פייסבוק חוגגת 15 שנה, ואנחנו כאן כדי להרוס את המסיבה
הרשת החברתית היא הצלחה מסחררת, אך חוותה לא מעט כשלונות בדרכה. רבים מהם כללו מוצרים לא אפויים או משונים - מפלטורמת קופונים, דרך חיקויי פורסקוור וסנאפצ'ט, ועד לשירות חדשות ואפילו מטבע משלה. אחרים פשוט גרמו לפגיעה קיצונית בפרטיות
- מה יקרה לנפש שלך אחרי התנתקות של חודש מפייסבוק?
- אירלנד: חקירות הגנת פרטיות נגד פייסבוק, טוויטר, אפל ואחרות
- אחרי פייסבוק: אפל מנעה גם מעובדי גוגל את הגישה לכלים לפיתוח אפליקציות
ועדיין, לא ניתן להכחיש שהחברה היא הצלחה מסחררת ושעוד לא נולד הכישלון שיעצור אותה. רבים רואים בפייסבוק חברה של מוצר מצליח אחד - הרשת החברתית - ולצידו שני לוויינים גדולים, ווטסאפ ואינסטגרם. לרגל 15 שנותיה, נסמן 15 מוצרים ושירותים אחרים שניסתה החברה לרומם, אך לא הפכו למנועי צמיחה ורווחים. כמה מהם הכרתם, ועל כמה שמעתם כאן לראשונה?
1. פייסבוק Slingshot: הרוגטקה שפספסה
ב-2014 השיקה הרשת החברתית את סלינגשוט, אפליקצייה ייעודית שנודה לתפקד כשילוב בין סנאפצ'ט לאינסטגרם, תוך שהיא מתחרה בראשונה ומשלימה את השנייה. הוא נשען על שליחת תמונות בין משתמשים, כשרק מי ששלח בחזרה תמונה יוכל לצפות במה שהעבירו לו. התוצאה היא אפליקציה שבה אין צריכת תוכן פסיבית, כי אם מתמשכת והדדית. המשתמשים לא אהבו את הרעיון: לפעמים לא מתחשק לשתף משהו משלנו, וברצוננו רק לצפות במה שהעבירו לנו. לא פלא שסלינגשוט נסגרה פחות משנה לאחר שהושקה.
2. פייסבוק Beacon: פרטיות ציבורית
זהו אחד המוצרים הכי מקוממים שהשיקה החברה. כשנחשף ב-2007 נראה תמים למדי: אפשרות לשתף מה רכשו משתמשים באתרים ובחנויות, על בסיס ממשק ייעודי בשם Beacon. היכן המלכוד? הממשק שיתף את המידע כברירת מחדל, ללא אפשרות לנטרל אותו. מפרסמים, כמובן, שמחו מאוד לקבל גישה להרגלי הצריכה המקוונת של הגולשים - שהיתה מונחת לפתחם שכן המידע הזה היה פומבי. מהר מאוד פרצה סופת אש ופייסבוק נתבעה ביחד עם רשת בלוקבאסטר, שמשתמשיה גילו שרשימות השכרת הסרטים שלהם מסתובבות באינטרנט. החברה שילמה פיצוי של 9.5 מיליון דולר וסגרה את השירות.
3. פייסבוק Poke: גם צוקרברג רוצה סנאפצ'ט
אפליקציית Poke היתה ניסיון עצוב במיוחד של הרשת החברתית להעתיק את תכונת המסרים הזמניים של סנאפצ'ט. היא הושקה בסוף 2012 בצעד שנראה קצת בלתי אחראי; בניגוד לסנאפצ'ט, מספר המשתמשים והשימושים של פייסבוק עצום וכולל גם דברים שליליים מאוד בהיקף גדול בהרבה - איומים, בריונות רשת, הפצת שנאה ואלימות מקוונת. כך, הפכה Poke לכלי שרת בידי החוליגנים ומפיצי השנאה למיניהם. היישום נסגר ב-2014.
4. פייסבוק Notify: זה סוף החדשות
בנובמבר 2015 השיקה הרשת החברתית פלטפורמת חדשות זמן אמת משלה, שנקראה פייסבוק Notify. היא נועדה לתפקד כטיזר לכלי תקשורת ולפרסם כותרות מאמרים בדחיפה, שהגיעו מיותר מ-70 מו"לים. כשנה לאחר מכן כבר בוטל המוצר, שאמנם משך את הקהל לקרוא כותרות – אך על חשבון הקריאה באתרי החדשות עצמם.
5. פייסבוק LITE: הגרסה לחלשים
בסוף 2009 השיקה פייסבוק את Lite, גרסת אתר מצומצת שנועדה להציג את הפיד שלה ורוב היכולות האחרות, אך בממשק בסיסי שיוכל לפעול גם על מחשבים חלשים ביותר ובשווקים בהם מהירות החיבור איטית במיוחד. הרעיון נראה טוב, אך שיעורי הורדה ושימוש נמוכים הובילו לביטול הכלי כבר באפריל 2010. ללייט ישנה גרסת אפליקציית מובייל, שעדיין מוצעת להורדה עבור סמארטפונים חלשים במדינות בהן עלויות הדאטה גבוהות.
6. פייסבוק Questions: שאל בני ונען
פייסבוק השיקה כלי ייעודי לביצוע שאלות וסקרים בפיד בתחילת העשור. הוא פעל כחלון נפרד בממשק שלה, ונועד לסייע לה לייצר אינטראקציות בין משתמשים וכך להשיג יותר מידע אישי למיקוד הפרסומות. באוקטובר 2012 בוטל הכלי, אך ברבות הימים עשה קאמבק כתכונה שמוטמעת בחלון הסטטוס. בתור כלי לאיסוף מידע אישי, מצאה החברה תחליף: כלי Did You Know שפשוט שואל את הגולשים שאלות אישיות, במקום לחכות שיענו לשאלות של אחרים.
7. פייסבוק Offers: הנחות מהפיד
הרשת החברתית השיקה את Offers, כלי שמאפשר למפרסמים להציג בה קופונים למוצרים ושירותים, לפני יותר מעשר שנים; ב-2013 בוטל הכלי והוטמע בפלטפורמת הפרסום של החברה. כיום ניתן להציע מבצעים שונים דרך פייסבוק, אך לא בתצורת הקופון המקורית של Offers, שדמתה לשל גרופון. החברה השיקה שירות דומה, Deals, שריכז עסקאות משירותים אחרים וגם הוא לא המריא, ונסגר.
8. פייסבוק Credits: השטר הכחול
ב-2011 נראה שאחד השימושים המובילים בפייסבוק היא משחקי פנאי חברתיים; אפליקציות כפארמוויל ודומותיה משכו מיליוני משתמשים, ופייסבוק רצתה להרוויח יותר מן הטרנד. היא השיקה את קרדיטס, שירות מטבעות לרכישת טובין וירטואליים במשחקי קז'ואל - שירות שנסגר ב-2013 עם הדעיכה בפופולריות המשחקים הללו. ואולם, לאחרונה חזרה פייסבוק לפלרטט עם תחום המטבעות - ואף מפעילה צוות שחוקר יישומים שונים למטבעות קריפטו.
9. פייסבוק Places: ראש העיר של פורסקוור
טרנד שירותי המיקום החברתיים היה חזק למדי בעשור הקודם, ופייסבוק רצתה לקפוץ על העגלה. היא העתיקה את הרעיון מפורסקוור, והשיקה את Places, רכיב שיתוף מיקום וצ'ק-אין. כבר ב-2011 הבינה שמדובר ברעיון רע וביטלה את השירות, שהפך מכלי בפני עצמו לתכונה בתוך חלון הסטטוס.
10. Parse: משאבי תכנות מבית פייסבוק
הרשת החברתית ניסתה להיכנס לתחומי הקוד הפתוח ומשאבי המפתחים, עד כה ללא הצלחה יתרה. ב-2013 רכשה את פלטפורמת Parse ב-85 מיליון דולר, שבשנה לאחר מכן הפעילה כחצי מיליון אפליקציות מובייל. אך הרשת החברתית התקשתה להוון את הפעילות וסגרה את Parse ב-2016.
11. פייסבוק Home: אין אף אחד בבית
הרשת החברתית ניסתה לחזק את עצמה במובייל בדרכים רבות, שהגיעו עד לשיתוף פעולה עם HTC בהשקת סמארטפון לצעירים שכלל ממשק פייסבוק ייעודי. הטלפונים הללו היו מהמכשירים הכי כושלים בהיסטוריה, והרשת החברתית הבינה שעליה לחשב מסלול מחדש. היא השיקה ב-2013 את פייסבוק Home, לאנצ'ר לאנדרואיד בו כל שירותי הרשת החברתית מוטמעים בטלפון באופן מלא. כבר אז הבין הקהל שמדובר בסכנה לא מבוטלת לפרטיותו, שיעור ההורדות של הום היה זעום והום בוטל תוך זמן קצר.
12. פייסבוק Gifts: המתנה שלא מתחילה לתת
פייסבוק השיקה בספטמבר 2012 פלטפורמה לקניית מתנות שונות, שאיפשרה להעביר כרטיסי ברכה, קאפקייקס, בובות ועוד. בזמנו, הוא נראה מבטיח מאוד: אנשים מאחלים זה לזה מזל טוב בפייסבוק כל הזמן, ואם יוכלו לשלוח גם מתנה קטנה, תוכל החברה לקצור הון. אלא ששילוח הוא עניין לוגיסטי מורכב, משהו שרשת חברתית כמו פייסבוק לא יודעת איך להתמודד איתו כמו שצריך. פלטפורמת גיפטס נסגרה תוך פחות משנה, הן בשל הבלאגן הלוגיסטי והן בשל עניין מצומצם מצד המשתמשים.
13. פייסבוק Nearby Friends: מי פנוי בבלפור?
ב-2014 השיקה החברה כלי שמאפשר למשתמשים לדעת מי מחבריהם נמצא בקרבתם. הוא היה אופציונלי ולא הופעל כברירת מחדל, בהיותו רכיב קלאסי למעקב. העניין הוא שמשתמשים לא יכלו לבחור מי ידע את מיקומם ומי לא, כך שסטוקרים רבים נהנו מהשירות.
14. פייסבוק Inbox: צוקרמייל
ב-2010 השיקה פייסבוק את אינבוקס, פלטפורמת הודעות שנועדה לתפקד כמרכז צ'ט, ובהמשך הפכה לכלי מייל לכל דבר, עם כתובת בעלת סיומת facebook@. אף אחד לא הזדקק לכך ולכן נסגר פייסבוק מייל תוך זמן קצר.
15. פייסבוק M: הסייענית שנשארה מאחור
הרשת החברתית השיקה באמצע 2015 את M, סייענית חכמה מבוססת צ'ט שיכלה לבצע פעולות בממשק האפליקציה. היא עברה מספר שיפורים ויכלה להמליץ על מתנות לבני זוג או אפילו להזמין שולחן במסעדה, אך רק ע"ב טקסט ושליחת הודעות בשירותים מקוונים. המשתמשים לא התלהבו ו-M בוטלה בתחילת השנה שעברה. הרשת החברתית למדה הרבה מפרויקט הצ'טבוט שלה, אך העדיפה להשתמש בסייעניות חכמות אחרות במוצריה. למשל, במכשירי הווידאו צ'ט מסדרת פורטל נשענת התקשורת על פלטפורמת אלקסה של אמזון.