איילת שקד וגלעד ארדן נפגשו עם ראשי פייסבוק העולמית
השרים שקד וארדן ביקשו מנציגי פייסבוק המבקרים בישראל להסיר מהרשת החברתית תכנים שמעודדים הסתה. "פייסבוק ויתר הרשתות החברתיות מסוגלות לעשות יותר במלחמה נגד ההסתה" אמרה שקד
שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן נפגשו היום (ב') עם ראשי פייסבוק העולמית בנוגע לשיתוף פעולה בהסרת תכני הסתה לטרור מהרשת. שרת המשפטים מסרה כי "ישראל נמצאת בחזית מאבק בטרור, וכך גם במלחמה בהסתה ברשת" ואילו ארדן אמר כי "אסור לאפשר לרשת להיות בית גידול לטרור”.
- האם כלי התקשורת צריכים למצוא אלטרנטיבה לפייסבוק?
- פייסבוק צנזרה את ההיסטוריה, והסתבכה
- על מה כולם מדברים: פייסבוק בוחנת כלי חדש שיעודד העלאת תכנים
הפגישה התקיימה לבקשתם של השרים והשתתפו בה סגן נשיא פייסבוק לענייני מדיניות, ג'ואל קפלן, מנהלת מדיניות פייסבוק, מוניקה ביקרט, מנהלת קשרי ממשל ותקשורת בפייסבוק ישראל, ג'ורדנה קוטלר, ראש תחום סייבר בפרקליטות המדינה חיים ויסמונסקי, וראש יחידת הסייבר במשטרת ישראל סגן ניצב מאיר חיון.
שקד וארדן רצו שהרשת החברתית תסיר מילים וביטויים המקושרים להסתה, כמו אינתיפאדה, דקירות, נאצים, שאהידים, מוות ליהודים, ומוות לערבים, ותכנים כמו סרטונים שקוראים לדקור יהודים, קריקטורות אנטישמיות או השוואות לנאצים.
שרת המשפטים שקד אמרה בתום המפגש כי "ישראל נמצאת בחזית המאבק בטרור, וכך גם במלחמה בהסתה ברשת. דווקא בשבוע שמציינים את יום 11/9, האירוע ששינה את פניה של ארצות הברית, ברור כי קיים אינטרס משותף בין כל הגורמים שמסוגלים להילחם בטרור. מטה פייסבוק העולמי יושב בארצות הברית וראשיו גדלו על המוסר האמריקאי. התרשמתי שקיימת הבנה לצורך בשיתוף פעולה. בעיניי פייסבוק ויתר הרשתות החברתיות מסוגלות לעשות יותר במלחמה נגד ההסתה".
בפגישה סיכמו הצדדים על המשך שיתוף הפעולה בין צוותים הישראלים, שיובלו בידי משרדי המשפטים, ביטחון הפנים והמטה לביטחון לאומי, ובין חברת פייסבוק. מהרשת החברתית נמסר כי "לפייסבוק יש אפס סובלנות לטרור. אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כאשר הם משתמשים בפייסבוק ומסיבה זו פיתחנו והגדרנו כללי קהילה, המבהירים שאין מקום בפייסבוק לתוכן שמקדם טרור. אנו מוקירים את הזמן שמקדישים לנו מומחים מקומיים בכל רחבי העולם, המסייעים לנו להבין את ההקשרים המקומיים, על-מנת ליידע על כללים אלה".
השר לביטחון הפנים ארדן מסר כי "לפייסבוק ולחברות האינטרנט יש אחריות לתכנים שמתפרסמים אצלן אשר מעודדים טרור והסתה ועליהן לפעול באופן אקטיבי כדי לנטרם ולהסירם. בגל הטרור האחרון הוכח שהרשת הפכה לבית גידול לטרור ועלינו להילחם יחדיו כדי למנוע זאת, אך החברות חייבות ויכולות לעשות הרבה יותר".
ג'ורדנה קטלר, מנהלת תחום מדיניות ותקשורת לחברת פייסבוק בישראל מסרה: "לאור חשיבות נושא זה, מאז התחלתי את תפקידי ביולי פעלתי להביא לכאן משלחת של בכירי פייסבוק על-מנת להקשיב ולהבין את הנושא מקרוב. אני מעריכה את התמיכה ושיתוף הפעולה עם הגופים הרלוונטיים עמם אמשיך לעבוד, ואני מצפה לדיאלוג מתמשך ופורה עמם".
אתמול (א') בערב, נפגשה גם ח״כ רויטל סויד עם בכירי חברת פייסבוק העולמית וזאת לצורך דיון בנוגע להצעת החוק הפרטית שלה שאושרה בקריאה טרומית ולפיה תוטל אחריות על הרשתות החברתיות לנטר ולהסיר פרסום הסתה לטרור. נציגי החברה הציגו לח״כ סויד את השיפור שחל בניטור והסרת תכנים ועמודים הכוללים תוכן המסית לטרור לרבות סגירת חשבונות של ארגוני ופעילי טרור.
סויד ציינה, כי אינה רואה בפייסבוק אחראית לטרור בישראל, אלא גוף שיכול ומחויב לסייע במאבק בו והבהירה כי נדרשת העמקה והרחבה של ניטור והסרת התכנים והקדשת תשומת לב של פייסבוק להקשר המקומי של התכנים.
נציגי פייסבוק עדכנו את ח"כ סויד כי החברה מחויבת לנושא, מקדישה משאבים ומאמצים רבים, וממשיכה לפעול כדי לשפר את ניטור והסרת התכנים וכן התחייבו לעדכן אותה בהתקדמות בנושא.
יש לציין כי פייסבוק אומנם מקיימת פגישות עם נציגי ממשל בלא מעט מדינות בעולם, אבל החלטותיה לגבי צנזור תכנים נותרו לאורך השנים מעורפלות למדי ולמרות שהן לא מאפשרות הצגת עירום, בדרך כלל הורדת תכנים מעוררי מחלוקת אחרים נעשית בתגובה לבקשות גולשים. לרשת החברתית אין יכולת לבדוק את כל התכנים שמעלים המשתמשים ולכן היא נסמכת על תלונות ובקשות להסרת תוכן.