דו"ח טכנולוגי
הטיהור הגדול החל: טוויטר יוצאת לצוד ניאו-נאצים
הנהלת הרשת החברתית החלה להטיס שיטתית חשבונות שמפיצים תוכני שנאה, ממשלת ישראל הגדילה ב-30% את הדרישות למידע מפייסבוק בשנה האחרונה, בנקאים מפחדים ממטבעות וירטואליים ויזמים מגלים שלא קל לגייס כסף כשאתה מיזוגן ידוע
אמש (ב') החלה טוויטר במבצע טיהור של חשבונות שנאה, אולי הגדול ביותר בתולדותיה. המספר המדויק של החשבונות שנסגרו עדיין לא ידוע, אבל החברה חסמה כמה חשבונות בולטים במיוחד. ביניהם אפשר למצוא את החשבון של נציגת המפלגה הגזענית Britain First, ג'יידה פרנזן. שמה של פרנזן כנראה לא אומר לכם יותר מדי, אבל היא זו שפרסמה את הסרטונים שלכאורה הראו מוסלמים הורגים אנשים וצוטטו בחדווה על ידי הנשיא טראמפ לפני כחודש ומשהו. הסרטונים הללו היו מזויפים ברובם; לא שזה אי פעם הפריע לטראמפ. הפעולה של נשיא ארה"ב גררה מחאה רשמית מממשלת בריטניה, שמגדירה את Britain First כארגון שנאה. יחד עם החשבון של פרנזן, נעלם גם החשבון של עמיתה למפלגה, פול גולדינג.
ההנחיות החדשות אומרות שכל מי שמשויך לארגון שמקדם אלימות כלפי אזרחים כדי לקדם את מטרותיו, יגלה שהחשבון שלו נחסם. למזלו של צה"ל, המדיניות הזו לא חלה על ארגונים צבאיים מוכרים, ולמזלו של טראמפ גם לא על ארגונים ממשלתיים; אחרת גורלו היה כגורלם של גולדינג ופרנזן. טוויטר הודיעה עוד שהיא תשקול לתת פטורים לקבוצות שנמצאות במאבק אלים אך מנסות לצאת ממנו.
עם זאת, ניאו נאצים מוכרים כמו ריצ'רד ספנסר עדיין ממשיכים לפעול - אם כי יתכן (טוויטר לא ממש שקופה בנושא) שהגרזן ינחת גם עליהם בימים הקרובים. בינתיים, היא מבהירה שמעתה, אי אפשר יהיה להציג סמלי שנאה (הדוגמה שהיא נתנה היא צלב קרס) ישירות; המשתמש יצטרך לעבור דרך הודעת אזהרה שמבהירה לו שהוא עומד לראות תוכן שנאה. כמו כן, אי אפשר יהיה להשתמש בסמלים כאלה בתמונות פרופיל.
יש להניח שבקרוב נשמע צווחות שעולות השמימה מהאנשים שאמרו לא מזמן שמשחק וולפנשטיין ("הטירה הנאצית") האחרון הוא מוטה פוליטית.
משתמשים בפייסבוק? היא לא היחידה שמרגלת אחריכם
פייסבוק מסרה אתמול (ב') את הדיווח הקבוע שלה על המידע שהיא מעבירה לא למפרסמים אלא לרשויות. וכרגיל, היא מדווחת על עליה בבקשות המידע מצד ממשלות.
בישראל חלה עליה של כ-30% במספר הבקשות: בדו"ח החצי שנתי הקודם שלה, דיווחה פייסבוק על בקשות למסירת מידע של 233 חשבונות, כחלק מ-171 הליכים פליליים. היא נענתה ל-81.29% מהבקשות הללו. במחצית הראשונה של 2017, היו 216 הליכים פליליים שעירבו 298 חשבונות, והיא נענתה ל-75.6% מהבקשות.
בארה"ב, הגישה הממשלה 32,716 בקשות למידע מפייסבוק, שמתוכן 57% הגיעו עם צווי איסור פרסום. המידע התייחס ל-52,280 משתמשים, ופייסבוק סיפקה את המידע ב-85% מהמקרים. המידע הזה, יש להזכיר, כולל את המידע על משתמשים שהודיעו שהם מגיעים להפגנות נגד טראמפ. שיעור בקשות המידע מפייסבוק עלה בשיעור דומה לישראל: 26%.
המשמעות: אם לכם ולממשלה שלכם יש סכסוך, רצוי שלא תעדכנו את פייסבוק בנושא. יש סבירות גבוהה היא תעביר לממשלה את כל המידע שהיא רוצה בלי לעדכן אתכם.
אסון כלכלי בפתח. זה איננו תרגיל
בנקאים הם בדרך כלל אנשים רגועים, בעיקר משום שהם יודעים שמה שלא יקרה, הם ילכו עם הכסף הביתה. כשהם מאבדים את שלוותם, שווה לשים לב. הבנק המרכזי של דנמרק, שרק בסוף השבוע הודיע שאין בכוונתו להנפיק מטבעות וירטואליים, יצא בהצהרה חריגה: הוא המליץ למשקיעים לשמור מרחק מביטקוין, אותו הוא הגדיר כ"קטלני", ושאם הם בכל זאת קונים את המטבע - שידעו שמדובר בהימור ושלא יבואו אחר כך בתלונות לרגולטורים, כי הם קיבלו את כל האזהרות שאפשר.
נציב הבנק אמר ש"זה לא שוק מפוקח, הוא לא נמצא באחריות הרשויות, הוא באחריות הפרט" והוסיף ש"אל תבואו אלינו אם זה משתבש". שר הכלכלה היפני היה מתון יותר, אבל אמר ש"לא ברור אם ביטקוין הוא מטבע. זו שאלה קשה. טרם הוכח שהוא יציב מספיק בשביל לשמש כמטבע".
הדברים של שר הכלכלה היפני הגיעו לאחר שמקבילו הצרפתי אמר שלשום (א') שהוא יעלה את נושא הרגולציה של ביטקוין על סדר יומה של ועידת ה-G20. הבועה הזו מנופחת מדי, והיא כבר מתחילה להפחיד גם אנשים רגועים.
קצרצרים
1. העולם משתנה, אם כי לאט מדי: יש אפליקציה פופולרית למדי בשם HQ, שהיא משחק טריוויה. המייסדים שלה רוצים לגייס כספים בהערכת שווי של 100 מיליון דולר, שעל פניו נשמע שווי מופרך למדי אבל, היי, זה עמק הסיליקון. יש רק בעיה קטנה אחת: המשקיעים לא באים. והסיבה לכך היא שהם ערכו בדיקה על המייסדים וגילו שיש להם היסטוריה של התנהגות בלתי ראויה כלפי עובדים, בדגש על עובדות. אף תלונה רשמית לא הוגשה כנגדם, אבל ההיסטוריה שלהם ידועה - ודי בה כדי להרתיע משקיעים. הנזק לא שווה את זה. התקדמות. איטית, אבל התקדמות.
2. אובר בהיסטריה: במוצ"ש, נמצאה גופתה של דיפלומטית בריטית - רבקה דייקס - במיכל אשפה מחוץ לביירות, לאחר שנרצחה בחניקה וככל הנראה גם נאנסה לפני כן. השלטונות לא התקשו לתפוס את החשוד המרכזי: טארק חזו בן ה-35. הם לא התקשו למצוא אותו, כי חזו היה נהג האובר שלה. הוא אסיר משוחרר עם עבר עשיר של הרשעות. הוא הפך לנהג של דייקס משום שאובר לא טורחת לעשות בדיקות רקע לנהגים שלה. החוק בלבנון, אגב, דורש בדיקות רקע כאלה, אבל ציות לחוק אף פעם לא היה הצד החזק של אובר. זו לא הפעם הראשונה, אבל בשל מעמדה של דייקס, זו כנראה התקרית הבולטת מכולן.
3. יש לקוות שהמקרה של דייקס יעמוד מחר מול עיניהם של שופטי בית המשפט העליון של האיחוד האירופי, בבואם לפסוק בשאלה קריטית: האם אובר היא "חברת טכנולוגיה" או חברת מוניות. אובר טוענת שהיא בסך הכל אפליקציה ועל כן יש להתייחס אליה כאל שירות מקוון; מבקריה מצביעים על כך שזה טיעון נלעג, שכבר נזרק מכמה בתי משפט. אובר מפעילה נהגים, קונסת אותם, מוכרת להם כלי רכב ומתפקדת כחברת מוניות לכל דבר, רק כזו ששוברת את מעמד העובדים ומסכנת את הנוסעים עבור בצע כסף.
4. בארה"ב יש שלל יצרני אפליקציות שמספקים אפליקציות לשירותי חירום - שוטרים, מכבי אש, וכן הלאה. הבעיה היא שהשימוש בהן בטוח בערך כמו במזרק משומש שמצאתם ברחוב: מבדיקה של המחלקה להגנת המולדת עולה ש-32 מתוך 33 מהן מכילות פרצות אבטחה מסוכנות. לשבחם של יצרני האפליקציות ייאמר שהם הגיבו במהירות, ורובם תיקנו את הפרצות בתוך שעה. מה שמעלה את השאלה למה לעזאזל אף אחד לא חיפש את הפרצות הללו לפני שהוציאו את האפליקציה לשוק ולמה היו צריכים לחכות לרגולטור שימצא אותן.
5. משתמשי פיירפוקס הם אנשים דעתניים עד נודניקים, שיודעים הרבה על אבטחה, גאים בזה ואין להם שום בעיה להודות שהם גיקים שיאכלו לך את הראש בנושא ביעילות ניכרת יותר מזו של טבעונים כבדים. כלומר, בדיוק סוג האנשים שאתה לא רוצה לעצבן אם אתה רוצה לעשות משהו אחר בחיים. וזה מה שעשתה מוזילה: דחפה למשתמשים תוסף שהם לא ביקשו שמקדם איזו סדרה. המשתמשים הקימו קול זעקה גדולה ומרה, קרעו את בגדיהם, שמו אפר בראשם, אכלו קרניבור תועה, הודיעו שהם איבדו את אמונם בחברה וכן הלאה. אבל זה עבד: מוזילה התקפלה תוך 24 שעות.