דו"ח KPMG: צמיחה עולמית בגיוסי הון סיכון ברבעון החולף
לפי פירמת ראיית החשבון, ברבעון השלישי הושקעו 55.7 מיליארד דולר ב-4,154 עסקאות ברחבי העולם, סכום דומה לשל 2018, בה נרשם שיא של כל הזמנים. צמיחה משמעותית נרשמה באירופה, והתחומים הבולטים הם AI, פינטק וסייבר
- חברת Fleetonomy חתמה על עסקה עם יגואר-לנד רובר
- חברת Ride Vision חתמה על שותפות עם ענקית ביטוח איטלקית
- תוכנית המאיצים Techstars מגיעה לת"א, תשקיע בעשר חברות
שנת 2018 היתה שנת שיא בהשקעות הון סיכון בעולם עם 283 מיליארד דולר ו-2019 צפויה להיות קרובה למספר זה, אך לא לעבור אותו. בכל מקרה שנת 2019 צפויה להיות חזקה יותר מכל השנים למעט 2018.
בארצות הברית חברות גייסו 28.2 מיליארד דולר ב-2,265 עסקאות. המספרים בארצות הברית הושפעו מהגיוס העצום של חברת ג'ול שגייסה 785 מיליון דולר וגיוסים רבים של יותר מ-100 מיליון דולר. ברבעון האחרון נרשמו 18 חברות יוניקורן חדשות (הערכת שווי של מיליארד דולר ומעלה) לעומת 20 ברבעון שלפניו. חצי מהחברות האמורות הן ממוקדות טכנולוגיות בינה מלאכותית. תחום נוסף שבלט ברשימת החברות המגייסות היה תחום הפינטק.
באירופה נרשמה צמיחה משמעותית, שהיא בגדר שיא של כל הזמנים; הושקעו 9.9 מיליארד דולר ב-777 סטארט-אפים ברבעון החולף. המדינות הבולטות בפעילות היזמות שלהן היו אנגליה, גרמניה, שבדיה וישראל שמחושבת כחלק מאירופה בסקר KPMG. בריטניה מובילה את הטבלה, על אף אי הוודאות שמייצר משבר הברקזיט, ואחריה גרמניה. דו"ח KPMG הדגיש את שני הגיוסים הבולטים בישראל ברבעון החולף, מאנדיי (150 מיליון דולר) ולייטריקס (135 מיליון).
בראייה עולמית, נראה שתחום הסייבר יגיע השנה לשיא של כל הזמנים: ב-2018 גייסו 522 חברות סייבר 6.4 מיליארד דולר, ואילו השנה נרשמו גיוסים ב-5.8 מיליארד דולר כבר לאחר תשעה חודשים. להערכת KPMG, הפריחה לא תעצור והדרישה לפתרונות סייבר חדשים תצמח ככל שיחולו יותר התפתחויות רגולטוריות במדינות שונות ובעיקר בארה"ב.
"בהסתכלות קדימה, החולשה היחסית הצפויה בהנפקות בשווקים הציבוריים בואך Q4 צפויה לגרום דווקא לגידול בהזרמות הון סיכון לחברות בוגרות כמימון mezzanine, במטרה להמשיך ולהכין חברות אלה להנפקה במחיר הולם וראוי", מסרה דינה פסקא-רז, שותפה ב-KPMG וראש מערך הטכנולוגיה בחברה. "ניתן לראות בסדרת הדחיות של הנפקות צפויות של חברות בוגרות - בעקבות ירידה משמעותית במחיר המניה לאחר הנפקה בחברות טכנולוגיה אחרות - לאו דווקא עדות להצטננות של השוק, אלא כסוג של התבגרות. השוק לומד להבחין אין חברות עם מודל עסקי בר קיימא ו/או טכנולוגיה פורצת דרך, לחברות שאמנם משבשות תעשיות קיימות - תחבורה, אוטומוטיב, תיירות, נדל"ן מסחרי וכיו"ב - אך אין בהן בהכרח חדשנות טכנולוגית".