$
מכשירים ומדריכים

מאקרו טכנולוגי

הסמארטפון עובר מהכיס לשולחן

ענקית שבבי המובייל קוואלקום מציעה את המעבדים שלה, שמפעילים סמארטפונים מובילים, לשילוב גם במחשבים אישיים. אם החזון יתממש הטלפון החכם ימצא פלח שוק חדש כמוח נשלף לעמדות עבודה משרדיות. מי ירוויח מכך?

ניצן סדן 15:3427.04.17
תארו לכם את התסריט הבא: אתם יוצאים בבוקר מהבית עם הסמארטפון, נוסעים לעבודה ומשתמשים באפליקציות שלו כדי לחמוק מהפקקים, להתעדכן בחדשות ולקבוע פגישות; בתום הנסיעה אתם מגיעים למשרד ואז נוטלים את המכשיר ומחברים אותו לתחנת עגינה קטנה על שולחן העבודה. זהו, הסמארטפון הקטן הפך למחשב העבודה שלכם. יישומי וינדוס משרדיים כמו וורד ואקסל רצים לצד תוכנות ארגוניות על גבי מעבד הסמארטפון, ומוצגים על מסך מחשב שמחובר אליו בעמדת העבודה. בזמן ארוחת הצהריים או הפסקת קפה הסמארטפון מתנתק מתחנת העגינה וחוזר לתפקד כמכשיר אישי רגיל. לא צריך יותר לפטופ או מחשב שולחני, כל שנדרש הם מסך, מקלדת ועכבר שמתחברים אל הסמארטפון.

זה החזון שמקדמת ענקית השבבים קוואלקום, שמעבד הסנאפדרגון 835 שלה חזק מספיק כדי להניע את רוב התוכנות שמופעלות כיום במחשבים אישיים. לפי הודעת החברה השבוע, בשנה הבאה צפוי המעבד להתחיל להפעיל גם טאבלטים ומחשבים אישיים.

 

האם יבלע הסמארטפון את ה-PC? האם יבלע הסמארטפון את ה-PC? איור: גניאל גולדפרב

 

עבור קוואלקום התגשמות החזון משמעה הכנסות עצומות בדומה לאלה שמהן נהנתה עד כה אינטל, שהמעבדים שלה מפעילים 80% מהמחשבים האישיים. עבור השוק הארגוני המשמעות היא חיסכון אדיר ברכישה ותחזוק מחשבים, ביטול הצורך של עובדים להתרגל למחשב חדש במעבר בין מקומות עבודה ומחיקת הדרישה מחברות לפתח גירסאות מובייל ייעודיים לשירותים שלהם.

 

החזון של קוואלקום הוא לא הניסיון הראשון להפעיל מחשבים באמצעות מעבדים למכשירי מובייל. דוגמה מוכרת לכך היא סדרת מכשירי הטרנספורמר של אסוס, ששילבו סמארטפון בתחנת עגינה בצורת טאבלט והריצו את אנדרואיד. חברות אחרות פיתחו לפטופים עם מעבדי מובייל שהריצו את מערכת ההפעלה ולא זכו לפופלריות רבה. ווינדוז המשיכה לדרוש מעבדים חזקים יותר, וניסונותיה של מיקרוסופט לחייב את יצרניות המחשבים לפתח מוצרים שיריצו גירסה רזה שלה בשם ווינדוס RT על מכשירים מבוססי מעבדי מובייל הסתיימו בכישלון. אז מה השתנה? הכל. מעבדי המובייל התחזקו ובמקביל מערכת ההפעלה ווינדוז הפכה יעילה יותר מבחינת החומרה הדרושה לפעולתה.

 

מעבד קוואלקום החדש מעבד קוואלקום החדש צילום: Extremetech

 

החדשות הללו מגיעות בתזמון מעולה עבור יצרניות הסמארטפונים, שמתמודדות עם ביקורת הולכת וגוברת על כך שהמכשירים שלהן מתקרבים לקצה גבול היכולת והחדשנות שלהם. בעוד היצרניות מנופפות בתכונות וביכולות חדשות בכל דגם שמצטרף לשוק, מבחינת המשתמשים ההבדלים הופכים לזניחים יותר ויותר והצורך להמשיך לשדרג הולך ופוחת. התוצאה היא האטה מתמשכת במכירות הסלולר. רתימת הסמארטפונים להרצת יישומים משרדיים תזכה אותם בחיים חדשים כמוח נשלף עבור מערכות מחשוב ארגוניות.

 

על אף התחושה שבכל יום ממציאים משהו חדש, המצאות חדשות לא ממהרות להיעלם. המחשבים השולחניים שרדו את המצאת הלפטופ, ששרדו את המצאת הטאבלטים והסמארטפונים. תיאוריית הישרדות המדיומים התקשורתיים טוענת שכל פיתוח שמגיע לשיאו בונה תלות בקרב המשתמשים, שלא כולם מעוניינים לוותר עליה. כך מוצא מדיום אחד נישת התמחות גם לאחר שהתיפקוד המרכזי שלו מתמלא בידי יורש. מעבדי המובייל של קוואלקום למשל לא יוכלו לתמוך במשחקי מחשב בעלי דרישות כבדות, וחובבי הגיימינג צפויים להמשיך להזדקק למחשבים אישיים בעלי מעבדי x86 מוכרים. בראייה עסקית מפוכחת יותר קל לראות מדוע פלטפורמות גדולות לא ממהרות להיעלם: בעולם שבו כל המערכות הן מעין שמיכת טלאים, פיתוחים לא נעלמים בבת אחת, אחרי הכל מדובר במהלכים יקרים ומורכבים טכנית עבור כל ארגון.

 

יוכל לפעול גם עם מעבד ARM. מחשב נייד יוכל לפעול גם עם מעבד ARM. מחשב נייד צילום: רפאל קאהאן

 

לא רק יצרניות מכשירי המובייל ומשתמשי המכשירים יוכלו להפיק תועלת ממחשבים מבוססי שבבי קוואלקום, אלא גם יצרניות המחשבים שתלויות באינטל כספקית מעבדים. אך בינתיים הן יושבות על הגדר, עדיין מלקקות את הפצעים מהנסיונות הקודמים להריץ את ווינדוז על מעבדי מובייל. קוואלקום מבינה זאת היטב ומתככנת השקה אטית וחדירה הדרגתית של מחשבי סנאפדרגון לשוק. קודם כל יגיעו טאבלטים ולפטופים שיתומחרו באופן תחרותי ורק אחר כך מחשבים בצורה רחבה יותר. בניגוד למיקרוסופט החזקה, קוואלקום לא יכולה לאלץ את יצרניות המחשבים להשתמש בפלטפורמה שלה וגם אין לה צורך בכך. כשיראו שהמעבדים החדשים מספקים להן את אותן יכולות כמו החומרה הקיימת הן צפויות לאמץ אותה בהמוניהן, ולו כדי לצמצם במעט את התלות באינטל.

7 תגובות
בטל שלח
  • אנדרואיד היא מערכת הפעלה מוגבלת (וטוב שכך)תוכנות משרדיות (וורד, אקסל אאוטלוק) ואפילו דפדפן מלא הן תוכנות כבדות מאוד. זה אופי שונה לחלוטין מהדרישות מסמארטפון (יכולות מוגבלות אבל נייד). לא סתם זה נכשל קודם.
    גלגל חוזר,(28.04.17)
  • כיצד ינוהלו זכויות קניין ואבטחה (ל"ת)
    א,(28.04.17)
  • זה בהחלט העתיד, מאמר יפה בנושא הזה בדיוק:"סמארטפונים הולכים להחליף את המחשב האישי":

    https://medium.com/@4Barel/smartphones-wants-to-replace-pcs-8ac8706dc2ed
    AB,(28.04.17)
  • אסון לכל העובדים! מוהיל לעבדותאיוולת שתגרום לדרישת המעסיקים לעבודה סביב השעון, ולביטול ההפרדה של פרטיות העובד בביתו. ואז יותר שעות עבודה בפחות כסף= ירידה בפריון
    שע,(28.04.17)
טען עוד
x