פרשת פייסבוק: האקדח המעשן
הרגולטורים זועמים, המשקיעים והמשתמשים בורחים וצוקרברג נעלם עד אמש. הגילוי שפייסבוק ידעה והסתירה שמידע אישי של 50 מיליון ממשתמשיה נגנב שומט סופית את הקרקע מתחת לטענותיה כי לא היתה מעורבת בהטיית הבחירות בארה"ב
חשיפת השימוש שעשתה קיימברידג' אנליטיקה הבריטית במידע שהוציאה מפייסבוק לצורך הטיית הבחירות בארה"ב היכתה ברשת החברתית כסופה מושלמת. מאז חשיפת הפרשה שמרו עד אמש מנכ"ל החברה ומייסדה מארק צוקרברג וסמנכ"לית התפעול שריל סנדברג לשמור על שתיקה רועמת.
- צוקרברג ממשיך להתנצל: "יש לנו אחריות להגן על מידע של אנשים, מוכן להעיד בקונגרס"
- מארק צוקרברג מגיב לראשונה למשבר: "נעשו טעויות ואני אחראי למה שקרה"
- המחדל של פייסבוק: קיימברידג' אנליטיקה היא רק קצה הקרחון
במקביל, בעיתוי אומלל, התרברבו אנשי קיימברידג' אנליטיקה שניצחו את הבחירות עבור טראמפ, יממה לאחר שמנכ"ל החברה נתפס מדבר על שימוש במלכודות דבש כחלק משיטות הפעולה שלה. הפרלמנט הבריטי דורש מצוקרברג להתייצב בפניו, ושורה של גורמים רשמיים בארה"ב, מרשות הסחר הפדרלית ה־FTC ועד תובעי מדינות, הכריזה על פתיחת חקירה.
לכאורה, לא ברור מדוע דווקא פרשה זו מטלטלת כל כך את פייסבוק. בשנה וחצי שחלפו מאז הבחירות לנשיאות ארה"ב הואשמה פייסבוק כמעט על בסיס שבועי שהיתה מעורבת בהשגת הניצחון עבור טראמפ. כל שבוע הביא חשיפה חדשה, וגרר נסיגה נוספת של פייסבוק מעמדותיה. מהשליפה הראשונית "אין דבר כזה פייק ניוז" החברה עברה ל"יש פייק ניוז, אבל הוא לא השפיע על הבחירות", המשיכה ל"אין פעילות רוסית בפייסבוק" והגיעה עד "יש פעילות כזו, אבל היא השפיעה על מספר זעום של אנשים".
כשנחשף שהמספר הזעום הוא למעשה מיליארדי חשיפות, פייסבוק טענה שלחשיפת עשרות מיליוני אמריקאים לתעמולה רוסית מפולחת אין השפעה על הבחירות. שוב ושוב טענה החברה שאיש לא עשה שימוש בלתי חוקי במידע של משתמשיה והצהירה בפני הקונגרס האמריקאי והפרלמנט הבריטי שהמידע שלה לא דלף.
פרשת קיימברידג' אנליטיקה מפוצצת את כל הטענות הללו. בתרגיל לא מורכב, שנשען על הרשלנות הקבועה והמכוונת למחצה של פייסבוק בהגנה על מידע המשתמשים, שאבה קיימברידג' מידע שאפשר לה לזהות 50 מיליון אמריקאים בגירים ולפלח אותם לקבוצות שנוח להשפיע עליהן פוליטית. על המבצע ניצח סטיב באנון, ממובילי תנועת הימין הקיצוני אלט רייט ומנהל קמפיין הבחירות של טראמפ. הנעלם הגדול הוא האם היה שיתוף פעולה עם גורמים רוסיים.
הבעיה כמובן אינה קיימברידג' אלא פייסבוק. זו היתה אמורה לשמור על מידע משתמשיה. היא ידעה כבר ב־2015 שקיימברידג' גנבה את המידע אך לא עשתה דבר. היא הניחה לחברה הבריטית להחזיק במידע, הסתפקה במחאה רפה ולא טרחה לעדכן את המשתמשים שהמידע שלהם נגנב. לרוע מזלה, החשיפה החדשה הגיעה בתום שנה שבה תאגידים שהסתירו דליפות מידע, כמו סוכנות דירוג האשראי אקוויפקס, הועלו על המוקד.
בשנה האחרונה הפכה פייסבוק למטרה בקרב הציבור הליברלי בשל מה שנתפס כהתחמקות ממסירת מידע על הפעילות הרוסית שנערכה בה. כעת הציבור לומד שפייסבוק עברה עד אמש בשתיקה על מסירת המידע שלו לבאנון. לא מדובר במכירת המידע לחברת מזון לצורך הצגת פרסומות, אלא בהעברתו לידי מי שנתפס בקרב חלקים נרחבים מהציבור האמריקאי כאויב פוליטי וחלק ממהלך לחתירה תחת הדמוקרטיה. במידה מוגבלת זו גם התפיסה בבריטניה ביחס למעורבותן של פייסבוק וקיימברידג' אנליטיקה בהצבעת הברקזיט.
פה נשמט בסיס האמון הציבורי בפייסבוק. הליברלים רואים בה משת"פית של טראמפ והרוסים, השמרנים בזבזו יותר מדי זמן בתיאורה ככלי של האליטה הליברלית. כעת קמה תנועה שקוראת למשתמשים למחוק את החשבונות שלהם בשירות, שלשורותיה הצטרף גם מייסד ווטסאפ בריאן אקטון, שעשה מיליארדים ממכירת האפליקציה לפייסבוק.
צוקרברג בינתיים נעלם. תקוותיו להתמודד על נשיאות ארה"ב נגוזו, וקיים חשש סביר שהחברה שהוא מנהל ביצעה שורה של עבירות פליליות. החוקרים הפדרליים ירצו לדעת בדיוק מי ידע, מה ומתי על פעולותיה של קיימברידג'; מי החליט ומדוע לא לשתף את המשתמשים בדבר הפריצה; והאם פייסבוק הסתירה במכוון את המידע מהקונגרס. מעבר לכך, ייתכן שהתנהלותה של פייסבוק בפרשה מפרה הסכם שלה עם ה־FTC מ־2011 המחייב אותה בהידוק ההגנה על פרטיות משתמשיה. הפרת ההסכם עלולה להשית קנסות של מיליארדי דולרים.
התנהלותה של פייסבוק מזכירה עבריינים שמנסים להקטין את חשיפתם להעמדה לדין ולצמצם את המידע שבידי חוקריהם. אולי זה לא מפתיע במיוחד כשזוכרים שצוקרברג הצעיר השתמש במידע שהגיע לידיו כמנהל פייסבוק כדי לפרוץ לחשבונות מייל של עיתונאים בהרווארד כשסבר שיכתבו עליו דברים שליליים. יש לקוות שהפעם ייגבה מהחברה מחיר ראוי.