מנהל פייסבוק מסנג'ר לא מודאג מווטסאפ וחושב שהבוטים כאן כדי להישאר
מנהל המוצר הראשי של פייסבוק מסנג'ר מבקר בישראל ומדבר על הכיוונים העתידיים של האפליקציה ועל הצורך לשנות את התפיסה הצרה של המשתמשים: "אנחנו רוצים להפוך אותה לאמצעי תקשורת שישמש אותך בפניה לכל אחד, לא רק לחברים"
"היום אנשים רואים את מסנג'ר ככלי לשיחה עם חברי הפייסבוק שלהם. אנחנו רוצים להפוך אותו לאמצעי תקשורת כללי שישמש אותך בפניה לכל אחד, לא רק בפייסבוק" אמר היום בראיון ל"כלכליסט" סטן צ'ודנובסקי, מנהל המוצר הראשי של מסנג'ר בפייסבוק, שהגיע לביקור בישראל.
- Facebook at Work פותחת מלחמה חזיתית עם סלאק ומיקרוסופט
- גרמניה אוסרת על ווטסאפ להעביר מידע על משתמשים לפייסבוק
- פייסבוק מודה: מסרנו למפרסמים נתונים שגויים לגבי הצפייה בסרטוני הווידיאו
הצורך לשנות את התפיסה הצרה הזו שיש למשתמשים בנוגע לאפליקציה, אמר צ'ודנובסקי, הוא האתגר המרכזי והקשה ביותר שעומד בפני החברה בפיתוח המוצר ובהבאתו לקהל גדול ומגוון יותר. למסנג'ר יש כיום כמיליארד משתמשים קבועים בחודש, מספר שהכפיל עצמו בשנה וחצי האחרונות, ו-300 מיליון איש משתמשים בו בקביעות לשיחות וידיאו. "שינוי האופן בו אנשים תופסים מוצר איננו דבר קל, וזה מגוחך לחשוב שמישהו יתעורר בוקר אחד כשהוא רואה את מסנג'ר כשירות לשיחה עם חברי פייסבוק ולמחרת כבר יחשוב עליו כעל משהו שונה בתכלית".
"אני יכול להגיד בביטחון שלעולם לא נגבה עמלות על העברות כספים בין משתמשים דרך מסנג'ר. אין לנו עניין להתחרות בעצמנו בענף התשלומים הדיגיטליים", הוא הצהיר כשנשאל על הדרכים בהן החברה מתכננת לייצר הכנסות מהאפליקציה, אחת השאלות המרכזיות בנוגע לאסטרטגיה העסקית של פייסבוק לגבי ווטסאפ ומסנג'ר, שהגיעו ליותר ממיליארד משתמשים כל אחת אבל עדיין לא מייצרות לחברה הכנסות ישירות. השירות, שמאפשר לשלוח בקלות סכומי כסף קטנים למשתמש אחר דרך הצ'ט, פועל בחודשים האחרונים בארה"ב אבל מועד השקתו בישראל טרם נמסר. ערוץ הכנסה עקיף נוסף,לדברי צ'ודנובסקי, הן מודעות שכוללות אפשרות ליצור אינטראקציה עם נציג מכירות דרך מסנג'ר בלחיצה על כפתור, ותשלומים שהחברה מתחילה לגבות על משלוח הודעות מעסקים למשתמשים פרטיים (כאלו שפנו אל החברה קודם לכן) דרך צ'ט-בוטים.
פלטפורמת הבוטים אותה השיקה החברה לפני חצי שנה כבר הניבה 17 אלף בוטים שונים שפיתחו עבורה מפתחי צד ג', על פי נתוני פייסבוק, אבל לעת עתה היכולות של רבים מהם מוגבלות וקשה לחוש את הנוכחות שלהם בשטח. "המעבר לממשק משתמש מבוסס שיחה הוא שינוי טקטוני, ושינוי כזה לא מתחולל ביום אחד. עשינו התקדמות גדולה בחצי השנה שחלפה מאז ההשקה ואני יודע שאנחנו בכיוון הנכון. עם זאת, גם בעתיד הרחוק אני לא צופה שממשקי השיחה יתפסו את מקום הדרכים המקובלות היום לתקשר עם מחשבים ושירותים דיגיטליים, אלא יפעלו לצידם".
במפגש עיתונאים שנערך מוקדם יותר היום הסביר צ'ודנובסקי כיצד פייסבוק רואה את הדרך הנכונה לפתח את הפלטפורמה. "חלק מהבוטים שאפשר לראות על הפלטפורמה פשוטים מאוד וחלק מורכבים יותר. זה לא המקום שלנו להגיד למפתחים להשקיע יותר בפיתוח בוטים מורכבים, שבחלק מהמקרים אולי מספקים חוויה מעניינת יותר מבחינה אינטלקטואלית אבל לאו דווקא נותנים יותר ערך למשתמש הקצה. זו פלטפורמה פתוחה ומפתחי הבוטים הם אלו שצריכים להחליט כמה להשקיע, לפי התועלת שהבוט מייצר עבורם. בסופו של דבר הוא אמור להיות אפקטיבי מבחינה עסקית, למשל להגדיל את מספר הכניסות לאתר המכירות של החברה שמפעילה אותו".
כרגע, הוא מודה, הבוטים עדיין בשלב מוקדם באבולוציה שלהם. "גם גוגל ואפל, כשהן השיקו את פלטפורמות אפליקציות המובייל שלהן, לא הציעו במסגרתן בתחילת הדרך Killer Apps אלא בעיקר אפליקציות פשוטות ובסיסיות, ולקח זמן עד שראינו מוצרים חזקים כמו גוגל מפות. כך יהיה גם עם הבוטים, ואני מאמין שכוחות השוק יעשו את העבודה ויגרמו למפתחים לשפר את הבוטים שלהם".
צ'ודנובסקי לא חשף נתונים מדויקים על היקף השימוש בשירות בישראל, אבל אמר כי מסנג'ר נמצא במקום השני אחרי ווטסאפ בישראל מבחינת מספר המשתמשים, וכי אין לחברה ציפיות כי הוא יעקוף אותה בעתיד הקרוב. "כל עוד המשתמשים נמצאים באקוסיסטם של פייסבוק, ואנחנו מחזיקים בשני המקומות הראשונים זה בסדר מבחינת החברה. אלו שני מוצרים שונים מאוד, ווטסאפ הוא תחליף רזה ומהיר להודעות סמס בשעה שמסנג'ר נועד לספק חוויה עשירה יותר עם דרכי הבעה מגוונות יותר, כאלו שלא קיימות בעולם הודעות הטקסט. במסנג'ר אנחנו מרשים לעצמנו להתנסות בצורה משוחררת יותר בפיצ'רים חדשים".