שיהיה לתרופות: תנו את המידע הרפואי שלכם לגוגל
ענקית הטכנולוגיה כבר יודעת עלינו הכל, כך שלמסור לה מידע רפואי אישי זה רק מתבקש - ודו"ח מגמות האינטרנט של מרי מיקר מדגיש זאת. הציבור בוטח באפליקציות הבריאות של גוגל, מיקרוסופט וסמסונג - אך מהסס כשמדובר בפייסבוק
דו"ח מגמות האינטרנט של האנליסטית מרי מיקר התייחס השנה לראשונה לתחום הרפואה, באופן שמעיד על החיבור המתהדק בין טכנולוגיה לבריאות.
ענקיות כמיקרוסופט, גוגל, אפל, אמזון וחברות נוספות בתחום הביג דאטה לוקחות את מיומנויות איסוף המידע והפקת התובנות שלהן אל מקצועות הרפואה, בניסיון להרחיב את סל המוצרים ובדרך אולי גם לייצר קצת קידמה בריאותית.
הסקירה של מיקר מצביעה ש-60% מהציבור מוכנים לשתף מידע רפואי עם גוגל, ולאחריה עם מיקרוסופט (56%), סמסונג (54%) ואפל (50%). בתחתית הרשימה מדורגות אמזון ופייסבוק (39% כל אחת) ו-IBM (עם 37%). האמון הנמוך יחסית שמקבלת פייסבוק לא מפתיע על פניו. הרשת החברתית סובלת מתדמית שלילית בכל הנוגע למדיניות הפרטיות המעורפלת שלה והשימוש שהיא עושה במידע שאותו היא אוספת. כמו למשל מתן אפשרות לפרסום ממוקד לבני נוער שסובלים ממצב נפשי קשה.
דווקא גוגל, מנוע החיפוש הגדול בעולם שאוסף יותר מידע, מיותר אנשים ועל פני יותר זמן, זוכה לאמון גדול בהרבה מהמשתמשים, שמוכנים להפקיד בידיו מידע רפואי רגיש. על פניו נראה שגוגל הצליחה היכן שענקיות אחרות נכשלו. ההצלחה הזו לא הגיעה באמצעות התנהלות חברתית מופתית. גוגל לא מקפידה לשחק לפי הכללים. היא נחקרה, נתפסה ושילמה קנסות על הפרת נושאים כמו הזכות להישכח, פגיעה בפרטיות ושיבוש תחרותיות בשוקי החיפוש, הפרסום והמובייל. מעל כל ההחלטות מרחפת שאלה של רווחים, לא רווחה.
ב-2016 לבדה גרפה גוגל הכנסות של 79 מיליארד דולר מפעילות הפרסום העצומה שלה - פעילות שמבוססת על המידע שהיא אוספת על משתמשיה, שלעתים גדול ומפורט בהרבה יותר משאנחנו יודעים על עצמנו. הסכום העצום הזה הוא ההכנסות הגבוהות ביותר שיצרה חברה כלשהי מפרסום אשתקד. פייסבוק, שתפסה את המקום השני, הכניסה פחות מחצי מכך.
המידע שגוגל אוספת ממשתמשיה הוא שהביא אותה לאן שהגיעה. לאט-לאט היא הפכה לאחד הכלים הדומיננטיים לחיפוש מידע ולניהול היומיום. אחיזתה במשתמשיה היום כל כך חזקה שלא נותר להם אלא לבטוח בגוגל. כבר מאוחר מדי להתחיל לפקפק בה. אפילו אם זה אומר לתת לה גם מידע רפואי.