסף, האיחוד האירופאי יקים גוף שיקל על אזרחים אירופאיים להגיש תלונה או תביעה משפטית כנגד חברות אמריקאיות והממשל האמריקאי יתחייב מצידו שלא לבצע איסוף מידע המוני על גולשים אירופאיים.
החתימה של החברות האמריקאיות מביאה לסופה את אחת מהסאגות הארוכות והכואבות ביותר ביחסי אירופה-ארצות הברית בשנים האחרונות. גל החשיפות וההדלפות של אדוארד סנודן חשף את מימדי תעשיית הריגול הממשלתית האמריקאית, שסמכה על שיתוף פעולה עם סוכנות ה-GCHQ הבריטית ועם חברות הטכנולוגיה האמריקאיות על מנת לבצע איסוף מידע המוני ושיטתי של כל אזרחי העולם, ביניהם גם תושבי אירופה.
הדבר הצית דיונים מחודשים בין האיחוד האירופי לארצות הברית על ההסכמים ביניהם, הסכם "הנמל הבטוח" (אין קשר לעקרון הנמל הבטוח המסדיר את נושא זכויות היוצרים – ה.ע), שנחתם עוד בשנות התשעים, בזמן כהונתו של ביל קלינטון. למעלה מ-4,000 חברות אמריקאיות היו חתומות על הסכם "הנמל הבטוח", שבעיקר סמך על החברות והתיר להן לבצע רגולוציה עצמאית.
באוקטובר 2015, לאחר שנתיים של דיונים מתוחים בין ארצות הברית ואירופה, בית המשפט של הנציבות האירופאית פסל את ההסכם ומצא כי המידע של האזרחים האירופאים אינו מוגן דיו ברגע שהוא עובר לידי חברות אמריקאיות. בית המשפט הורה לשני הצדדים להגיע להסכם חדש בתוך כ-3 חודשים. ארצות הברית ואירופה לא הצליחו לעמוד ביעד, ורק ביולי נחתם ההסכם החדש, מגן המידע.