ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי עוזב במפתיע את תפקידו
גון קמני, שמונה לפני חמש שנים פורש חודשים ספורים לפני מועד השלמת הפיילוט הביומטרי וקבלת ההכרעה הסופית על עתיד המאגר. שר הפנים דרעי: "אני מודה לראש הרשות היוצא על הקמת מאגר שיבטיח את האיזון בין חובתנו להגן על פרטיות האזרחים לבין חובתנו למנוע זיופי זהות"
ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, גון קמני, עוזב במפתיע את תפקידו, חודשים מעטים לפני מועד השלמת הפיילוט הביומטרי וקבלת ההכרעה הסופית על עתיד המאגר.
- דרעי יכריע כבר בשבועות הקרובים: האם המאגר הביומטרי יכלול טביעות אצבע
- דרעי כבר החליט - המאגר הביומטרי יאושר
- גם בממשלה מודים: אין ודאות של 100% שהמאגר הביומטרי לא ידלוף
קמני, שנכנס לתפקיד לפני כחמש שנים כמינוי של שר הפנים דאז אלי ישי, היה במובנים רבים הפנים הציבוריות של המאגר השנוי במחלוקת, ואחד הגורמים המשמעותיים שדחפו לאישורו הסופי. פרישתו המפתיעה, ובשלב זה נטולת ההסברים המספקים, יכולה לפגוע במאמצים של תומכי המאגר להפוך את ההצטרפות אליו למנדטורית. הוא צפוי לעזוב את התפקיד רשמית בעוד שבועות ספורים.
קמני מונה לתפקיד לקדנציה של חמש שנים, עם אפשרות הארכה של שלוש שנים נוספות. העובדה שהודיע כי יעזוב את התפקיד קצת אחרי תום הקדנציה המקורית, ודווקא בתקופה הקריטית שלקראת סיום הפיילוט, במקום להאריך את כהונתו בשלוש שנים נוספות, שהיו מאפשרות לו השלים את תקופת הפיילוט, ובמקרה שתתקבל החלטה מתאימה גם להוביל את המעבר לפעילות הסדירה, הופכת את העזיבה שלו למפתיעה.
"לפני כחמש שנים לקחתי על עצמי משימה לא פשוטה – הקמת הרשות והמאגר הביומטרי והובלתם במסגרת המעבר לתיעוד לאומי ביומטרי חכם", אמר קמני בהודעה לעיתונות "הפרויקט הביומטרי הגיע כעת לנקודת שיא חיובית, כאשר מערכות הרשות ותהליכי העבודה שנבנו מאפשרים פעילות מקצועית ומאובטחת וערוכים לאתגרים אשר יגיעו בסוף השנה האזרחית הנוכחית, כשמעבר לתיעוד ביומטרי חכם והצטרפות למאגר יהיו חובה על כל אזרחי ישראל".
כהונתו של קמני כראש המאגר היתה רצופה מהמורות, והוא ספג לא פעם ביקורת קשה ממתנגדי המאגר על אופן התנהלותו, שלדבריהם כללה סילופים, עיוותים והאשמות לא מבוססות שהופנו נגד מבקרי המאגר (כולל כותב שורות אלו). תחת קמני, סבל הפיילוט מכשלים שונים, ובהם מכרז בעייתי ורצוף מחדלים לבחירת מערכת השוואה ביומטרית, שהובילו לדו"ח נוקב של מבקר המדינה.
"המאגר הביומטרי הוא כישלון מהדהד, והעובדה ש-70% ממבקשי תעודת הזהות והדרכונים מסרבים לאורך כל תקופת הניסוי להיכנס למאגר מעידה כאלף עדים על חוסר האמון שרוכש הציבור למאגר זה", אמר היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, בתגובה להודעת הפרישה. "אנו קוראים לשר הפנים שלא למנות מחליף ליו"ר הרשות אלא מפרק אשר ידאג למחיקת המאגר הביומטרי, מה שימנע את דליפת הנתונים והפצתם".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ), שנחשבת לאחת המתנגדות הבולטות למאגר, אמרה בתגובה: "מדובר בעזיבה תמוהה. אני לא יודעת מה מקורה, אבל העיתוי שלה מוסיף לסימני האזהרה שמתווספים לקראת הכוונה לעבור למאגר ביומטרי כפוי. זה הזמן להודיע על עצירת הפרויקט ומעבר לתיעוד ביומטרי חכם ומתקדם ללא מאגר פוגעני ומסוכן".
שר הפנים, אריה דרעי אמר: "אני מודה לראש הרשות היוצא, גון קמני, על הקמת מאגר שיבטיח את האיזון בין חובתנו להגן על פרטיות האזרחים לבין חובתנו למנוע זיופי זהות. העובדה שלמעלה ממיליון אזרחים הצטרפו למאגר ומחזיקים בתיעוד חכם מלמדת על הצלחתו (בדבריו בוחר דרעי להסתיר את העובדה שרוב מוחלט של האזרחים שהנפיקו תעודות זהות או דרכונים חדשים בתקופת הפיילוט סירבו להצטרף למאגר; ע"כ)".