$
חדשות טכנולוגיה

סיבה לדאגה? המל"טים המחסלים של ארה"ב מתחברים ל-AI של גוגל

נחשף פרויקט במסגרתו מסייעת פלטפורמת הבינה המלאכותית של ענקית הטכנולוגיה למפעילי מטוסי קרב בלתי מאוישים. המיזם גרר תרעומת הן בשורות גוגל עצמה והן בקהל הרחב; האם יש סיבה אמיתית לדאוג, או שזה דווקא מהלך חיובי?

ניצן סדן 09:5308.03.18

השבוע נחשף שיתוף פעולה לא שגרתי של גוגל: טכנולוגיות הבינה המלאכותית שלה יחוברו ליחידות הרובוטים המעופפים של חיל האוויר האמריקאי ותסייע למפעילי מל"טים במשימותיהם. השת"פ מתבצע במסגרת פרויקט בשם Maven, שכבר נוסה בשטח במהלך הקרבות נגד כוחות דאע"ש בסוריה.

 

 

לפי הודעות פנימיות שהגיעו לידי אתר Gizmodo, המיזם עורר ביקורת פנימית בקרב עובדי גוגל, שהתנגדו לשיתוף הפעולה שיזמה ההנהלה. להנהגת החברה קשר ישיר למערכת הביטחון האמריקאית; אריק שמידט, יו"ר אלפבית, הוא גם יו"ר מועצת החדשנות של הפנטגון.

 

מל"ט תקיפה אמריקאי מל"ט תקיפה אמריקאי

 

 

הביקורת לא נשארה בין כותלי גוגל; הדיווח עורר זעם גם בקרב משתמשי גוגל - ומסיבה מובנת: חברות כמותה לרוב לא משיקות שת"פ עם כוחות לוחמים - הרי קצת קשה להיראות שוחר טוב וידידותי כשאתה משלב זרועות עם מסגרת שהורגת אנשים מעצם תפקידה. בפועל, חברות רבות בתחום הטכנולוגיה לצרכן משרתות גם כוחות לוחמים. אבל המקרה שלפנינו הקפיץ הרבה אנשים מסיבה נוספת: החשש מפני בינה מלאכותית עם אצבע וירטואלית על ההדק.

 

גדולי עולם כאלון מאסק וסטיבן הוקינג כבר הזהירו מפני AI נטול רסן מוסרי, שעלול לגזוק מוות על אנשים בהחלטה של מילי-שניה. האם חיבור של פלטפורמת גוגל למל"טי ה-Reaper (אחד מכינויי מלאך המוות - שם הולם מאוד) האמריקאיים הוא סיבה לדאגה?

 

התשובה הקצרה היא לא; לבינה מלאכותית יש הרבה מאוד רכיבים: איסוף מידע, הצלבת המידע עם מידע קיים, למידה והסקת מסקנות, ביצוע פעולה מושכלת ולמידה של תוצאותיה. את כל אלה יכול מוח של חולדה לעשות - אבל מחשב? עדיין לא. הכלי של גוגל נועד לסייע למפעילי המל"טים ברכיב אחד בלבד: ראיית מכונה - כלומר ניתוח מהיר של התמונה המועברת ממצלמת ה-Reaper, והצבעה על אלמנטים שאנשים (ותוכנות אחרות) עלולים לפספס.

 

 

תא שליטה במל"ט אמריקאי תא שליטה במל"ט אמריקאי צילום: militaryaerospace

 

 

משימת תקיפה באמצעות מל"ט היא מטלה ממושכת ומתישה; הכלי מטיס את עצמו ומסוגל לזהות לבד עצמים מסוימים - אך לא את הכל. לכן, צריכים אנשים לבהות במסך במשך שעות רבות, ולראות האם במקרה צץ בפריים משהו שמשפיע על המשימה - כמו אויב חדש, או משפחה שיצאה לטיול.

 

 

 

פלטפורמת גוגל כוללת יכולות מתקדמות מאוד בתחום זיהוי העצמים; החברה בנתה אותן לשימוש בטלפונים, במכוניות אוטונומיות ובתחומים נוספים. ולכן, ראיית המכונה תסייע לייעל את המשימה ולצמצם פגיעה שלא לצורך. היא כלל לא מחוברת להדק ולא יודעת מה זה הדק ולפיכך, אין בשלב זה סיבה לדאגה. לראייתי, כל כלי שמסוגל לצמצם נזק היקפי בפעילות צבאית הוא תוספת מבורכת - גם אם יגיע מגוגל, אפל, אמזון או פייסבוק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x