ראיון כלכליסט
"יש עוד הרבה לגלות על המוח לפני שנעשה ממנו מחשב"
מומחה המחשוב הקוגניטיבי קרי הולי משוכנע שהעולם צועד לכיוון חיבור בין האדם למכונה, אך טוען שבניגוד להבטחות, הדרך לשם עדיין ארוכה: "אין לנו עדיין דוגמה אמיתית לבינה מלאכותית חזקה"
"זו טעות להגדיר את מה שאנחנו עושים כחיקוי של המוח האנושי", אומר קרי הולי, מומחה למחשוב קוגניטיבי וממוחות המחשוב הגדולים של דורנו. מחשוב קוגניטיבי הוא מונח חמקמק שמנסה לשלב תכונות ביולוגיות במערכות מחשוב, ומתחבר לרעיון הסינגולריות של שילוב אדם ומכונה שמקדם העתידן ריי קורצווייל.
- המניפסט הפייסבוקאי של צוקרברג: בינה מלאכותית, פיקוח קהילתי, וקשר הדוק עם פוליטיקאים
- רופא עם מעבד־על: המחשב יראה אותך עכשיו
- דייסון תשקיע חצי מיליארד דולר בהקמת מרכז פיתוח לבינה מלאכותית בסינגפור
"מושג המחשוב הקוגניטיבי הומצא כדי לציין שדרוג של האדם והמין האנושי, שכרגע הוא בגדר פילוסופיה", מסביר הולי, שעל שמו רשומים פטנטים רבים בטכנולוגיות של מחשוב קוגניטיבי, ביג דאטה ובינה מלאכותית (AI). "מדעני המחשב מסכימים על שתי הגדרות לבינה מלאכותית: בינה חלשה ובינה חזקה. הבינה המלאכותית שכולם מדברים עליה ושואפים אליה היא מהסוג החזק. אך הבעיה היא שאין לנו באמת דוגמה אמיתית ופועלת לבינה מלאכותית מסוג זה. אני לא מכיר שום מערכת מחשב קיימת שאי אפשר לזהות כמחשב".
לדבריו, הפנטזיה האנושית על אודות מכונות חושבות עדיין רחוקה מכפי שאנשים מסוימים כמו סטיבן הוקינג או אלון מאסק חוששים (או מקווים). "כולם מנסים עכשיו לדבר על אתיקה והתנהגות ואיך אנחנו מבטיחים שהאנושות לא תיפגע. וזה בסדר גמור וראוי לשבח. אבל אנחנו לא ממש שם", הוא אומר בחיוך.
"כשהופעתי ב־TED אחרי שווטסון ניצח בשעשועון ג'פרדי, שאלו אותי אם הוא חושב. השבתי להם: 'האם צוללות שוחות?'. אנחנו שואבים השראה מהמוח האנושי ולא מחקים אותו. האמת היא שאנחנו פשוט לא יודעים כל כך הרבה על המוח האנושי. זו הסיבה שאני טוען שאנחנו יותר בצד של בינה מלאכותית חלשה מאשר חזקה".
"עוד בשנות החמישים היו מכונות אוטונומיות"
הולי הוא מהנדס של מהנדסים. הוא משתייך לקבוצה של יוקרתית של מדעני מחשב שהציבור הרחב לא מכיר, אך זוכים להערצה ומהווים מודל לחיקוי לרבים ממפתחי התוכנה והעוסקים בעולם הטכנולוגיה. הוא נולד בשיקגו למשפחה אפרו־אמריקאית מהמעמד הנמוך. את אביו לא הכיר והוא גודל בידי סבתו, שנאלצה לעבוד קשה בשביל להבטיח לו עתיד. למזלו, הוא ניחן בכישרון למתמטיקה ולמספרים שאפשר לו לצאת ממעגל העוני, שאליו נידונו רבים מחבריו.
הולי הוא איש שיחה מרתק בעולם של מתכנתים ומהנדסים אפרוריים, וניכר שהוא מאמין אדוק בדברים שהוא מספר ולא משתעמם מלהסביר את נקודת המבט שלו. הוא לבוש בייחודיות ועיניו מבריקות כשהוא מדבר על תחומי העניין שלו. לישראל הוא הגיע אחרי הרצאה בוועידת דאבוס, והשתתף בכנס Innovex.
"בני אדם הם יצורים חושבים ומודעים, אבל מה לגבי סוס? מה המבחן שנשתמש בו כדי להחליט אם הוא מודע?", מקשה הולי כדי להמחיש את ההבדל בין אדם חושב לבינה מלאכותית. "אם נציב את הסוס באורווה ונצית אותה באש, הסוס לא ינסה לברוח כי הוא לא יבין שהוא יכול לדהור דרך הלהבות. לעומת זאת, אדם יודע שהוא יכול לרוץ דרך הלהבות ולהגדיל את סיכוייו להינצל.
"אבל איך מכונית אוטונומית מחליטה אם אופנוע שנע מולה נוסע בצד השגוי של הכביש ואיך היא תחליט מה לעשות? המכונית עשויה לסטות מהנתיב, לעלות על המדרכה ולדרוס הולך רגל. לחלופין, היא עשויה לבלום בפתאומיות ולגרום לכך שרכב נוסע יפגע בה מאחור. אלה גם סוגיות למחשבה וגם דוגמאות לתכנות, והן הסיבה לכך שלא מתירים להפעיל מכוניות אוטונומיות באזורים עירוניים. היה כבר מקרה שמכונית אוטונומית בנסיעת ניסוי שגתה וחשבה שהמשאית שנוסעת מולה היא למעשה משטח ריק".
הולי מבקש לצנן את התחושה שאוטוטו המכוניות האוטונומיות יחליפו את הצורך בנהגים אנושיים. לדבריו, יחלפו עוד כמה שנים עד שהחזון הזה יוכל להפוך למציאות.
"הבעיה של הבינה המלאכותית היא הדרישה שהיא תעבד את המידע ותספק את התוצאה בזמן אמיתי. בזמן נהיגה אין את הזמן לשלוח את המידע לענן ולחכות שהוא יחזור עם הוראות עבור המכונית. הצורך בעיבוד המידע ובקבלת החלטות בזמן אמת דורש כוח עיבוד שעדיין לא זמין לנו היום. בואו לא נשלה את עצמנו, מה שאנחנו רואים בסרטי מדע בדיוני לא צפוי להתגשם בחמש או בעשר השנים הקרובות".
לטענתו, יותר מדי אנשים לא מבינים את המשמעות האמיתית של מילות הבאזז שתעשיית המחשוב מנסה למכור להם. "מדברים על מכוניות אוטונומיות כאילו זה דבר חדש", הוא אומר. "אנשים לא מודעים לכך שעוד בשנות החמישים היו מכונות חקלאיות אוטונומיות. מה שמתווסף היום זה זיהוי קולי וחזותי, אלה כל הדברים המתקדמים שמשולבים במערכות החדשות. וזה עדיין לא נקרא לחשוב, זה רק סיוע למערכות בקבלת החלטות".
"גוגל ופייסבוק מודעות לצומת שאנחנו עומדים בו"
על אף הספקנות שהוא משמיע לגבי מכוניות אוטונומיות והערכתו כי טרם פותחה בינה מלאכותית חזקה, הולי סבור שהעולם ניצב על ספו של שינוי אמיתי: "המהפכה התעשייתית הרביעית תורכב משילוב של מחשבים או מערכות מידע עם אנשים ומערכות ביולוגיות", הוא אומר. "גוגל ופייסבוק מבינות זאת היטב ומודעות לצומת המרכזי שאנחנו עומדים בו. התעשיות שינצלו זאת כרגע הן בעיקר תחבורה, בריאות, קמעונאות ופיננסים. מה שנדרש הוא כוח חישוב שזמין באופן מקומי ולא בענן", הוא מסביר, "כדי שרופא למשל יוכל להשתמש בחיישן שלו באמצע המדבר גם כשאין לו חיבור אינטרנט".
הולי סבור שהאנושות כבר צועדת לכיוון של סינגולריות, עתיד שבו האדם והמכונה ישולבו. בעולם זה המודלים הכלכליים ישתנו וישרור עתיד בסגנון מסע בין כוכבים שבו בני האדם לא יידרשו לעבור כי כל צורכיהם הבסיסיים יסופקו בידי הטכנולוגיה. "מדפסות תלת־ממד הן השלב הראשון באבולוציה הזו", הוא אומר. "הן יאפשרו למשל לכל אדם להדפיס את בגדיו הודות לבינה מלאכותית. בצעירותי לא דמיינתי זמינות של כוח מחשוב רב כל כך עם יכולות של בינה מלאכותית. אבל אנחנו עדיין רק בשלב הגילוי. עוד יש לנו כברת דרך לעשות".