$
חדשות טכנולוגיה

פסק דין בארה"ב: פייסבוק אינה אחראית לקידום הטרור של חמאס

נפגעי ארגון הטרור הגישו מספר תביעות שדורשות להטיל על החברה אחריות לקידום פעילותו החבלנית. נקבע כי אלגוריתם פייסבוק מקשר ניטרלית בין משתמשים ותחומי העניין שלהם - לרבות טרור - אך טיפול ישיר שלה בתכנים יהווה סכנה לחופש הביטוי

רפאל קאהאן 11:1601.08.19
פסיקה שהתקבלה אמש (ד') בבית משפט פדרלי לערעורים בארה"ב מצאה שלפייסבוק אין שום אחריות ואינה יכולה לעמוד לדין על סיוע לחמאס. על פי הדיווח של סוכנות בלומברג, ההחלטה מנקה את פייסבוק מאחריות לתכנים שמתפרסמים בפלטפורמה שלה. בפסיקה בת 66 העמודים, כתבו השופטים שהחברה אינה מו''לית של פרסומי צד שלישי ופועלת אך ורק כ"מתווך ניטרלי".

 

 

התביעה המקורית ביקשה להשית על פייסבוק אחריות פלילית על פרסומים של ארגון הטרור, שלדברי התובעים איפשרו תקיפות טרור והוגשה עוד ב-2016 בניו יורק. היא נדחתה והתובעים ערערו לבית המשפט הפדרלי.

 

מחבל חמאס מחבל חמאס צילום: איי אף פי

 

 

תביעה זו, ועוד כמה דומות ברחבי ארה"ב, ביקשו לבדוק את גבול האחריות של פלטפורמות מדיה חברתית ולברר האם קורבנות טרור יכולים לקבל לתבוע על כך שאיפשרו להשתמש בשירותיהן לגיוס או פרסום תכנים המעודדים פעולות רצחניות. הטענה של התובעים היתה שפייסבוק אחראית על פי חוק המלחמה בטרור שקיים בארה"ב.

 

זו אינה ההחלטה היחידה שהתקבלה ברוח זו, על פי סגן נשיא מכון Cato הליברטריאני, ג'ון סמפלס: "החלטה שונה מזו היתה מפתיעה אותי מאוד, אם רוצים להצליח לתבוע במקרים האלה צריך לשנות את החוק". סמפלס התייחס להחלטות קודמות לדחות תביעות דומות שהתקבלו במקרים דומים ברחבי ארה"ב.

 

גם מהצד הליברלי טוענים דברים דומים: "ללא הגנת החוק, פייסבוק תיאלץ להסיר כל תוכן שעשוי לעורר מחלוקת. אם היא אחראית לכל תוכן שמשתמשים מפרסמים הם ייאלצו לפשוט רגל", הסבירה לאטה נוט, מנהלת מכון פורום החופש, ארגון שמקדם את חופש הביטוי בארה"ב.

 

 

שיגור רקטות מעזה שיגור רקטות מעזה צילום: אי אף איי

 

 

אחת הטענות של התובעים היתה שבגלל שפייסבוק מתאימה את התכנים למשתמשים ניתן לומר שהיא מעודדת הפצה של תכני טרור. ואולם השופט קבע שהאלגוריתם של פייסבוק פועל מחוץ לקונטקסט ספציפי ואינו מתאים את התכנים עצמם אלא רק מקשר בין משתמשים אליו. "ההתאמה של התכנים למשתמשים מבוצעת באופן אובייקטיבי ושאינו מתחשב בתכנים", כתבו השופטים, "מדובר באותה התאמה שהיתה מתבצעת לו התוכן היה על כדורגל, פיקאסו או שרברבים".

 

סכנה לקטינים

 

ההחלטה לא התקבלה פה אחד: אחד השופטים טען שהחוק מספק בצורה זו הגנה מפני פרסומי טרור לרשתות החברתיות. לדבריו הדבר פוגע גם בחוק שמיועד להגן על קטינים מפני תכנים פוגעניים. "על ידי חיבור חברים, קבוצות ואירועים בינם לבין עצמם, פייסבוק עושה הרבה יותר מאשר רק להתאים תכנים למשתמשיה. היא גם אחראית על חיבור בין אנשים בעולם האמיתי (גם אם דיגיטלי). האפקט המצטבר של של חיבורים אלה גדול מסך חלקיו", כתב השופט רוברט קצמן.

 

 

 

התביעה הזו מעמידה את פייסבוק במצב עדין. הגדרתה כלא אחראית על התכנים המפורסמים בפלטפורמה שלה מספקת קביעה תקדימית עליה תוכל החברה להישען בעתיד; קשה יהיה לבוא לפייסבוק בטענות לאחר מכן על תכנים זדוניים אחרים שיפורסמו בה או בכל מדיה חברתית אחרת. אך האם תכנים פדופיליים או שמעודדים פשעי שנאה גם יזכו להגנה עקב כך? יש לקוות שפייסבוק לא תמנף את הפסיקה הזו כדי להתחמק מאחריות במקרים שכאלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x