ועידת לונדון
הבורסה של לונדון עם הפנים לעתיד
משתתפי ועידת לונדון לטכנולוגיה וחדשנות פתחו את המסחר בבורסה שבה נסחרות 500 חברות בינלאומיות בטקס חגיגי. עורכת כלכליסט אמרה כי "עסקים ימשיכו להסתמך על הבורסות ככלי משמעותי לגיוס כספים"
הבורסות בעולם השתנו ובורסת לונדון לא נבדלת מהן. גם שם רצפת המסחר היא נחלת העבר. היום המחשבים עושים הכל. אלכסנדרה ריטמן, דוברת הבורסה של לונדון, סיפרה ל"כלכליסט" שלמרות זאת מתקבלות מדי יום בבורסה כמה שיחות של אנשים שמבקשים לבוא ולראות את המסחר בבורסה. לדברי ריטמן, עמיתיה בדוברות הבורסה נאלצים להסביר לאותם אנשים שאין ממש מה לראות, אלא אם הם מעוניינים לבהות בקירות.
- טדי שגיא: "קמדן מרקט ייהפך לביתם של רבים מעסקי הטכנולוגיה"
- "כאשר הממשלות הן אלו שמובילות בחדשנות זה הזמן לשאול - מה לא בסדר אצלנו?"
- יזמי ההייטק הישראלים מציגים את חידושי העתיד
רבים מהמתקשרים כנראה מוותרים על ההזמנה. אך מנגד, הביקוש להשתתפות בטקס פתיחת המסחר היומי של הבורסה של לונדון, שריד לתקופה שהסתיימה ב־1996, ארוכה מאוד. אנשי מערכת "כלכליסט", שפתחו את המסחר בבורסה של תל אביב לפני תשע שנים, נמנים על אלו שזכו לקחת בו חלק לאחר שעשו זאת ביום שישי האחרון במסגרת ועידת לונדון לטכנולוגיה וחדשנות 2016.
פתיחת המסחר היא הפקה מושקעת. לפני הפתיחה הוקרן סרטון וידיאו קצר שכלל אלמנטים גרפיים שמייצגים את המסחר בבורסה ואת המדדים השונים שלה, וכן גם אלמנטים גרפיים שמייצגים את הוועידה של "כלכליסט". גם מקומה של מוזיקה דרמטית ברקע לא נפקד.
"אחת הבורסות המגוונות"
"בורסת לונדון היא לא רק אחת הבורסות הגדולות בעולם, אלא גם אחת הבורסות המגוונות בעולם. רבבות של חברות מאיחוד האמירויות, רוסיה, מצרים וקטאר נסחרות בה לצד חברות מאירופה וצפון אמריקה", כך אמרה עורכת "כלכליסט" גלית חמי במעמד פתיחת המסחר.
לדברי חמי, "הישראלים גילו מזמן לא רק את התרבות העשירה והיפה של לונדון ואת ההזדמנויות העסקיות שבה, אלא גם את המקצועיות הגבוהה של פלטפורמת המסחר של הבורסה. מתוך כ־2,200 חברות שנסחרות בבורסה בלונדון, 500 הן בינלאומיות ומתוכן 29 הן ישראליות".
"אף שאנחנו לא שואפים לעודד ישראלים לנטוש את הבורסה המקומית, אנחנו גאים כשחברות ישראליות מצליחות בשווקים הבינלאומיים", אמרה חמי והוסיפה כי "למזלנו, יש לנו כמה כאלו, גם בלונדון, וחברות רבות מתקדמות בכיוון הזה".
בדבריה התייחסה חמי לשינויים שמתרחשים בבורסות ברחבי העולם: "זה לא סוד שבשנים האחרונות הבורסות מסביב לעולם נדרשות להשקיע הרבה מאמץ בלמשוך אליהן חברות. זו הפכה להיות משימה שהובילה למיזוגים רבים. אך למרות זאת, הבורסות, ואולי זו של לונדון יותר מכולן, הוכיחו את החוסן שלהן שוב ושוב נוכח האירועים הגלובליים שהתרגשו עליהן, כמו גלי הגירה של פליטים, הברקזיט ולאחרונה הבחירות בארה"ב. הבורסות הדגימו בגרות. באותו הזמן, חברות הוכיחו את היכולת שלהן לגדול ולשגשג גם תחת אי־ודאות. הבורסה של לונדון היא כנראה ההוכחה הטובה ביותר לכך".
חמי סיפרה כי "'כלכליסט' החל לצאת לאור חודשים אחדים אחרי המשבר הפיננסי של 2008. מאז סיקרנו משברים פיננסיים רבים, כמו גם סיפורי הצלחה, גלובליים ומקומיים. כשחקנים חדשים בשוק, הוזמנו לפתוח את המסחר בבורסה של תל אביב, וזה היה כבוד גדול. היום, תשע שנים לאחר מכן, אנחנו פה בלונדון וגדלנו להיות קבוצת המדיה הכלכלית הגדולה בישראל. בשבילנו לפתוח את המסחר בבורסה של לונדון זה לא רק סימבולי, אלא גם הוכחה לכך שאנחנו כאן כדי להישאר. אני מאמינה שכפי שאנשי עסקים ויזמים ימשיכו לצרוך מדיה פיננסית, הם גם ימשיכו להסתמך על הבורסות ככלי משמעותי לגיוס כספים".
הבורסה של לונדון מתרחבת
בשוק הראשי של בורסת לונדון נסחרות כיום 29 חברות ישראליות, והיא המתחרה העיקרית של בורסת ניו יורק בכל הנוגע להנפקות של חברות טכנולוגיה. כדי להעלות את המודעות לאפשרות של הנפקה ציבורית בלונדון בקרב חברות טכנולוגיה צעירות, הבורסה פונה לחברות סטארט־אפ כבר בשלב מוקדם של קיומן ומציעה להן להשתתף בתוכנית חניכה שהיא מפעילה. ההשתתפות בתוכנית החניכה אינה מחייבת את החברות להנפיק את מניותיהן בבורסה של לונדון בסופה.
פרט לבורסה של לונדון, קבוצת London Stock Exchange מפעילה גם את הבורסה של מילאנו, ובקיץ האחרון היא סיכמה על מיזוג עם חברת דויטשה־בורסה שמפעילה את הבורסה בפרנקפורט. אך לאור הצבעת אזרחי בריטניה שבחרו לפרוש מהאיחוד האירופי, המיזוג הזה כעת אינו ודאי, ונדמה כי הנהלת הקבוצה שומרת לעצמה את המידע על כל התפתחות שהתרחשה מאז. סביר להניח שההתרחשויות בנושא לא היו רבות, שכן כמו כל הדברים שמתרחשים כעת במשק הבריטי, נראה שכל התרחשות, כולל טקס מושקע של פתיחת המסחר, היא הפוגה קצרה מההמתנה המתמשכת.