דו"ח טכנולוגי
הסוסים ברחו אל מעבר לאופק? פייסבוק שורפת את האורווה
הנהלת הרשת החברתית הודיעה שחסמה מאות אלפי אפליקציות מגישה למידע שלנו - אך לא יכולה לעשות דבר בנוגע לניצול שלו לרעה, מיקרוסופט מוצאת דרך יצירתית להיכנס אל שוק המובייל בלי לפתח מכשירים או מערכות הפעלה ומי מנסה לפגוע בתרבות הקפיטריות של חברות הייטק
אין סוסים? אין בעיות
פייסבוק הודיעה שחסמה גישה של מאות אלפי אפליקציות למידע הפרטי שלנו. לפי הודעת הנהלת הרשת החברתית מדובר באפליקציות ישנות, או כאלה שבעליהן לא הגישו אותן לאישור פייסבוק עד היום. החברה הודיעה עוד בכנס המפתחים במאי שה-1 באוגוסט הוא הדדליין להגשת האפליקציות - ומי שיפספס אותו יכול ללכת לחפש חברים במקום אחר.
רשמית, הליך האישור הזה נועד לאפשר לפייסבוק להבין איזו אפליקציה היא בעצם מלכודת לשתייה חשאית של מידע אישי, כמו זו בה נעזרה חברת קיימברידג' אנליטיקה כדי לערבל את הציבור האמריקאי והבריטי. זה צעד קריטי מבחינת פייסבוק - שכמפעילת פלטפורמה, אחראית למקרים מסוימים בהם מישהו מנצל אותה לרעה.
אבל - וזה אבל די גדול - לא ברור איזה ערך יש לעניין אישור האפליקציות או למחיקה שלהן; מפעילים יכולים לשלוח לפייסבוק תיאור של אפליקציה, מקטע קוד ולהסביר שהם שומרים את המידע לצרכים פנימיים נניח, לחודשיים. מה קורה בחודשיים האלה? האם המידע מועבר לצד שלישי מתחת לשולחן? פייסבוק לא יכולה לדעת. האם התיאור שקרי? פייסבוק לא יכולה לדעת. האם המפתח הוא בכלל חברת כסות של הקרמלין? לפייסבוק אין מושג.
ומה לגבי האפליקציות שנמחקו? האם המידע שאספו כבר קוטלג, נמדד, נותח והופץ לאלף חברות במהלך העשור האחרון? אולי. ולכן, מהלך המחיקה של פייסבוק הוא בעיקר כסת"ח. הסוסים ברחו מהאורווה? אז פייסבוק הורסת אותה, כדי שלא תכעסו. מפתיע שרגולטורים הסתפקו בהבטחות המחיקה והשיפור של הרשת החברתית - אך לא הענישו אותה על רשלנותה עד כה. שמעתם פעם על מישהו ששותף לדבר עבירה והעונש שלו הוא להבטיח שלא יעשה זאת שוב?
דלת הקסמים של מיקרוסופט
למיקרוסופט יש מין הילה אפורה כזאת; אין לה את הזוהר של אפל, גוגל או פייסבוק, אך מתחת לחזות שלה מדובר בחברה יצירתית מאוד. הדוגמה האחרונה היא צעד קטן שביצעה, ויוכל להכניס אותה בדלת האחורית אל שוק המובייל, על אף שנכשלה בו בעבר. החברה החלה לבחון בשטח תכונה בשם Your Phone, שעושה משהו מאוד פשוט: משקפת בווינדוס 10 את כל הקבצים והמידע שעל הסמארטפון.
בתחילת העשור היו תוכנות סנכרון ייעודיות שעשו את אותו הדבר, ונתנו למשתמש יכולת לסדר קבצים בטלפון שלו בנוחות מעל מסך המחשב. אבל תכונת Your Phone היא משהו הרבה יותר חכם; מיקרוסופט צפויה לסנכרן אותה עם התראות ויישומי הטלפון ולא רק עם הקבצים. מה יקבל המשתמש? תצוגה נוחה של התראות על המחשב - משהו כה טבעי שהוא כמעט מובן מאליו; אתם בעבודה ומתעמקים באיזה מסמך כשפתאום מצפצף הסלולרי עם הודעה מאיזו אפליקציה? עם Your Phone תוכלו לצפות בה גם בלי להוציא את המכשיר מהכיס. ומה תקבל מיקרוסופט? את הטלפון שלך על מגש.
נכון להיום, יש לה קצת אפליקציות באנדרואיד וב-iOS, שנועדו בעיקר להפגין נוכחות ולאפשר חוויית שימוש חוצת פלטפורמות באופיס. האפליקציות גם אוספות מידע, אך תפוצתן לא גדולה מספיק כדי שהמידע ייאסף בהיקף משמעותי.
החיבור שיתבצע דרך Your Phone יתן לה גישה לרשימת האפליקציות של המשתמש, לקבצים שהן יצרו ובעצם, יספקו לה תמונה די מלאה של פעילותו כל עוד הוא מול המחשב. וזה, חברים, חלון הזמן שהכי חשוב לה. היא תוכל כך למקד פרסום בפלטפורמות שלה, ולתת למפרסם הצעות די קוסמות: פרסום ביישומי מחשב הוא זול יותר מפרסום במובייל, ומפרסמים יישמחו לקבל גישה לקהל כשהוא שבוי מול המחשב בעבודה.
וכאן צצה היצירתיות של מיקרוסופט תחת הנהגת נאדלה: למהפכת המובייל שלוש רגליים - מכירת מכשירים, מכירת אפליקציות ומכירת מידע. את שני האפיקים הראשונים פספסה החברה שוב ושוב, כי קפצה על העגלה באיחור. ועל השלישי ויתרה כי לא היה לה איך להשיג מידע אישי ממשתמשי המובייל. ויישום Your Phone עשוי להתגלות כגשר בלתי נראה שיתן לחברה את מה שהיא צריכה.
המידע הזה יוכל לספק לה ערך רב, שכן תשתית הביג דאטה של מיקרוסופט היא מהמתקדמות והגדולות בעולם. היא טוחנת ומנתחת חומר עבור תאגידים, ולאחר התאמות תוכל לבנות חבילות פרסום ממוקד-צרכנים/עסקים עשירות. אפיקי הרווח העיקריים שלה ימשיכו להישען על אספקת תוכנה ושירותים. אבל האצת פעילות הפרסום צפויה להוות זריקת עידוד למשקיעים.
קצרצרים
1. הדו"ח הרבעוני של אפל הציג צמיחה מרשימה בהכנסות קטגוריית האייפון, כמו גם בפעילות אפיקי רווח אחרים של הענקית האמריקאית - אך דווקא מכירות המק אכזבו: נרשמה ירידה של 12% במכירות בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. לא קשה להבין למה: המתחרים פשוט מציגים מחשבים בעלי יכולות דומות ואף טובות יותר במחיר יותר משתלם. וזה מעורר שאלה מעניינת: מדוע צריכה אפל את קטגוריית המק? החברה מתגאה בהיותה ספק של מוצרים למשתמש המקצועי, בדגש על יוצרי תוכן. אבל יותר ממחצית רווחיה מגיעים ממכירת מוצרים לצרכן - בדגש על האייפון. קטגוריית המק משרתת גם משתמשים סטנדרטיים וגם אנשי מקצוע שזקוקים למחשב חזק ויעיל; שיווק לקהל האחרון הוא שונה מאוד משיווק לצרכן ומצריך משאבים משלו, שפה משלו ופעולות אחרות שאי אפשר להטמיע בתוך קמפיין פרסומי למשתמש הסביר. ואולם, אני מעריך שאפל לא תמהר לוותר על המק למרות העלויות; זו חברה חכמה שיודעת מה כוחו של מיתוג - והמק עזר להפוך אותה למה שהיא היום ולצבור משתמשים ומעריצים.
2. פייסבוק מאפשרת להגיב לפוסטים בחמישה אייקונים: לייק, לב, צחוק, עצב, כעס ופליאה. גולשים עירניים גילו שבחלק מהמקרים, אפשר להגיב עם אייקון של מטוס. הדיילי דוט בדק ומצא שמדובר בפיתוח פנימי של פייסבוק שמשום מה הפך זמין עבור חלק קטן מהמשתמשים - החברה לא תכננה להשיק מטוס כתגובה, ולא ממש ברור מה הוא אמור לייצג - "אני בחו"ל"? "אני עף על זה"?
3. הרשויות בסן פרנסיסקו הטילו מגבלות על בניית קפיטריות במטות חדשים של חברות טכנולוגיה. כל תוכנית בנייה מצריכה אישור פרטני לרכיבים כמו תנורים וחדרי קירור שחיוניים עבור אותן קפיטריות - וגורמי פיקוח הבנייה פשוט לא נותנים אותם. מדוע? כי חברות הטכנולוגיה מציעות בקפיטריות מזון במחיר מסובסד, וההכנסות מגיעות לכיסי ספקים גדולים. הרשויות מעדיפות שעובדי ההייטק הנכבדים יצאו מהמשרדים הנוצצים שלהם ויאכלו במסעדות בעיר או יזמינו מהן אוכל - וכך יתרמו חברות עמק הסיליקון לעסקים שסביבם.
תהיה זו טיפה בים; המטות של הארגונים פועלים כחברות סגורות עם שירותי כביסה, כושר, בריאות, היסעים ושופינג משלהם - שירותים שלא מכניסים כסף לעיר. החברות הובילו להתייקרות המגורים, המזון והשירותים השונים, בצורה שגרמה נזקים גדולים לכל מסכן שגר בסן פרנסיסקו ולא עובד בהייטק.