$
הקברניט

סודות הטיסה

8 סיבות בגללן הטיסה שלכם בוטלה, ומה תעשו כשזה קורה

ממזג אוויר סוער, דרך תקלות טכניות ועד לבאגים במחשב או בלבול במשמרות של הדיילות; אלו הגורמים שבגללם מתבטלות טיסות - ומה ביכולתם של הנוסעים לעשות בעניין

שירות כלכליסט 08:0409.03.19
האמרה הידועה גורסת כי הדברים הבטוחים היחידים בחיים הם המוות, מסים וטיסות מבוטלות. למשל, בחודש אחד בשנה שעברה בוטלו בצפון אמריקה לבדה יותר מ-20 אלף טיסות.

 

 

מדובר באחד הדברים המתסכלים ביותר שנוסע נאלץ להתמודד איתו. עם זאת, חשוב לזכור שהטיסות לרוב מבוטלות כדי להגן על הנוסעים, ולחברות התעופה יש בדרך כלל תכנית מסודרת לפיצוי במקרה של ביטולים. הבלוג mappingmegan פירט את הסיבות בגללן לרוב מבטלים טיסות:

 

1. מזג אוויר סוער

 

מזג אוויר הוא לרוב הסיבה הברורה ביותר לביטולי טיסות. הרי אף אחד לא באמת רוצה לטוס בתוך סופה מטלטלת. קרקוע של מטוס בגלל מזג האוויר נובע מטעמי בטיחות; מזג אוויר שעלול להוביל לביטולים כולל סופות שלגים, הוריקנים, רוחות חזקות ואפילו טמפרטורות גבוהות מדי (מטוסים לא מתפקדים כשחם מדי). חברות התעופה לרוב מבטלות טיסות כבר כשיש התראה למזג אוויר בעייתי, מתוך ההנחה שעדיף לייצר אי נוחות אצל הנוסעים בשדה התעופה מאשר להיתקע עם שמיים מלאים במטוסים שלא יכולים לנחות.

 

 

טיסה במזג אוויר קשה? אולי עדיף להמתין לטיסה הבאה טיסה במזג אוויר קשה? אולי עדיף להמתין לטיסה הבאה צילום: שאטרסטוק

 

 

מה אפשר לעשות? עוד לפני היציאה לעבר שדה התעופה בידקו מה מזג אוויר הן בנקודת המוצא והן ביעד, ועקבו אחר מצב הטיסה. חברות התעופה לרוב לא נענשות על עיכובים וביטולים הנובעים ממזג האוויר או אסונות טבע, ולכן עדיף לעשות ביטוח כדי לקבל פיצוי.

 

2. ביטחון והתראות פיגועים

 

טיסות רבות מבוטלות כיום בגלל סיכונים ביטחוניים כמו התראה על פצצה בשדה התעופה. בכל הקשור לביטחון, חברות התעופה לא לוקחות סיכונים. אם יש חשש ממשי הנוגע לביטחון בטיסה, יעדיפו לקרקע את המטוס.

 

נמל התעופה של אטלנטה, הצפוף ביותר בעולם נמל התעופה של אטלנטה, הצפוף ביותר בעולם צילום: ויקימדיה

 

 

מה אפשר לעשות? אין, אך הקפידו שלא להתבדח על נושאים רגישים בזמן הבידוק הביטחוני. באופן כללי, שדה התעופה אינו המקום המתאים לבדיחות על פצצות, טרור, חומרי נפץ, רובים או כל דבר אחר בסגנון. זה אמנם נשמע מובן מאליו, אבל לפי רשות ביטחון התעופה האמריקאית (TSA), אנשים רבים בכל זאת חושבים שזה מצחיק. הקפידו גם שהתיק שלכם צמוד אליכם כל הזמן גם כשאתם הולכים לשירותים, כדי שלא יווצר מצב של התראה על חפץ חשוד.

 

3. בעיות מכניות ותקלות במטוסים

 

מטוסי נוסעים הם מכונות מסובכות מאוד, שנמצאות תחת עומסים גדולים ומפעיליהם מחויבים לתקנים מחמירים של בטיחות ציוד. יכולות להיות לא מעט תקלות במטוס, מדליפה הידראולית ועד למנוע פגום או אפילו דלת שלא נסגרת כמו שצריך. בשל החשיבות שבהגנה על בטיחות הנוסעים, כל תקלה מחייבת דחייה של ההמראה עד לתיקונה. במצב אידיאלי מדובר בפרק זמן קצר, אך לעיתים התקלה מובילה לביטול הטיסה.

 

לפעמים צריך להחליף מנוע לפעמים צריך להחליף מנוע

 

 

מה אפשר לעשות? לשמור על קור רוח ולא להתעצבן. בסופו של דבר ההיגיון צריך לגבור על הרגש, ודיילי הקרקע ישמחו לעזור לכם אם תפנו אליהם באדיבות ולא בצעקות. לרוב חברות התעופה ימצאו טיסות חלופיות או שיזכו את הנוסעים. הסיכוי לקבל פיצוי תלוי ביבשת שבה אתם נמצאים. כך למשל, באוסטרליה כמעט ולא מפצים על טיסות מבוטלות בעוד שבאירופה הנוסעים זכאים לפיצוי אם הטיסה מתעכבת ביותר משלוש שעות.

 

4. בעיה במחשב וליקויי תשתיות תוכנה

 

הטכנולוגיה עושה עבודה מעולה ב-99% מהמקרים, אך מספיקה תקלה קטנה במחשב או הפסקת חשמל כדי להוביל לביטולים של טיסות רבות ברחבי העולם. חלק ניכר מהדברים הקשורים לטיסה כמו לוחות זמנים ומסלולים תלויים באלגוריתם. לכן אם המערכת נופלת עדיף לא להעלות מטוס לאוויר. התקלות במחשב יכולות להיות במערכות של חברות התעופה או של פקחי הטיסה, וישנן סיבות רבות שעלולות לגרום לתקלות, ביניהן הפסקת חשמל והתקפת סייבר. תקלה במחשבי בריטיש אווירוויז במאי 2017 גרמה לביטול של 726 טיסות, והחברה נאלתה לשלם 80 מיליון פאונד בפיצויים.

 

כן, גם תקלה במחשב יכולה לבטל טיסות כן, גם תקלה במחשב יכולה לבטל טיסות צילום: JESHOOTS/Pixabay

 

 

מה אפשר לעשות? בהתבסס על נסיבות הביטול, אתם ככל הנראה זכאים לפיצוי. במקרה של תקלה במחשב קחו בחשבון שייקח זמן לתקן אותה ולכן יש להמתין בסבלנות.

 

5. מטוס חסר

 

חוסר במטוסים יכולים לנבוע מביטולים ועיכובים בשדות תעופה אחרים, בעיות טכניות קשות שפגעו במטוס הזמין היחיד ועד להזמנת יתר של הטיסה.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

מה אפשר לעשות? לחברות התעופה זכות חוקית לעשות אובר בוקינג לטיסות. במקרה כזה, לרוב מחפשים מתנדבים שיסכימו לעלות על טיסה אחרת ואף מציעים להם פיצוי כספי. אם אין מתנדבים, נוסעים יורדו מהטיסה באופן אקראי. במקרה כזה, אין לנוסעים הרבה מה לעשות אלא לקוות לפיצוי גבוה.

 

6. פערים בכוח האדם

 

כמו בכל מקום עבודה, לפעמים יש חוסר בכוח אדם ולא מגיעים מספיק עובדים לטיסה. לרוב זה נובע ממחלות או בלבול של לוח הזמנים. בשנה שעברה ריאנאייר נאלצה לבטל טיסות ליותר מ-40 אלף נוסעים בעקבות טעות של משאבי אנוש שלא לקחה בחשבון את זמני החופשות של הטייסים. טיסה עלולה להיות מבוטלת גם אם כל הצוות מגיע, אך לא כולם במצב טוב – חולים, פצועים, מחוסרי שינה או שיכורים.

 

מה אפשר לעשות? במקרים כאלה לרוב מעכבים קודם את הטיסה בתקווה למצוא מחליפים, ורק בלית ברירה מבטלים לגמרי. אם אתם רואים שהטיסה מתעכבת, נסו לחפש טיסה חלופית.

 

7. כדי למנוע ביטולים נרחבים יותר

 

בניגוד לדעה הרווחת, חברות התעופה לא מבטלות טיסות רק כדי לחסוף כסף, אם הטיסה לא מלאה מספיק. תחת זאת, הן לעיתים קרובות מבטלות טיסות כדי למנוע ביטולים רבים יותר או עיכובים. המטוסים לא פועלים בוואקום, ויש קשרים פנימיים רבים. אם בעיר מסוימת יש עיכובים רבים בשדה התעופה, חברות התעופה עשויות להחליט לבטל את הטיסות הללו כדי להציל את שאר הטיסות ביום. ההנחה היא שעדיף לבטל מספר קטן של טיסות ולפגוע במספר מצומצם של נוסעים כדי למנוע עיכובים ושאר בעיות להרבה יותר נוסעים.

 

 

 

8. תקרית בטיחות בשדה

 

לפעמים קורה שמטוס פוגע במטוס אחר בעודו נוסע על המסלול, או שחלילה מתרחשת תאונה במהלך המראה ונחיתה. אלו הם מקרים נדירים ביותר ולא סוד הוא שבטוח יותר לטוס מאשר לנהוג. ואולם, כשמתרחשת תקרית כזו בנמל תעופה, ייעצרו הטיסות לזמן שיכול להיות קצר במקרה של תקרית בטיחות קלה ולהימשך גם שעות ארוכות במקרה של תקרית חמורה. הנהלות נמלי התעופה שואפות להחזיר את השדה לפעולה כמה שיותר מהר, ולכן יש להתעזר בסבלנות בידיעה שהמסלולים ייפתחו והטיסה תצא בהקדם האפשרי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x