$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

איך הליכוד הצליחה למנף את אלקטור לגיוס של עשרות אלפי קולות?

השימוש שעשתה המפלגה באפליקציה ממחיש את התובנה שלא משנה הפלטפורמה הטכנולוגית, אלא איך בוחרים להשתמש בה. איך נפלה יוטיוב בדיוק במקום הזה? וגם: פייסבוק סגרה את מפעליה בסייאל בגלל הקורונה

עומר כביר 11:3705.03.20
לא רק הליכוד עלה על הפטנט של להשתמש באפליקציות דרבון בוחרים כמו אלקטור. ישראל ביתנו גם עבדה עם המערכת, ומפלגות אחרות עבדו עם אפליקציות מתחרות. אבל בסופו של יום, רק בליכוד היתה התוכנה חלק מרכזי בקמפיין, ורק הוא הצליח למנף אותה על מנת להביא לקלפיות 60 אלף תומכים שבבחירות הקודמות נשארו בבית  (שהם במצטבר כמעט שני מנדטים)

 

איך הם עשו את זה? איך הליכוד הצליח למנף את האפליקציות לגיוס עשרות אלפי קולות, אולי יותר, בשעה שהשימוש של מפלגות אחרות היה מינורי? כי במפלגה הבינו, או ליתר דיוק ראש מטה אלקטור בליכוד, נמרוד אלירן סבח, הבין שזו לא הטכנולוגיה - זה מה שאנשים עושים אתה.

ראש מטה אלקטור בליכוד. נמרוד אלירן סבח ראש מטה אלקטור בליכוד. נמרוד אלירן סבח צילום: נמרוד גליקמן

 

 

סבח, ביחד עם הצוות המצומצם שגייס, הבין שאלקטור היא לא המטרה אלא רק פלטפורמה, ושכדי להגיע למטרה צריך לבנות על הפלטפורמה הזו מערך אנושי מורחב שיכניס בה תוכן. ההישג של הליכוד בבחירות האחרונות לא היה טכנולוגי במהותו, אלא אנושי. השימוש המוצלח של הליכוד בתוכנה נבע מהיכולת לגייס מערך פעילים עצום בכל אחד משלבי הדרך של הקמפיין, ולבנות מנגנונים שיתפעלו אותו כמו שצריך.

 

בין אם מדובר בהקמת מוקד תמיכה טכני של 30 טלפנים בתשלום, גיוס 5,000 פעילים שעברו מדלת לדלת והזינו פרטי תומכים לאפליקציה, או רתימת 14 אלף חברי ועדות קלפי ומשקיפים ב-8,000 קלפיות ביום הבחירות עצמו על מנת לעדכן בזמן אמת את פרטי האזרחים שמגיעים להצביע – בכל שלב ושלב הפעילות של אלקטור היתה בנויה על המרכיב האנושי. ובפרט, הבנה מצוינת של האופי האנושי.

 

למשל, עוד לפני יום הבחירות התלבט סבח איך לגרום ליושבים בקלפי לא רק להתחבר אליה בתחילת היות אלא גם לעדכן אותו באדיקות. "הם יושבים בקלפי ועסוקים בלבדוק מי מצביע ולנהל את ההצבעה, ושוכחים שצריך לדווח. לא תמיד זה בראש שלהם, הם באו כדי לפקח על הבחירות", הוא סיפר אתמול ל"כלכליסט".

 

"אלקטור הייתה חלק בלתי נפרד מקמפיין הליכוד" "אלקטור הייתה חלק בלתי נפרד מקמפיין הליכוד" צילום: Youtube

 

מה עושים? בונים מערך אנושי נתמך טכנולוגיה שידע לתפעל את נקודות השבר האלו. "החלטנו שאיש שיושב בסוכה מחוץ לקלפי מעכשיו לא רק מחלק פלייארים. אנחנו נשדרג אותו, נהפוך אותו למפקד של כל חברי ועדות הקלפי והמשקיפים באשכול שלו. במקביל, יצרנו מערכת שהתריעה מי האיש ה'סורר' שלא מדווח כבר 10 דקות על הגעת מצביעים לקלפי. זה הקפיץ לי חלון אדום: 'שמעון יוסף, קלפי 510 בית ספר במודיעין, לא דיווח 10 דקות'. ואז מי שאחראי על מודיעין מתקשר למפקד האשכול ואומר לו 'היושב הקלפי לא מדווח. כנס אליו'. הוא נכנס לקלפי, אומר לו, 'שמעון, אתה לא מדווח', שמעון לוקח את המספרים והמערכת חוזרת לצבע הירוק".

 

לכך נוספו מאמצים ליצירת קשרים חברתיים חזקים במעלה ובמורד המנגנון: "כל הזמן דאגנו שיכירו אחד את השני באופן אישי, עשינו ערבי גיבוש. כל גורם בשרשת מכיר את מי שמעליו ומי שמתחתיו. כדי שאם פעיל מתקשר למישהו לא יענו לו, 'מי אתה מה אתה עושה בכלל'".

 

"אלקטור הוציאה את הליכודניקים לקלפיות" "אלקטור הוציאה את הליכודניקים לקלפיות" צילום: AFP

 

הליכוד הבינו שבסופו של דבר מה שחשוב זה לא הטכנולוגיה, אלא מה אנשים יעשו איתה. הבינו שהטכנולוגיה היא כלי עוצמתי, גמיש ומגוון, אך בלי אנשים שידעו לתפעל אותה ולהוציא ממנה את המיטב - היא לא שווה כלום. גם למפלגות אחרות הייתה טכנולוגיה דומה אבל בלי המערך האנושי היא לא סייעה יותר מדי.

 

זו תובנה כל כך הגיונית, כל כך מובנת מאליה, שמדהים לראות איך חברות טכנולוגיה מחמיצות אותה פעם אחר פעם. משיקות שירותים ופיתוחים חדשים, בלי לקחת בחשבון איך אנשים יכולים להשתמש בה. כשפייסבוק פתחה את הפלפטורמה שלה למפתחים חיצוניים וסיפקה להם גישה למידע אישי של משתמשים היא חשבה שהם יצרו אפליקציות חברתיות שיעשירו את הרשת החברתית. היא לא שיערה שתבוא חברה כמו קיימברידג' אנליטיקה, תשאב את המידע הזה בדרכים מפוקפקות, ותשתמש בו לבניית פרופילים פסיכולוגיים מדויקים של משתמשים.

 

כשאובר השיקה את שירותי אובר X ואובר Pool, היא קיוותה שאנשים יזנחו את המכונית הפרטית ולטובת נסיעות שיתופיות זולות ובכך יורידו את העומס בכבישים ואת זיהום האוויר. היא לא חשבה שמה שיקרה הוא נוסעי תחבורה ציבורית, הולכי רגל ורוכבי אופניים יוותרו על אמצעי תחבורה אלו ויעברו לנסיעות זולות באובר תוך שהם מגדילים את העומס במרכזי ערים ואת זיהום האוויר.

 

כשיוטיוב החלה לאפשר לפרסם תגובות לסרטונים, היא רצתה ליצור זירת שיח שתשלים את מה שמתרחש בווידיאו. היא לא חשבה שפדופילים ינצלו את היכולת הזו על מנת לצוד קרבנות בתגובות סרטונים שמיועדים לילדים. והיא בטח ובטח לא חשבה שהסרטון הראשון שהועלה תיעד ביקור בגן חיות, יהפוך לפלטפורמה להפצת תיאוריות קונספירציה.

 

יוטיוב למדה את הלקח בדרך הקשה יוטיוב למדה את הלקח בדרך הקשה צילום: משאטרסטוק

 

אף אחת מהחברות האלו, וענקיות טכנולוגיה רבות אחרות, לא לקחה בחשבון את הגורם האנושי. לא הבינה שמי שקובעים את ההצלחה, הכישלון, אפילו צורת השימוש בטכנולוגיה, הם האנשים שהיא מגיע לידיהם. לחברות טכנולוגיה יש תמיד חזון יפה ואופטימי לגבי השימוש שיעשה בפיתוחים שלהן, חזון שמתנפץ על קרקע המציאות שוב ושוב.

 

גם פייסבוק, שנכוותה שוב ושוב מהעוורון הזה, עדיין מסרבת לפקוח עיניים ולהיזהר עם הטכנולוגיות שהיא מפתחת. במקרה של ליברה, היא התעקשה, דחפה וקידמה את מטבע הקריפטו חרף אזהרות חמורות שנשמעו כמעט מן הרגע הראשון, והרפתה בסופו של דבר לא מכיוון שהבינה פתאום את הסכנה אלא כי המצב בשטח לא אפשר לה להתקדם.

 

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק צילום: Bloomberg

 

אלו חברות שטכנולוגיה היא ליבת העיסוק שלהן, אבל שחסרות את ההבנה הפשוטה ביותר שגוף ארכאי כמו מפלגה פוליטית הצליח לקלוט וליישם היטב: אם לא תיקח בחשבון את הגורם האנושי, באמת וברצינות, במלוא המשמעות וההשלכות, הוא גם יהיה זה שישלוט בסופו של דבר בטכנולוגיה שלך, ויעשה בה כרצונו בדרכים שלא כיוונת אליהן, ושעלולות להזיק. ועד שחברות טכנולוגיה לא יפנימו את התובנה הזו, כשלים כמו קיימברידג' אנליטיקה או כל המודל העסקי של אובר ימשיכו להיות גורם מרכזי בפרישה ואימוץ של טכנולוגיות חדשות.

 

קצרצרים

 

1) ואי אפשר כמובן בלי עדכוני קורונה. אז פייסבוק סגרה את המשרדים בסיאטל, אחרי שהתברר שעובד קבלן שם נדבק בנגיף. במקביל, החברה החליטה לתת לארגון הבריאות העולמי (WHO) חבילת פרסום ללא תשלום ברשת החברתית, במטרה להלחם בהפצת מידע מוטעה על הנגיף.

 

2) מכה רצינית לאובר: בין הדין העליון לערעורים של צרפת פסק שהנהג לשעבר של החברה הוא עובד שלה, ולא קבלן חיצוני. "כשהנהג מתחבר לפלפטפורמה הדיגיטלית של אובר, יש מערכת יחסים של כפיפות בין הנהג לחברה", מצא בית המשפט. "על סמך זאת, הנהג הוא לא ספק שירות עצמאי אלא עובד". מדובר בערכאה המשפטית הגבוה ביותר ואין לאובר אפשרות לערער על ההחלטה. כעת חוזר התיג לערכאה נמוכה יותר, שתבדוק אילו פיצויים כספיים מגיעים לו.

ההחלטה אמנם נוגעת רק לנהג אחד, אך סוללת את הדרך לנהגים אחרים של אובר להגיש תביעות דומות. לבנה אחרי לבנה, החומה מתמוטטת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x