בלעדי לכלכליסט
טלטלה בקרן הון הסיכון אמיתי ונצ'רס בעקבות פרישת השותף
אלי ניר, אחד משני השותפים בקרן הון הסיכון הישראלית פורש בשל חילוקי דעות עם השותף השני בן רבינוביץ' היושב בארה"ב. המשבר בקרן, המתמחה בהשקעה בשבבים תקשורת ומנהלת כ־75 מיליון דולר, מגיע דווקא בשיא פעילותה
טלטלה בקרן הון הסיכון הישראלית אמיתי ונצ'רס. אלי ניר, אחד משני השותפים בקרן, פורש ומותיר אותה ללא כל שותף מקומי, כך נודע ל"כלכליסט". זאת בעוד השותף המייסד של הקרן, בן רבינוביץ', יושב בארצות הברית. סיבת העזיבה היא חילוקי דעות עמוקים בין שני השותפים. עוד נודע ששני הצדדים לא הגיעו עדיין להסכמות על אופן הפרידה.
המשך דרכה של הקרן והשקעותיה תלויים כעת בעיקר ביכולות של שני השותפים לפרק את השותפות במהירות וללא התדיינות ארוכה בבתי משפט.
בשונה ממקרים אחרים בעבר של קרנות הון סיכון ישראליות דוגמת ג'נסיס, ג'מיני או גיזה בהן הקרנות הגיעו לסוף דרכן, המשבר באמיתי מגיע בשיא הפעילות של הקרן כאשר היא סיימה להשקיע את הקרן הראשונה שלה ומשקיעה כעת באמצעות הקרן השנייה שלה. לפי ההערכות מנהלות שתי הקרנות סכום של כ־75 מיליון דולר. אמיתי ונצ'רס היא קרן ייחודית בנוף הקרנות הישראליות כאשר בשונה מהקרנות שהלכו אחרי טרנד ההשקעות בסייבר ותוכנה, הקרן משקיעה בחברות מוליכים למחצה בשלבים מוקדמים והיא הקרן היחידה בארץ ואחת ממספר מצומצם של קרנות בעולם הממוקדות בתחום זה. לקרן משרדים בהרצליה ושיקאגו.
עזיבות של שותפים בקרנות הון סיכון מהוות משבר לא קל להרבה קרנות דוגמת העזיבה של רונה שגב ואיתן בק את פיטנגו, אבל המקרה של אמיתי ונצ'רס שונה מהותית מכיוון שבקרן היו רק שני שותפים פעילים ורק אחד מהם יושב באופן קבע בישראל.
הקרן, שהחלה את פעילותה ב־2010, השקיעה בחלק ניכר של חברות המוליכים למחצה המובילות שהוקמו מאז וביניהן בחברות Vayyar – המתמחה בהדמיה באמצעות גלי RF; כמו כן ב־Valens המתמחה בתחום הקישוריות לרכבים וזכתה לאחרונה במכרז יוקרתי של חברת דיימלר. היא השקיעה גם ב־Autotalks שמפתחת מערכות לתקשורת בין רכבים אוטונומיים; ב־Sckipio שמפתחת פתרונות לתקשורת אינטרנט בקצבים גבוהים מעל גבי כבלי טלפון וזכתה לאחרונה בחוזה של ענקית התקשורת האמריקאית AT&T. כמו כן ב־CorePhotonics שעוסקת במצלמות מתקדמות בעלות יכולת זום לטלפונים חכמים; ב־Amimon שמתמחה בתקשורת אלחוטית מהירה לרחפנים. ההשקעה האחרונה של הקרן היתה בחברת Innoviz – שמפתחת מכ"מ לייזר תלת מימדי לרכבים אוטונומים.
שני השותפים החלו את דרכם המשותפת כבכירים בחברת AudioCodes – בה ניר ניהל את פעילות הפיתוח והמחקר של החברה ורבינוביץ' את פעילות החברה בצפון אמריקה. ביחד הם אחראים במידה רבה להנפקתה המוצלחת של החברה בנאסד"ק.
הקרן הראשונה של אמיתי ונצ'רס היתה בהיקף של כ־20 מיליון דולר והיא סיימה להשקיע את ההשקעות הראשוניות מהקרן וכעת מבצעת ממנה רק השקעות המשך. הקרן השנייה שגיוסה הושלם לאחרונה מנהלת 50 מיליון דולר וגם היא מתמקדת בעיקר בהשקעות בתחומי השבבים, חומרה ותקשורת. מרבית הכסף שהושקע בקרנות של אמיתי הוא מכספים של משקיעים מוסדיים בארצות הברית. שני השותפים מייצגים זן לא שכיח של מנהלי קרנות הון סיכון שבאים מרקע אופרטיבי ולא פיננסי והשניים גם ידועים כחובבי ספורט אקסטרים.
נחשבת לבעלת ביצועים מרשימים על הנייר
לקרן לא נרשמו אקזיטים משמעותיים עד היום, אך היא נחשבת לבעלת ביצועים מרשימים מאוד "על הנייר" עקב העלייה בערכן של חברות הפרוטפוליו כפי שמשתקף בסבבי גיוס מאוחרים יותר. להשקעות בתחום המוליכים למחצה לוקח זמן רב יחסית להבשיל ולהוביל לתשואה למשקיעים.
רוב הצוותים בהם הקרן משקיעה הם צוותים של יזמים סדרתיים שמקורם ביחידות הטכנולוגיות של חיל המודיעין ואשר עסקו במסגרת שרותם בפתרונות חומרה משולבי תוכנה מתקדמים. זהו גם הרקע של השותף ניר ששירת כבכיר במערך הטכנולוגי של 8200.
בן רבינוביץ' אמר ל"כלכליסט" ש"אין כל סכנה לקיומה של הקרן. אנחנו מודים לאלי על השנים הנפלאות ומצפים שיישאר בקרן בתפקיד יועץ והקרן מתכוונת לצרף שני מנהלים לקרן בתקופה הקרובה".
בתגובה לפניית "כלכליסט" מסר בתגובה אלי ניר כי החליט לפרוש מהשותפות בקרן והוא "מודה על שנים של עבודה משותפת".