אריה דרעי הכריע: המאגר הביומטרי יהפוך לקבוע ומחייב
שר הפנים החליט כי המאגר הביומטרי יכלול תמונת פנים ושתי טביעות אצבע, אך האזרחים יוכלו להחליט שלא לכלול את טביעות האצבע שלהם במאגר ולקבל תעודת זהות לחמש שנים במקום לעשר
- חודש לתום הניסוי, דרעי שוקל לשנות את המאגר
- הג'יני של ביג דאטה לא יחזור לבקבוק
- חברת החשמל איבדה 240 "לקוחות כבדים", אבל הרוויחה יותר בזכות הוזלת הדלקים
המאגר הביומטרי נמצא בימים אלו לקראת סיום תקופת הפיילוט, במהלכה ההצטרפות אליו והנפקת תעודות זהות חכמות היתה על בסיס וולנטרי. כעת, הכריע השר שהמאגר יהפוך לקבוע וההצטרפות אליו תהיה מחייבת. המאגר ימשיך לפעול במתכונת דומה לזו שבה פעל במהלך הפיילוט, ויכלול שתי טביעות אצבע ותמונות פנים, ואולם לאזרחים תנתן אפשרות לקבוע שטביעות האצבע שלהם לא יישמרו במאגר.
"המאגר הביומטרי נחוץ למניעת גניבת זהות של אזרחי ישראל והוא שמור ומאובטח ברמה הגבוהה ביותר״, אמר דרעי בהודעה לעיתונות. "אני משוכנע כי מתווה זה מהווה איזון מיטבי בין השמירה על הפרטיות ובין חובתה של המדינה להגן על תושביה מפני התחזות וגניבת זהות. זאת על מנת לספק לתושבי מדינת ישראל תיעוד אמין ומהימן״.
לפי הודעת משרד הפנים, דרעי קיבל את החלטתו אחרי שלמד את המלצות הגורמים השונים שהיו מעורבים בפיילוט, ובהם הרשות לניהול המאגר, רשות האוכלוסין והממונה על יישומים ביומטריים במשרד ראש הממשלה, רם ולצר. על סמך המלצות אלו הגיע השר למסקנה כי המאגר נחוץ על מנת למנוע מקרי התחזות וגניבת זהות ולהבטיח את אמינות תעודות הזהות החכמות.
עם זאת, השר החליט לשנות את אופי פעילות המאגר ולהפוך את שאלת הכללת טביעות האצבע בתוכו לוולנטרית. אזרחים שיבחרו שלא לכלול את טביעות האצבע שלהם במאגר יקבלו תעודות זהות ודרכונים שתקפים לחמש שנים בלבד (בניגוד ל-10), על מנת להקשות על זיוף או גניבת זהות.
החלטת דרעי אינה סוף פסוק, שכן השינוי באופן פעילות המאגר שמבקש השר ליישם מחייב שינוי בחוק שמסדיר את פעילות המאגר. החוק מאפשר רק את הפיכת המאגר לקבוע במתכונת הנוכחית, ולא מתייחס לאפשרות שצירוף טביעות האצבע יהיה על בסיס וולנטרי. כעת, יש למשרד הפנים פחות מ-30 יום על מנת להעביר את שינויי החקיקה הדרושים, שכן עם תום תקופת הפיילוט בסוף דצמבר ובהעדר החלטה אחרת פעילות המאגר תופסק באופן מיידי.
ואולם, הליך זה עתיד להיות רצוף קשיים על רקע ההתנגדות העזה שיש למאגר באופוזיציה ואף בקרב חלק מחברי הקואליציה ועתידה לכל הפחות להקשות ולעכב את התהליך, ואם תהיה חזקה ועיקשת מספיק יכולה גם להוביל לשינויים במודל שמבקש השר ליישם.
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה בתגובה להחלטת דרעי: "בכל שנה אנחנו מגלים יותר ויותר כמה המאגר הביומטרי מסוכן וכמה כשלים יש בדרך. מאז הפיילוט רק הולכות ומתרבות הסכנות. מוזר לראות איך במקביל ממשיכים שרי הפנים לדורותיהם, משטרית ועד לדרעי, לקדם את אותו מאגר. התקרבותו של המאגר הוא סכנה אמתית לאזרחי המדינה ואני קוראת לכם - אל תתנו תביעת אצבע, אל תכנסו למאגר. נשגב מבינתי איך תהליך כל כך חסר אחריות וכל כך עקום מצליח להמשיך להתקדם ועוד לא קם שר פנים מספיק אחראי לעצור אותו. ההקלה כביכול שתביעת האצבע לא תהיה חובה היא למעשה סנקציה על האזרחים במטרה לסנדל פניות לבג"צ נגד החוקיות והמסוכנות של המאגר ולדחוף בשיטת הסלמי כמה שיותר אזרחים למאגר תוך הסתרת הסכנות. כאשר המאגר ידלוף וכולנו נהיה פרוצים לסכנות אנחנו נחפש את השר דרעי שיסביר לנו שהכל היה בטוח".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) ביקר את החלטתו של שר הפנים אריה דרעי, להפוך את המאגר הביומטרי לקבוע: "אני מביע צער על החלטתה המוטעית של הממשלה לקדם את המאגר הביומטרי. לאורך הדיונים שקיימנו בכנסת, הספיקות והשאלות בנושא רק הלכו והתרבו. היום ברורים יותר מבעבר הסיכונים הכרוכים בהקמת מאגר ביומטרי, וברור גם חוסר הנחיצות של המאגר הזה, גם אם מעוניינים לקדם פרויקט של ת"ז חכמות. "אני פונה לשר הפנים לשקול מחדש את החלטתו, וביקשתי מהוועדה המשותפת שעוסקת בנושא בכנסת להתכנס כדי לקיים דיון דחוף בעקבות הודעתו של השר".