סנדברג: על פייסבוק לזכות באמון הציבור, לקראת הבחירות בישראל
סמנכ"לית התפעול של הרשת החברתית נשאה דברים במשרדי החברה בארץ, במסגרת השקת מתחם סטארט-אפים מקומי. היא התייחסה לזיקה שלה לארץ ולילדותה בישראל, ולחשש מפני פייק ניוז ומעורבות זרה במערכת הבחירות הקרובה
"אנחנו חייבים לנקוט במעשים כדי לזכות באמון של אנשים, וזה חשוב במיוחד בבחירות הקרובות בישראל" - כך אמרה אחר הצהריים סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, שריל סנדברג, שמבקרת בימים אלה בארץ.
- שריל סנדברג בישראל: אני מעריצה את הנשיא ריבלין
- מסע השתדלנות של שריל סנדברג מגיע לישראל
- שריל סנדברג תקיים באוגוסט אירוע פתוח לקהל בישראל
סנדברג דיברה באירוע שנערך במשרדי פייסבוק ישראל לרגל השקת מתחם הסטארט-אפים החדש של החברה, Playground. היה זה האירוע הפומבי היחיד בביקורה של סנדברג שאליו הוזמנו גם עיתונאים. קודם לכן, ערכה סמנכ"לית פייסבוק מפגש מצומצם עם עורכי עיתונים מובילים בישראל, אך הדברים במפגש נאמרו שלא לציטוט. בהמשך הערב תחנוך סנדברג את הסניף הישראלי של Lean In, העמותה לשיוויון מגדרי שהקימה והיא מובילה.
סנדברג התייחסה בדבריה לתקופה בילדותה בה חיה בישראל. "אני נרגשת להיות היום בישראל", אמרה. "זו מדינה שחשובה לי. חייתי כאן מגיל שנה עד שנתיים, אבא שלי הקים תוכנית כימותרפיה בשיבא והוא נשא אותי בכל המדינה, כולל במעלה מצדה. היום הוא כבר לא יכול לעשות את זה. כמה מהמילים הראשונים שלי היו בעברית. כשחזרתי לארה"ב אמרתי 'איפה אף' ולא הבנתי למה אף אחד לא מבין אותי".
סנדברג אמרה עוד שפייסבוק שואפת לסייע לאנשים לקבל הזדמנויות כלכליות. "אנשים בכל העולם משתמשים בטכנולוגיה אבל גם מפחדים ממנה, מפחדים להישאר מאחור, מפחדים שלא יהיו להם כישורים. יש 50 אלף משרות הייטק פנויות בישראל, ובכל העולם יש ביקוש לכישרון טכני אבל לא מספיק אנשים עם היכולות הדרושות. אנחנו רוצים לאפשר לכולם להרגיש מועצמים להשתמש בטכנולוגיה. זו אחת המטרות של Playground: לחבר בין יזמים, עמותות וקהילות ולהכשיר אלפי אנשים ליזמות ובניית עסקים. אנחנו רוצים יותר עסקים שיהפכו למאנדיי הבא".
סמנכ"לית פייסבוק התייחסה לשערוריות שנקשרו לפייסבוק בשנתיים האחרונות רק במשורה ובעקיפין: "אני מאמינה שטכנולוגיה היא כוח משמעותי לטובה, אבל אנחנו חייבים לזכות באמון של אנשים ושהם ירגישו בטוחים בפלטפורמה שלנו. אנחנו יודעים שזה מתבטא לא רק בדיבורים אלא גם במה שנעשה, וזה חשוב במיוחד בבחירות הקרובות בישראל. בנינו הגנות נגד ניצול לרעה והתערבות של גורמים זרים בפלטפורמה שלנו. מדי יום אנחנו מונעים יצירת מיליון חשבונות מזויפים ופועלים למניעת הפצת פייק ניוז. היום, כשרואים פרסומת פוליטית אפשר לדעת מי משלם עליה מפיץ אותה. אנחנו עובדים עם ממשלות ומומחים חיצוניים, בישראל עם ועדת הבחירות המרכזית ועמותות מוקמוית כדי לקדם שיח חיובי.
"זו עבודה שלעולם לא תגמר, אבל אנחנו נישאר נחושים. אנחנו מחוייבים לזה בגלל כל הטוב שקורה בפייסבוק, בגלל כל האנשים שמשתמשים בטכנולוגיה כדי לעשות טוב, להפיץ מסרים של שלום ולא של אי-סבלנות, שפועלים לא כדי לקטב אלא כדי לקרב. מה שחשוב זה לא המסע שלנו אלא המסע של האנשים שמשתמשים בטכנולוגיה כדי להפוך את העולם למקום טוב יותר. אנחנו נרגשים לראות מה תעשו בעתיד ומקווים למלא תפקיד קטן בהנעת העתיד הזה".
ואולם, היא ציינה, ישראל חשובה לא רק לה אלא גם לפייסבוק: "זו מדינה של יזמים, 9 מיליון איש עם סטארט-אפ לכל 15 אלף איש, היחס הגבוה בעולם. המטרה שלנו לעזור לסטארט-אפים להפוך לחברות הייטק מובילות. מוקדם יותר היום נפגשתי עם מייסדי מאנדיי, שהוקמה ב-2012 כדי לעזור לצוותים לנהל עבודה. הם נעזרו בפייסבוק כדי לקדם את עצמם, ולפני שבועיים גייסו 150 מיליון דולר לפי שווי של כמעט 2 מיליארד דולר, וזה רק אחד מחדי הקרן שאכלתי איתם צהריים היום. דוגמה קטנה למה שקורה בישראל. אנחנו גאים ב-100 מיליון האנשים בכל העולם שמחוברים לעסקים בישראל לבדה. המשימה שלנו היא לבנות קהילות, לאפשר לאנשים לשפר את העולם שלהם. 4.5 מיליון איש בישראל הם חלק מקהילת פייסבוק פעילה".
סנדברג ציינה פעילי פייסבוק מקומיים כמו מייסדת קבוצת סופרגירלז, שמסייעת לנשים לקבל סיוע בשוק התעסוקה וסיוע פיננסי, וציינה קרה שבו סייעה הקבוצה לאם לממן בת מצווה לבתה. מקרה אחר שהזכירה היא קהילה שסייעה לאב שאיבד את אשתו להתמודד עם הקושי של גידול הילדים לבד. "פייסבוק שם, בין אם מדובר במציאת חברה, הזדמנות או עזרה כשצריך אותה. אנחנו רוצים שהמשרד שלנו בישראל יהיה הקשר בין סטארט-אפים מקומיים ללקוחות בעולם, בין האקוסיסטם לקבוצות לא מיוצגות. אחר כך אני אפגש עם משתתפי קבוצת יזמים שמחברים בין נערים ישראלים לפלסטינים. אנחנו מאמנים שאם נוכל לבנות ביחד צוותים מגוונים נוכל להתאחד למען השלום".