חוקרי MIT פיתחו תוכנה שתנבא אם ומתי תמות ממחלת לב
המערכת מסוגלת להשוות נתוני אק"ג לנתוני חולים שנפטרו תוך 15 דקות בלבד, ולספק תחזית שתראה אם יתכן שהנבדק ימות תוך חודש, שנה וכן הלאה. מסד הנתונים שלה נמצא עדיין בצמיחה והרחבה, אך כשיושלם יוכל להפוך לכלי אבחון חשוב, שישמח מאוד את חברות הביטוח
חוקרים מ-MIT פיתחו מערכת בינה מלאכותית שמסוגלת להעריך את הסיכוי של אדם למות ממחלת לב. המערכת, שנקראת RiskCardio, זקוקה רק לבדיקת אק"ג של 15 שניות, כדי לבצע ניתוח של סיכון להתפתחות חסימה מלאה או חלקית של כלי הדם בלב.
- מארס-קופטר: הכירו את הרחפן הראשון שייצא למאדים
- מי רוצה סופר-עין? פותחה עדשת מגע שמבצעת זום כשממצמצים פעמיים
- פותח כלי AI שמסוגל לזהות סרטן שד חמש שנים לפני התפרצותו
לטענת החוקרים ריסקארדיו מסוגלת לספק תוצאות תוך 15 דקות בלבד, ולהעריך האם עלול הפציינט למות מהתפתחות המחלה תוך חודש עד שנה. המערכת נשענת על פלטפורמת למידת מכונה, שבוחנת את התנהגות הלב ומשווה אותה לתוצאות בדיקות של חולים שנפטרו בשל מחלות לב. אם הלב האמור מפגין התנהגות חשודה, משווה התוכנה את דפוס הפעולה שלו לדפוסי חולים אחרים כדי למקם את הנבדק על גרף התקדמות המחלה.
כדי לבנות את המערכת, הציגו החוקרים לתוכנה מאגר גדול של תוצאות בדיקות אק"ג ואחרות, כך שתוכל לבסס את הערכותיה על מקרי אמת. שיעור הסיכון הסופי מחושב דרך ממוצע החיזוי של כל סדרת פעימות לב, כדי לוודא שמדובר במקרה אמיתי ולא בהערכה שגויה שנשענת על בדיקות קודמות.
ואולם, המערכת עדיין לא יכולה לסייע לרופאים באבחון מחלות לב וסיכונים; מסד הנתונים של התוכנה נמצא בתהליך הרחבה, וצריך להשתפר בקטגוריות שונות. למשל, עליו לשקף טווח גילים רחב יותר, סוגיות אתניות שכן ישנם רצפים גנטיים שמתאפיינים בשרירי לב חזקים יותר, ועל החוקרים לבצע עוד ניסויי שטח רבים. כשיושלם הפיתוח, יוכל ריסקארדיו להפוך לכלי עזר חשוב באבחון רפואי ואף להיכלל בכל בדיקת אק"ג בעתיד. לצד החולים, מי שצפוי ליהנות מפיתוח שכזה הן חברות הביטוח - שיוכלו לבצע התאמה מדויקת יותר של פוליסות בהתאם לצפי ההחלמה של כל אדם. במקרה זה, תתעורר שאלה טעונה מאוד: עד כמה יכולה תוכנה לשקלל אלמנט כמו כוח רצון של פציינט ספציפי להחלים - אלמנט שמשפיע פעמים רבות על סיכוייו - ואיך משפיע העניין על המודל הביטוחי.