כלבים רובוטיים ורגשות ממוחשבים: פסטיבל SXSW נפתח
פסטיבל החדשנות הגדול בעולם כולל מתחמי ניסוי מיוחדים, שבשניים מהם - של סוני ושל דיסני - הוצגו יכולות שנועדו לשדרג את היצירתיות האנושית באמצעות כלי טכנולוגיה. למשל, ליצור מוזיקה ביחד עם זרים, להתאים סרטים לרגשות ועוד
- "המוסד הוא אחד מגורמי היזמות הגדולים בעולם"
- "ישראל היא אי בודד, החדשנות היא הספינה שמאפשרת לנו לצאת למסע"
- "כל תעשייה חייבת חדשנות, זו לא פריבילגיה של עולם ההייטק"
במתחם של סוני החליטו לאתגר את היצירתיות האנושית, כשכל המתחם פועל תחת תמת שימוש בטכנולוגיה להרחבת והעשרת היצירה. את פני הבאים מקבל בחום כלכלב רובוטי חמוד, שנותן יד כשמבקשים, מכשכש בזנבו כשמחייכים אליו - אך עם תג מחיר של 26,000 דולר, ממש לא מתאים לכל כיס. סוני חשפה במתחם שלה את Flow Machines, מוצר ברמת MVP היישר מהמעבדה ביפן שהוא יישום של כלי מציאות מוגברת ליצירת מוזיקה.
בגדול, המוזיקה האמורה נשענת על שלושה יסודות - מלודיה, אקורדים ובאס וכל משתמש מסוגל להלחין לו חיבור ביניהם וליצור מנגינה. על סמך הסגנונות שמטעינים במערכת, היא יכולה לייצר עוד הרבה וריאציות ואופציות. היא עדיין לא יכולה להלחין לבד יצירות, אבל יודעת להשלים למוזיקאים נגיעות וגוונים שהיו רוצים להוסיף.
עשינו ניסוי אינטראקטיבי יחד עם עוד כמה משתתפים במעבדה, ויצרנו ביחד קטע אינסטרומנטלי, אליו הצטרף מוזיקאי מהקהל וניגן בגיטרה קטע נוסף על הלחן שנוצר דרך המערכת. התוצאה מעניינת, ומעט מטרידה: האם יוכלו תוכנות להחליף מוזיקאים? איך יישמע השיר הרובוטי הראשון שיכבוש את המצעדים?
במתחם של דיסני בחרו להדגיש פיתוח אחר: יכולת התאמת תוכן למצבו הרגשי של המשתמש. החברה הציבה בו מצלמה שיודעת לזהות רגשות לפי מבע הפנים, ולהציג לכל אחד וידאו שיתאים למצב רוחו. זה יכול להיות אותו קטע מאותו סרט ("דמבו", במקרה זה), אך כל משתמש יקבל קטע אחר, כדי לקלוע לטעמו ומצבו הנוכחי.
כרגע יש חמישה מצבים מוגדרים וצריך לעשות פרצופים מאוד מדויקים בכדי שהמערכת תדע באיזה מצב רוח אתם. יש להניח שבעתיד לא יידרש המשתמש לתיאטרליות מיוחדת והתוכן יהיה מגוון יותר. פיתוח שכזה יוכל להועיל גם ליוצרי תוכן וגם למקדמיו; למשל, צפייה בסרט בעל רבדי עלילה רבים כשכל פעם מוצג רובד אחר בהתאם למצב רוחו של הצופה.
יואב צוקר הוא מנהל החדשנות של חברת Natural Intelligence