פרשנות
שמים ברקס לחלום הרכב האוטונומי: ייקח זמן עד שנעזוב את ההגה
לאחר ריצה מהירה בחמש השנים האחרונות שבמהלכה הפכה ישראל למוקד עלייה לרגל, מתחילות להישמע חריקות הבלמים הראשונות בתעשיית הרכב האוטונומי
תעשיית הרכב האוטונומי עוברת התפכחות מחלום. לאחר ריצה מהירה בחמש השנים האחרונות אשר במהלכה הפכה ישראל למוקד עלייה לרגל שבא לידי ביטוי בגיוסים קלים ומהירים לסטארט־אפים בתחום, מתחילות להישמע חריקות הבלמים הראשונות.
- קברניטי אוטובוס, מפעילי רחפנים ומפיגי בדידות: מקצועות העתיד כבר כאן
- "הרכב האוטונומי יוביל לאובדן מיסוי מדלק, ויפצה במיסוי גז"
- דיווח: ג'נרל מוטורס מעכבת פריסת הרכבים האוטונומיים
אף שהיקף הגיוסים של סטארט־אפים בענף עדיין גבוה ב־2019 לעומת התקופה המקבילה ב־2018, בחודשיים האחרונים לא בוצע אף גיוס לחברה בתחום ובהון סיכון מדברים על עצירה בהשקעות.
כשמובילי התעשייה, כמו מייסד מובילאיי אמנון שעשוע, מודים כי חזון הרכב האוטונומי להמונים מתרחק, כפי שעשה ביולי האחרון במכתב מיוחד שעלה באתר של אינטל, וכשגם יצרניות הרכב מגמגמות ודוחות את עליית הרכבים לכבישים, מחלחלת ההבנה שהריצה היתה מהירה מדי.
על רקע זה מבינים כעת כי גיוסים לא מועטים, בעיקר כאלה בהשתתפות משקיעים אסטרטגיים, כלומר לא קרנות אלא חברות טכנולוגיה גדולות או יצרניות רכב, נעשו ברמות שווי מנופחות. הסיבה לכך היא שמשקיעים אסטרטגיים מחפשים לשים את היד על הטכנולוגיה ופחות רגישים למחיר. על פי הערכות בענף, קרוב למיליארד דולר הושקעו בחברות טכנולוגיה ישראליות פרטיות בענף.
בהון סיכון מתחילים להבין כי תעשיית הרכב היא אטית ושמרנית, ולכן לא יכולה לענות על קבועי הזמן של שחקני הון סיכון. טווחי ההשקעה של הון סיכון לא עולים לרוב על 5־7 שנים, ואילו לאור המתרחש באחרונה בתעשיית הרכב האוטונומי ברור שיצטרכו לעבור עוד שנים לא מעטות עד למימוש החזון. הבעיה היא דווקא לא טכנולוגית אלא קשורה יותר לרגולציה ולאחריות. הטכנולוגיה כבר הגיעה לרמה מתקדמת מאוד אבל נתקלה בקיר האנושי - מי ייקח על עצמו את האחריות לטעויות אפשריות של הרכב שיבואו לידי ביטוי באובדן חיי אדם. בכירים בענף אומרים כי חברות הטכנולוגיה רוצות להעביר את המוצרים יחד עם האחריות לחברות הרכב, אבל אלה לא מוכנות לקחת אותה משום שזה שם את בכיריהן בעמדה חשופה משפטית.
אפשר לראות את ההאטה בשעטה אל הרכב האוטונומי גם בתופעה נוספת בשוק - כולם רוצים להתחלק בסיכון. כך, למשל, ענקית הרכב GM גייסה כסף למיזם הרכב האוטונומי שלה "קרוז" מסופטבנק והונדה, ובאחרונה דחתה את השקת המונית האוטונומית שלה שהיתה אמורה לעלות על הכביש עוד השנה על פי התוכנית המקורית. גם פורד חברה השנה לפולקסווגן במהלך שהפתיע את התעשייה, להשקעה בארגו AI, סטארט־אפ בבעלותה שמפתח רכב אוטונומי.
עם מלחמת הסחר המסלימה ברקע ואפשרות להאטה כלכלית עולמית, כל השחקנים בתעשיית הרכב האוטונומי מבינים שהתהליכים יהיו מהירים פחות ממה שחשבו. מכיוון שכך, סביר שאוריקס היא רק הסנונית הראשונה ואולי האחראית שמודה בכך שהמציאות מורכבת ממה שחשבו. הסטארט־אפים שירצו להמשיך לרוץ ייאלצו כנראה לבצע את הגיוסים הבאים לפי רמות שווי נמוכות יותר כי התעשייה כולה נכנסה למצב "תיקון".