$
הקברניט

האם רחפן באמת יכול להפיל מטוס נוסעים?

התקרית בנמל התעופה גטוויק הדגישה את האיום שמציבים רחפנים פשוטים לתעופה האזרחית. מה יקרה למטוס נוסעים שידרוס רחפן ולמה זה משנה אם יתנגש בגוף או בכנף, האם צדקו הבריטים כשסגרו את נמל התעופה, ואיך אפשר לצמצם את הסיכון?

ניצן סדן 17:4021.12.18
רחפנים הפכו כבר לחלק מהנוף: בפארקים, בחופי הים ובטיילות, וכמובן באירועים והפגנות. ישנם לא מעט אנשים שלא מרגישים בנוח עם רובוט מעופף שמסתובב מעליהם עם מצלמה, בעוד שאחרים לא מוטרדים. אבל יש מקום אחד בו אף אחד לא רוצה לראות רחפן: נמל התעופה.

 

 

בלאגן עצום נחת ביום ד' על שדה גטוויק שמדרום ללונדון, אחד הגדולים והעמוסים באירופה: זוג רחפנים נצפה מעליו ויצר מהומה רבתי: כל הטיסות הוקפאו, כוחות משטרה גדולים תיזזו סביבו, ואפילו צבא בריטניה הוזעק לזירה. מה כל כך מסוכן בהתנגשות בין רחפן ממוצע ומטוס? הרי מדובר בכלי ששוקל פחות מכמה זני ציפורים, ובניגוד אליהן – לא נוטה להגיע בלהקות של עשרות, מאות ואלפי פרטים.

 

מה יקרה למטוס שיתנגש ברחפן?

 

מנהלת התעופה הפדרלית בארה"ב לא מאשרת טיסה של רחפנים בגובה של יותר מ-400 רגל, גובה בו מטוסים נמצאים בשלב התחלתי או סופי של טיסתם, ובמהירות נמוכה יחסית. ועדיין, הם נעים מהר מספיק כדי לייצר פגיעה בעוצמה בעייתית אם ייתקלו ברחפן. בניגוד לציפור, הרחפן מכיל סוללות ואלקטרוניקה, ועלולים להתלקח או להתפוצץ בפגיעה חזקה.

 

גאדג'ט חמוד, אך סכנה למטוסים גאדג'ט חמוד, אך סכנה למטוסים

 

 

המקרה הקל ביותר הוא פגיעה במעטפת המטוס בעת נחיתה; במקרה כזה, תהיה זו תקרית בטיחות חמורה ומפחידה מאוד, אך המטוס יוכל להשלים את נחיתתו. במקרה של פגיעה כזו בהמראה, יהיה על הצוות לחוג ולבצע נחיתה; חור קטן במעטפת המטוס עלול להפוך לקרע גדול בגובה רב ובמהירות גבוהה. וזה כבר עניין מסוכן מאוד.

 

תרחיש אחר הוא שאיבת הרחפן למנוע; מניפה גדולה יונקת אוויר אל הטורבינה בעוצמה רבה, מה שמאיץ את מהירות תנועת העצם הנשאב. כאמור, רחפנים עלולים להתפוצץ, ובניגוד ל"רכיבי" ציפורים, רכיביהם עשויים מחומרים קשים יותר, שעלולים לחדור כך עמוק יותר אל תוך המנוע.

 

 

אין כניסה לרחפנים אין כניסה לרחפנים צילום: KHUNASPIX

 

 

המקרה המסוכן ביותר הוא פגיעה של הרחפן במשטחי שליטה - מאזנות הכנפיים, הגאי הגובה או הגה הכיוון של הזנב. אם ייגרם נזק לאחד ממכלולים אלה, עלולה להיפגם רמת השליטה של הצוות במטוס. מדובר בסכנה גדולה בהמראה ובנחיתה, הרגעים הכי קריטיים בטיסה. במילים אחרות, פגיעת רחפן ממוצע במטוס נוסעים גדול היא סיכון בעייתי.

 

למה הבריטים הזעיקו את הצבא?

 

יש סיבה טובה מאוד להזעקת הצבא כשרחפן מתקרב לנמל תעופה - בניגוד לחסידה או קורמורן, יתכן שהרובוט המעופף נמצא שם בכוונת זדון. רחפנים גם קשים מאוד לאיתור משום שאפשר לקלוט אותם רק כששוגרו לאוויר (והם מגיעים מביתו של המשתמש, לא בנדידה מהארצות הקרות).

 

 

שקנאים חונים במצפור ויקר. להם אין כוונות רעות שקנאים חונים במצפור ויקר. להם אין כוונות רעות צילום: ניצן סדן

 

 

 

רחפנים צרכניים פשוטים יכולים לשמש לפעולות חבלה וטרור - למעשה, זה כבר קרה: בינואר השנה עט להק של 13 רחפנים על בסיסים בסוריה בהם שהו כוחות רוסיים, ובאוגוסט ניסה גורם לא ידוע להתנקש בנשיא ונצואלה ניקולס מדורו בעזרת רחפן נפץ. בעוד רחפן אחד יכול להיות מחובר לסתם משתמש רשלן, שניים זה כבר קצת חשוד. לראיתי, צדקו הבריטים כשלא לקחו סיכון ועצרו את פעילות השדה נקודתית.

 

האם רחפן הפיל פעם מטוס?

 

רחפנים מהווים איום פוטנציאלי לא מבוטל, והדגש הוא על "פונטציאלי": מעולם לא הופל מטוס נוסעים בשל פגיעת רחפן.

 

 

רחפן מיורט בידי עיט מאולף רחפן מיורט בידי עיט מאולף

 

 

היו לא מעט מקרים של כמעט ונפגע. לפי הטלגרף הבריטי, בבריטניה לבדה היו 92 תקריות בשנה שעברה, והמספר הזה מסמל צמיחה מתונה. באוקטובר השנה חלף שם רחפן כשלושה מ' בלבד מדרימליינר של חברת וירג'ין אטלנטיק. מי היה בעל אותו רחפן, שסיכן את 264 הנוסעים באותו מטוס? לא ידוע; הרשויות לא מצאו אותו מעולם. בפועל, מקרי הפגיעה של רחפנים בכלי טיס מאוישים הם נדירים ביותר ומעולם לא ארעה התרסקות שנגרמה בגלל פגיעה של רחפן.

 

מה אפשר לעשות נגד סיכון הרחפנים?

 

לא מעט: ישנן טכנולוגיות שמאפשרות לנטרל רחפנים באוויר, להקשות על התקשורת ביניהם ובין המפעילים שלהם, ואף לאתר את המפעיל עצמו בעזרת ניתוח אותות בתדרי השליטה הטיפוסיים למוצרים אלה. חלק מהמכשירים הללו נשענים על ייצור הפרעות תקשורת ולפעמים עלולים לגרור שיבושים גם ברשתות סלולר רגילות, ולכן לא מתאימים לפריסה בכל מקום.

 

 

 

הרשויות ברחבי העולם מודעות לסיכוני הרחפנים, ומתבצעת התקנה הדרגתית של ציוד לאיתור והתראה מפניהם בנמלי תעופה גדולים. טכנולוגיות ניטור הרחפנים זמינות בשוק, ונמצאות בשימוש ארגונים רבים. למשל, אפל פרסה מערכות שיבוש רחפנים סביב המטה שלה בשלבי בנייתו, ואיתרה בעזרתן אנשים שהטיסו אותם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x