מכה לאובר וליפט: לא יספקו קורקינטים חשמליים לסן פרנסיסקו
שתי הענקיות הפועלות בתחום הקורקינטים השיתופיים הפסידו במכרז שערכה העירייה לשני סטארט-אפים מקומיים. ניסויים שנערכו בעבר בסן פרנסיסקו דווקא הוכיחו שהפעלת הקורקינטים גורמת לאי-סדר במרחב העירוני
עיריית סן פרנסיסקו הודיעה אמש (ה') שתפרוש 1,250 קורקינטים חשמליים המיועדים להשכרה ברחבי העיר. העיר בחרה בשלב הנוכחי בשני סטארט-אפים, סקוט נטוורקס וסקיפ, כדי לספק את השירות. המהלך הוא פיילוט שיקבע אם העירייה תאשר הרחבה של מספר הקורקינטים, ככל שהמיזם יוכיח את עצמו כיעיל.
- כך הפכו שירותי השכרת הקורקינטים לסמל השתלטות ההייטק על הרחוב
- תשכחו מתל-אופן ואוטו-תל: הלהיט החדש הוא קורקינט שיתופי
- חברת השכרת הקורקינטים Bird החלה לפעול בתל אביב
זכייתן במכרז של שתי חברות מקומיות הפועלות בעיקר בקליפורניה מהווה מכה לאובר וליפט, שתי הענקיות הפועלות בתחום. אובר, שהמנכ''ל שלה הודיע לאחרונה על מיקוד פעילות החברה בעולם הקורקינטים השיתופיים, נדחתה על הסף בנימוק שנהגיה צברו יותר מדי עבירות על חוקי התנועה בעיר. על פי הדיווח של הסן פרנסיסקו כרוניקל, העירייה גם העמידה את ליפט תחת אותה הגדרה. שלושה סטארט-אפים עצמאיים נוספים שהשתתפו במכרז לא נבחרו גם הם.
למרות שבסן פרנסיסקו לא מעוניינים בג'אמפ של אובר ובשירותיה של ליפט, אלה דווקא נבחרו ביחד עם עוד שתי חברות לספק עמדות של קורקינטים להשכרה בסנטה מוניקה. יותר ויותר ערים ברחבי ארה''ב צפויות להפעיל שירותים כאלה. כמו גם ערים ברחבי העולם כגון פריז ולונדון. קורקינטים חשמליים נחשבים לדרך טובה לאספקה של שירותי תחבורה עירוניים לבעלי הכנסה ממוצעת ומטה ומאפשרים למתן את עומסי התנועה הנגרמים במרכזי הערים.
הקורקינטים עצמם חשמליים, אך לא כולם שווים. אלה של סקוט נהנים מיתרון, ניתן להחליף את הסוללה בהם, מה שלטענת החברה מקנה לה יתרון. היא אינה נדרשת לאסוף בכל לילה את הקורקינטים להטענה. זה אכן יתרון לא קטן, אך ככל שיתרבו עמדות הטעינה כך גם יימחק היתרון הזה. הרכיבה על קורקינט דורשת רכישת קסדה, אך כמה חברות כבר החלו בפיתוח מנגנון שיאפשר לשמור קסדות בלוקרים ייעודיים ברחבי העיר.
אי אפשר לדעת מה צופן העתיד לתחום. ניסויים קודמים שנערכו בסן פרנסיסקו מצאו שהפעלה של שירותי השכרת קורקינטים חשמליים גורמים לאי סדר ברחבי המרחב העירוני. קורקינטים שננטשים במקומות רבים אינם חונים בחנייה מסודרת, מה שמייצר עומס רב על מחלקות הפיקוח על החניה. חלק מהחברות הפעילו את הקורקינטים במודל שלא כולל עמדות מסודרות כפי שאופו (ofo) הסינית עושה באופניים. גם ל-ofo יש חטיבת קורקינטים להשכרה והיא כבר החלה להתמודד במכרזים עירוניים רבים ברחבי ארה''ב מול היריבות המקומיות.
פרויקט ההשכרה צפוי להיבדק בחורף הבא והניסיון שייצבר בעת הפעלתו ישמש כדי להכריע אם הוא אכן יעיל כמענה לבעיות התחבורה העירונית. בבדיקה ישולבו פרמטרים שונים כמו חוסנן של החברות, עמידתן בתנאי סף של הרגולטור ועוד. מוקדם עוד להעריך מה הם הפרמטרים הנחוצים להצלחת פרויקט כזה. אך אם אלה לא יספקו את המפעילים, קרי העיריות, יכול להיות שלא יחודש השירות.
הקורקינטים החשמליים מסופקים לרוב הסטארט-אפים על ידי יצרניות סיניות. הפרויקט של אובר לייצור קורקינט חשמלי משלה אמור לחסוך ממנה שאת המיתוג של כלים מיצרנים חיצוניים ותלות בהם. בנוסף מאמינים בחברה שהפעילות הזו תעניק לה יתרון מסחרי במכרזים עירוניים. הדבר גם יאפשר לה לשלוט על המפרט והתכונות שנדרשות לכלים כאלה, למשל חיפוי לכבל הבלמים כדי למנוע חבלה בו על ידי. במקביל אובר שגם שותפה בסטארט-אפ אחר בשם Lime עשויה למצוא דרך להפוך את הכלי לזמין גם לחברות אחרות וכך להרוויח גם מהן.