ראיון כלכליסט
שמואל חרל"פ: "ההשקעה שלי במובילאיי היתה הימור לכל דבר"
מנכ"ל חברת הרכב כלמוביל שמחזיק במניות מובילאיי צפוי להרוויח מיליארד דולר ממכירתה לאינטל. בראיון ל"כלכליסט" הוא מספר מדוע בחר להשקיע דווקא בטכנולוגיה של שעשוע ואבירם ואיך הגיב כששמע מה היקף העסקה
"הייתי רק משקיע שהשקיע כסף בחברה, לא הבנתי אז כמה היא גדולה", כך אמר היום (ב') ל"כלכליסט" שמואל חרל"פ אחד המשקיעים הראשונים של מובילאיי ומי שמחזיק ב-7.09% ממניות החברה, שצפויה להימכר לאינטל בכ-15 מיליארד דולר. חרל"פ, הבעלים של חברת הרכב כלמוביל, שהרוויח כמיליארד דולר מהעסקה, היה בין המשקיעים היחידים שנשאר עם אחזקותיו בחברה. "ההשקעה במובילאיי בתחילת הדרך היתה הימור לכל דבר שלא ידעתי אם יהפוך למוצלח או לא. הטכנולוגיה שלהם היתה כה פורצת דרך שלא יכולתי לבצע לה הערכת שווי".
"הם התייחסו לחברה שלהם כמו אל ריצת מרתון"
לדברי חרל"פ, "ההשקעה שלי, שהיתה בהתחלה הימור לכל דבר, התבררה עם הזמן כמוצלחת. למרות שיכלו לגייס מקרנות הון סיכון הם בחרו לקבל כסף מאנג'לים מאחר וידעו שזו חברה שהם בונים לטווח ארוך. הם התייחסו לחברה שלהם כמו אל ריצת מרתון וידעו שקרנות ירצו מהם אקזיט מהיר והם חיפשו ללכת בדרך הארוכה. הם אכלו הרבה חצץ ונתקלו בהרבה קשיים כאשר ניסו לגייס כסף", אומר חרל"פ.
מתי היה הרגע שבו הבנת שזו הצלחה?
"בשנת 2007 הם הצליחו לגייס מגולדמן זאקס 100 מיליון לפי 400 מיליון דולר ואז הבנתי שזו פריצת דרך עסקית ולא רק טכנולוגית אם הבנק האמריקאי הגדול הזה מוכן להשקיע בחברה עם הראיה הרחבה שיש להם על השוק כנראה שיש כאן משהו בחברה הזו. במשבר הכלכלי ב־2008 כאשר יצרני הרכב נכנסו לבונקר וחשבו רק איך לשרוד והקטינו הוצאות, למובילאיי היתה ערכת מלחמה של 100 מיליון דולר שהם גייסו מגולדמן זאקס. את הכסף הם ניצלו בצורה הטובה ביותר ועשו פריצה דרך משמעותית קדימה והשאירו אבק לכל השוק. לזיו ולאמנון היתה אסטרטגיה חכמה של גיוס כספים תוך התנהלות איטית נכונה. אחרי הפריצה שהם עשו ב־2008 הבנתי שאנחנו יושבים על חברה עם אופק גדול. אבל גם עכשיו בעייני זו לא חברה של נוקאאוט, אולי ב־2008 מה שהם עשו עבור החברה היה נוקאאוט אבל מאז ועד היום זה רק ניצחון בנקודות. עוד יצרן רכב ועוד יצרן רכב עד שהגיעו לכמות מספקת של הזמנות והם הרגישו מספיק בטוחים לצאת להנפקה לציבור".
אתה לא חש מעט החמצה, הרי מובילאיי יכלה להיות אינטל בעצמה?
מובילאיי פיתחה תוכנה שהיא אמנם חדשנית ומתקדמת אבל חברות אחרות יכלו להדביק את הטכנולוגיה שלה באמצעות השקעה של מזומנים ורכישות. הפיתוח שלה אינו בלעדי וכיום כאשר הרכב האוטונומי הוא על סדר היום של כולם וחברות כמו גוגל משקיעות משאבים שאין למובילאיי הם הבינו שהם חייבים לחבור לכוח גדול. החיבור לאינטל הוא הטוב ביותר עבור החברה, היא יצרנית השבבים הגדולה ביותר בעולם והטכנולוגיות שלהם משלימות אחת את השנייה. הם ממשיכים את העסק עם יצרנית השבבים הכי גדולה וזה חיבור מנצח והעובדה שהם פיתחו את היכולת וזיהו את הצורך של אינטל בהם ולכן הגיעו לערך של 15.3 מיליארד דולר. יש חמיצות קטנה של הלב על המכירה אבל בסך הכל זה חיבור ענק עם הכרה של עולם הטכנולוגיה בהייטק הישראלי וחוד החנית של מובילאיי".
"אנחנו נותנים בטיחות לאנשים בכל רחבי העולם"
אתה ממשיך להשקיע בהם?
"השקעתי גם באורקם (סטארט־אפ של זיו אבירם ואמנון שעשוע שהוקם ב־2010 ועוסק בתחום של טכנולוגיות לכבדי ראייה, מ"א) ואני מאמין שהיא תהיה מצליחה כמו הקודמת. נקודה שמאוד חשוב לי להדגיש ולא הרבה שמו לב אליה – אורקם ומובילאיי הם לא עסקים כלכליים בלבד אלא גם חברתיים. שתי החברות שומרות על אנשים, מובילאיי על הבטיחות שלהם ועל חייהם ואורקם מסייעת לכבדי ראייה".
לדבריו, "קל לזלזל במרכיב החברתי אבל גם אני וגם הם לא מזלזלים בו. אלו שני עסקים שלא רק נותנים ערך למשקיעים אלא משפרים את הערך לכולם. כשמובילאיי יצאה להנפקה באוגוסט 2014 בזמן צוק איתן הוזמנו לוול סטריט להשתתף בהנפקה ובערב היו נאומים כשהחמאס ירה עלינו קסאמים. אמרתי 'תראו את ההבדל מה עושה מוביילאיי ומה עושה החמאס. אנחנו נותנים בטיחות לאנשים בכל העולם, מיליונים נהרגים בתאונות דרכים".
נפלת מהכיסא כשאמרו לך 15 מיליארד דולר?
"לא כל כך התרגשתי מהסכום כי חשבתי שהחברה שווה יותר מזה והיא תהיה שווה יותר מזה. אבל אמנון וזיו, השיקול שלהם היה נכון. לא הופתעתי מהמספר, הם היו ב־13 אבל השורטיסיטים התלבשו עליה, לא נפלתי מהסכום אבל הופתעתי מההחלטה למכור. אבל חשבתי שהולכים קדימה אבל אני מקבל את ההחלטה שלהם והגיע הזמן להתאחד עם גורם בינלאומי חזק".