סין אומרת כן למכירת חטיבת השבבים של טושיבה
קרן ביין קפיטל מובילה קבוצת משקיעים שהסכימה לרכוש את החטיבה תמורת 18 מיליארד דולר. האישור של סין כרגולטור בינלאומי התעכב מספר חודשים
הציפיה ארכה חודשים ארוכים, כך באיחור אפנתי, בייג'ינג הודיעה אתמול (חמישי), על הסכמתה לעסקת הרכישה של חטיבת השבבים של טושיבה בידי קבוצת משקיעים, ובראשם קרן ביין קפיטל, כך על פי דיווח של הפייננשל טיימס. ההודעה מגיעה לאחר שתאריך היעד שננקב בסוף מרץ עבר ללא שהרגולטור הסיני עמד בו. החשש היה שטושיבה עשויה לבקש את ביטול העסקה וניהול מו''מ מחודש. עם זאת שני הצדדים הסכימו לבסוף להמתין.
- טושיבה מאיימת לבטל את מכירת חטיבת השבבים בגלל סין
- דיווח: טושיבה תמכור את חטיבת השבבים לביין קפיטל ו-SK Hynix הקוריאנית
- אפל וביין הציעו לקנות את חטיבת שבבי טושיבה ב-18 מיליארד דולר
קרן ביין קפיטל מובילה קבוצה של משקיעים שהסכימה לרכוש את החטיבה ב-18 מיליארד דולר. סין נדרשה לאשר עסקה זו מכיוון שיש לה השפעה על השוק הגלובלי.
ההמתנה השתלמה. כעת יש לעסקה, שנחשבת לאחת הגדולות התחום בשנים האחרונות, הזדמנות להתקדם. עם זאת, כעת לאחר שתאריך היעד חלף, רבים בהנהלה הבכירה של החברה תוהים האם לא כדאי לבטל את ההסכם. חטיבת השבבים מצליחה להציג רווחים תפעוליים נאים מאוד של כ-4.3 מיליארד דולר בשנה האחרונה. עם שולי רווח של 40%, מספרים אלה טובים בהרבה ממה שמכניסים לחברה היפנית עסקי התשתיות האנושיות, כגון מעליות, מזגנים או דרגנועים שגדלים באחוז חד-ספרתי.
הדיבורים על כך שהחברה גם עשויה לוותר כליל על הרכישה גם לא נסתרו כליל. בשלב הנוכחי לחברה יש עוד אפשרות לסגת ללא סייגים. אחד מסעיפי הסכם המכירה עם ביין קפיטל ציין מפורשות שאם העסקה לא תאושר בתאריך היעד שלה, לכל צד תינתן האפשרות להסתייג ממנה.
כעת הבחירה של טושיבה תהיה בין המשך העסקה כמתוכנן; העלאת מחיר הרכישה בהתאם לביצועים העסקיים האחרונים שהיו רווחיים יותר מבעבר; יציאה מחדש לשוק למציאת קונה אחר; ביצוע ספין אוף לחטיבה והנפקה שלה באופן עצמאי תוך שמירת מניות רוב או שמירת החטיבה ומימון החוב שלה על ידי אשראי בנקאי או ממשקיעים פרטיים.
מדובר בדילמה לא פשוטה. מצד אחד החברה היפנית חייבת הרבה כסף בעקבות שני אירועים חמורים. הראשון הוא שערוריה חשבונאית חמורה, והשני - פשיטת הרגל של חטיבת האנרגיה הגרעינית שלה. מצד שני, שוק שבבי הזיכרון בה החטיבה מתמחה מעולם לא היו פורים יותר. הגידול בצריכת השבבים מצד תעשיות המחשבים, הסמארטפונים, הרכב ואינטרנט הדברים הפך את מוצריה של טושיבה לפופולריים במיוחד. שולי הרווח הגבוהים של הפעילות גם הם יכולים לאפשר לחברה להתהפך ואולי לשקול להיפטר מחטיבה אחרת במקום.