מאקרו טכנולוגי
משקיע-העל ג'ים שיינמן מסביר למה בישראל קשה להצמיח חדי-קרן
שיינמן חושב שהחברות הישראליות לא צריכות לסרב להצעות רכישה גדולות ומסביר מה ההבדל פתרון טכנולוגי לחדשנות טכנולוגית
קשה מאוד להצמיח בישראל חברות ענק המוגדרות חדי-קרן (כאלה ששוות מיליארד דולר ומעלה), ויש הטוענים שזה גם לטובה, כי לא צמחו פה מפלצות שקורסות עקב שווי מופרז. אבל חוסר היכולת הזאת מדיר מכאן משקיעים רבים שמוכנים להשקיע רק בחברות, אשר החזון שלהן הוא לצמוח לשווי של מיליארדי דולרים.
- אקזיט בניחוח קנביס: טלנט ביוטק נמכרת לחברה קנדית
- טלטלה בקרן הון הסיכון אמיתי ונצ'רס בעקבות פרישת השותף
- בני לנדא מוכר את טכנולוגיית ההדפסה המטאלית שפיתח ל-ALTANA הגרמנית
ג'ים שיינמן, מייסד קרן Maven Ventures, הוא אחד המשקיעים הבולטים בארה"ב בחברות שהגיעו לשווי של מיליארד דולר ומעלה. בחודש מרץ יגיע שיינמן לארץ לכנס AXIS למשקיעים בינלאומיים של מרכז פרס לשלום. אחת החברות שבהן השקיע עכשיו היא זום, שהשיקה יישום מסג'ינג וידיאו וגייסה לאחרונה 100 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר. בשיחה עם "כלכליסט" מספר שיינמן למה הוא חושב חברות ישראליות לא הופכות להיות חברות ענק. "לא קל לבנות חברה של מיליארד דולר", הוא אומר, "מה שישראל עושה הוא לא ייאמן. מרבית החברות האלו נולדו בעמק הסיליקון, וזה רק עניין של זמן עד שייצאו גם מישראל".
"אם אתה יזם ישראלי ויש לך הזדמנות למכור את החברה בכמה מאות מיליוני דולרים, אתה צריך לעשות את זה וזה מאוד מסוכן לחכות", מסביר שיינמן, "צריך להיות עם הרבה אומץ והרבה אמונה, עם קרנות שמוכנות לתת לך גב, כדי לסרב להצעה של מאות מיליוני דולרים. פייסבוק הציעה הרבה הצעות מפתות לסנאפצ'ט, והיא סירבה לכולן. כיום היא מקווה להנפיק לפי שווי של עשרות מיליארדי דולרים. מקרה הפוך הוא כמובן יוטיוב שנמכרה במיליארד וחצי דולר לגוגל. חברה כזו היום היתה שווה עשרות מיליארדי דולרים או שהיתה נסגרת. אני מאמין שבשנה הקרובה נראה חברות שקיבלו שווי גבוה מידי שיתרסקו, ולצערן הן היו צריכות להימכר כשיכלו".
ישראל ידועה ביכולות הטכנולוגיות הגבוהות של החברות שלה, אבל שיינמן חושב שיש בכך גם חסרון. "בישראל היזמים רוצים לפתח את הטכנולוגיה הטובה ביותר ואת הפתרון הטכנולוגי הטוב ביותר, אבל לא מחפשים לפתור בעיות גדולות או רעיונות גדולים שמביאים חברות לשווי של מיליארדי דולרים", הוא אומר, "השקענו בחברה שנקראת קרוז, חברת רכב אוטונומי שרוצה להילחם בגוגל. בישראל חברה כזו לא יכלה לקום, אבל מישראל יוצאות חברות שמשנות את פני הטכנולוגיה בעולם".