$
IT בעולם

ווטסאפ נוטשת את שירותי הענן של IBM

לאחר שהשתמשה בשירותי הענן של IBM מאז הקמתה, ווטסאפ תעבור למרכזי הנתונים של פייסבוק. המעבר צפוי לעלות ל-IBM הכנסות של כ-20 מיליון דולר בשנה

רפאל קאהאן 18:0208.06.17
פייסבוק תעביר את ווטסאפ משרתי הענן של IBM לשרתיה. על פי דיווח של CNBC היום (ה'), המעבר כולל העברה של מאות שרתים של ווטסאפ שמספקים את השירות ל-1.2 מיליארד משתמשים ביום. המעבר צפוי להתחיל כבר השנה ומדובר באבדה לא קטנה עבור שירותי הענן של IBM.

פייסבוק היא ככל הנראה אחד מחמש הלקוחות המכניסים ביותר לשירותי הענן הציבורי של ענקית הטכנולוגיה, והיא הכניסה לחברה כ-2 מיליון דולר בחודש בממוצע. מ-IBM נמסר בתגובה שווטסאפ אינה נמצאת כעת ברשימת חמש הלקוחות הגדולים.

הבית החדש של ווטסאפ: מרכז הנתונים של פייסבוק הבית החדש של ווטסאפ: מרכז הנתונים של פייסבוק צילום: Facebook_ Mark Zuckerberg

 

IBM נמצאת במאבק מול ארבע מתחרות עיקריות בתחום הענן: אמזון שחולשת על כ-33% מהשוק, מיקרוסופט שמחזיקה כ-15% ממנו, IBM במקום השלישי עם כ-13%, גוגל במקום הרביעי עם כ-12% ואורקל שסוגרת את הרשימה ביחד עם עליבאבא הסינית שמחזיקות כל אחת כ-7% משוק התשתיות ופלטפורמות כשירות (IaaS ו-PaaS) ואירוח ענן פרטי.

 

עם זאת מחשוב הענן גם כולל שחקני נישה כגון סיילספורס שחזקה מאוד בתחום התוכנה כשירות ופלטפורמה כשירות וכן רקספייס שמספקת אחסון מנוהל מבוסס ענן. כך או כך הרשימה משתנה בהתאם לכך שכוללים בהגדרת מחשוב הענן שירותים נוספים וכן פתרונות תוכנה כשירות. בהתאם להגדרה משתנים גם המיקומים של המתחרות אבל רק מהמקום השלישי ואילך. שני המקומות הראשונים תמיד מוחזקים בידי אמזון בראש הרשימה ומיקרוסופט במקום השני.

 

מכה תדמיתית ל-IBM

 

פייסבוק רכשה את ווטסאפ ב-2014 ומאז הרכישה השאירה את שרתי החברה אצל IBM כפי שהיה לפני כן. זו לא החברה הראשונה שפייסבוק רכשה ושהשמשה בשירותי סופטלייר של IBM. אבל במקרים האחרים לקח לפייסבוק הרבה פחות זמן להעביר את השרתים למרכזי הנתונים הפנימיים שלה.

ביי ביי  IBM ביי ביי IBM צילום: GetHow

 

הסיבה לכך היא שהחברה סיימה לאחרונה מיגרציה של שרתי אינסטגרם מ-AWS לשרתיה הפנימיים. העברת ווטסאפ עשויה לקחת הרבה יותר זמן בגלל גודלה ובעיקר בגלל ההכרח להשאיר את השירות פעיל. אופייה של ווטסאפ לא מאפשר להפסיק את השירות בשום צורה כך שמדובר במעבר רגיש ועדין פי כמה מזה של אינסטגרם.

 

אבל יותר מכך עבור IBM מדובר במכה תדמיתית. החברה נוהגת להתגאות בלקוחה הידועה בדיוק כפי שאמזון מתגאה בנטפליקס או AirBnB או גוגל בסנאפ וספוטיפיי. סנאפ למשל כבר הודיעה לאחרונה שהיא התחייבה להעביר לגוגל 2 מיליארד דולר ולאמזון מיליארד דולר בחמש השנים הבאות עבור שירותי אחסון ענן.

 

הפסד ג'נטלמי וריבאונד מהיר

 

בסך הכל ב-IBM לא הראו שמדובר במשבר תדמיתי. "ווטסאפ הייתה לקוח מצוין" אמרו בחברה, "אנו גאים שסייענו להם להתפתח ולגדול וזה טבעי שפייסבוק מעוניינת בסינרגיה בין עסקיה". עם זאת הסיבה העיקרית למעבר הקרוב היא ככל הנראה הפילוסופיה הארגונית של פייסבוק שדוגלת באחסון פנימי במקום בהסתמכות על ספקי שירות חיצוניים.

 

פייסבוק הייתה אחת מחלוצות השימוש בשרתים מתוצרת עצמית. כמו גוגל לפניה - פייסבוק מייצרת לעצמה את הציוד והחומרה ומפתחת את התוכנה, כל זאת תוך שימוש בפתרונות OCP, יוזמת הקוד הפתוח לרשתות שהיא אחת מהיוזמות שלה. המעבר לשרתים ומרכזי נתונים פרטיים חסכו לה כ-2 מיליארד דולר בשנה הוצאות אחסון, כך על פי ההערכות.

 

אבל גם ב-IBM לא שוקטים על השמרים והחברה דיווחה לאחרונה שהיא גייסה את קבוצת הבנקים לוידס בחוזה של 10 שנים. במקביל גוגל הודיעה שגייסה את HSBC כלקוחה. המעבר של בנקים מסורתיים לשימוש בתשתיות ענן ככל הנראה יהווה נקודת פתיחה למעבר של עוד ועוד חברות שראו בענן טכנולוגיה לא אמינה מספיק. כאן לעומת זאת יש ל-IBM יתרון מסחרי לא קטן בזכות היותה ספקית מסורתית של פתרונות טכנולוגיים לשחקנים בתחומים האלה - מה שיקל עליה למכור את פתרונות הענן שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x