רוסיה השתמשה בפרסום בגוגל כדי להשפיע על הבחירות בארה"ב
חקירה של ענקית הטכנולוגיה גילתה חשבונות המקושרים לשלטון הרוסי, אשר השקיעו כ-100 אלף דולר לפרסום בבחירות 2016. המטרה: להחליש את המועמדים הדמוקרטיים וליצור מתח בין-גזעי בארה"ב
- טראמפ הורה על תקיפות סייבר נגד צפון קוריאה
- דונלד טראמפ: מצויץ מהאצבע
- טראמפ יוצא נגד פייסבוק; צוקרברג משיב אש
לפי הדיווחים, חקירה פנימית של ענקית הטכנולוגיה חשפה שרוסיה השקיעה עשרות אלפי דולרים במטרה להפיץ מידע מוטעה באמצעות שירותים של גוגל דוגמת יוטיוב, מנוע החיפוש, ג'ימייל ורשת הפרסום דאבלקליק. לדברי מקורות, מאחורי הפרסומות לא עומדת אותה חוות טרולים שככל הנראה אחראית לרכישת הפרסומות בפייסבוק במהלך תקופת הבחירות, דבר שמצביע על קיומה של רשת מסועפת ומורכבת הרבה יותר מכפי שהיה ידוע עד כה.
מטרת המהלך, כך נראה, היתה לערער את מועמדותה של הילרי קלינטון לא פחות מאשר לתמוך בטראמפ. זאת, בין השאר, מכיוון שלצד פרסומת תמיכה בטראמפ רכשו הגורמים גם בפרסומות שתמכו ביריבה של קלינטון במהלך הפריימריז במפלגה הדמוקרטית, הסנטור ברני סנדרס, ובמועמדת מפלגת הירוקים, ג'יל סטיין. פרסומות אחרות נועדו להגביר את הפילוג בארה"ב באמצעות קידום מסרים נגד מהגרים וכאלו שנועדו להגביר המתחים על רקע גזעי במדינה. מדובר בטקטיקה דומה לזו של קמפיין רכישת הפרסומות בפייסבוק.
גוגל גילתה את הנוכחות הרוסית בפטלפורמה שלה באמצעות מידע ששאבה מטוויטר. הרשת החברתית מאפשרת לגורמים חיצוניים לגשת לכל הציוצים שהתפרסמו בה מאז 2006. גוגל הורידה את המידע, והצליחה להשתמש בו לקישור בין חשבונות טוויטר רוסיים לחשבונות אחרים שבהם נעשה שימוש לרכישת הפרסומות. לדברי גורמים בעלי ידע בנושא, הדבר נעשה ללא רשות מפורשת של טוויטר.
החקירה של גוגל עדיין בשלביה המוקדמים, ועדיין לא ידוע כמה פעמים הוצגו הפרסומות ומי האנשים שנחשפו אליהם. גוגל ממשיכה בחקירת המקרה וגם משתפת מידע עם פייסבוק.
הגילוי של גוגל מצטרף למידע שפרסמה פייסבוק בתחילת ספטמבר, ושלפיו גורמים ברוסיה רכשו פרסומות ברשת החברתית במהלך הבחירות לנשיאות. לדברי החברה, בין יוני 2015 למאי 2017 היא מכרה ל-470 חשבונות מזויפים שהופעלו מרוסיה כ-3,000 פרסומות בסכום של 100 אלף דולר. רובן הגדול של הפרסומות לא התייחס ישירות לבחירות לנשיאות, להצבעה או למועמד ספציפי. תחת זאת, הן התמקדו בנושאים שנמצאים במחלוקת חברתית ופוליטות, דוגמת סוגיות LGBT, גזע, הגירה וזכויות אחזקת נשק.
למרות דרישה ציבורית, פייסבוק לא הציגה את הפרסומות עצמן בטענה שהמהלך יהווה הפרה של מדיניות הפרטיות שלה. לפני כשבועיים, אחרי דיונים נרחבים, החליטה החברה לשתף את הפרסומות גם עם הקונגרס. השבוע העבירה החברה את הפרסומות לקונגרס, אך אלו טרם פורסמו לציבור הרחב.