$
תקשורת

משבר הקורונה

ענף התקשורת והמדיה נערך להחרפת המשבר: "על סף קטסטרופה"

בחברות התקשורת יצמצמו שירות לקוחות ונערכים לעומס על תשתיות האינטרנט, סניפי הדואר יסגרו מוקדם, ובענף ההפקות עוצרים את כלל הפרויקטים: צביקה גוטליב, מנכ"ל איגוד המפיקים: "מדובר באלפי אנשים, רובם עצמאיים, שלא יודעים מאיפה תגיע פרנסתם"

אביאור אבו 15:1615.03.20

החרפת משבר הקורונה צפויה להוביל לפגיעה בשירות הלקוחות של חברות הסלולר, האינטרנט והטלוויזיה, כמו גם לצמצום משמעותי של פעילות הדואר – כך עולה מעדכון ששלח אתמול משרד התקשורת למספר מצומצם של גורמים, לאחר דיון של כלל מנכ״לי משרדי הממשלה. בהמשך היום צפויה הערכת מצב עם שר התקשורת, דוד אמסלם.

 

 

למרות שרוב המשק הושבת, חברות התקשורת צפויות להמשיך ולספק את שירותיהן, שכן משק התקשורת נחשב לחיוני והן מחויבות לרציפות תפקודית. בהערכת מצב שקיים המשרד בשבוע שעבר, הוא צופה כי המשבר ימשך כארבעה חודשים, עד חודש יולי. בכל שנה נערך תרגיל רציפות תפקודית של החברות, אך עד עתה הוא עסק בתרחישי מלחמה, רעידת אדמה ותקלות ענק, ולא בהשלכות של התפשטות נגיף.

משמאל: שר התקשורת דוד אמסלם דודי אמסלם, מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן משמאל: שר התקשורת דוד אמסלם דודי אמסלם, מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן צילום: יח"צ משרד התקשורת

 

בהודעה של ליאור מרקוביץ', ראש אגף היערכות לחירום במשרד התקשורת, הוא מפרט את הצעדים הצפויים במידה והמשבר יחריף: "מדובר על הפעלת המערך ההנדסי ב-100% על מנת לוודא מערכת תקינה, מערך השירות ירד ל-50%, מטה/הנהלה ל-30%. מערך המיון של דואר ישראל יעבוד עם 50% כ״א, פעילות סניפי הדואר תצומצם משמעותית. חברות החדשות, רדיו וטלוויזיה ימשיכו בפעילות מלאה".

 

עוד נמסר בהודעה: "אנחנו במשרד נפעיל ממחר חדר שליטה ייעודי ונבקש מכם לשלוח לנו דוחות עיתיים עם פירוט התייצבות עובדים, תקלות, פערים ובקשות מול המשרד. אנו בוחנים מול מל״ל ורח״ל את השיטה שבה יורשו עובדים חיוניים להסתובב בחוץ - אין כרגע תשובות".

 

בעקבות המחסור בכוח האדם, צפויות החברות לקבל הקלה בזמני המענה העומדים כיום על עד 6 דקות. עוד ביקשו החברות הקלות בטיפול בבקשות ניידות, אך משרד התקשורת צפוי לסרב לכך. בחברות נערכים לכך שמוקדנים רבים יעברו לעבוד מהבית ויתחברו מרחוק למערבות החברות, כולל גישה מלאה לדאטה ואפשרות להקלטת השיחה. למרות זאת, עובדים רבים צפויים לצאת לחופשה ללא תשלום לאור עצירת פעילות הקניונים והמרכזים המסחריים, שם יש לחברות מוקדי שירות רבים.

 

עוד נערכים בחברות להגבלת מספר הלקוחות שנכנסים לסניפים. טרם התקבלו הנחיות או מגבלות לגבי טכנאים ומתקינים, אך אם המצב יחמיר צפויה פגיעה במגזר זה, לו אין תחליף טכנולוגי. לאור ביטולי הטיסות מחו"ל צפויות החברות למחסור בציוד חלופי למערכות הליבה שלהן. עם זאת, הרישיונות שלהן מחייבים אותן להיערך למצב חירום, והן מחזיקות בציוד רזרבי שאמור להספיק למספר חודשים. עוד צפויה פגיעה בהגעת טכנאים מומחים מחו"ל שמסייעים לחברות בתקלות גדולות. במידה וידרשו לכך, יבקשו החברות אישור חריג.

 

כמו כן, שיתוף הפעולה של חברות הסלולר עם משרד הבריאות צפוי להימשך. החברות שולחות לחוזרים מחו"ל הודעות אותן מנסח משרד הבריאות עם הנחיות להתמודדות עם הנגיף. החברות התגייסו למצב והן עושות זאת ללא כל תמורה כספית. עוד סייעו החברות למשרד הבריאות עם נתונים של מספר הישראלים ששהו במדינה ספציפית, שעזרו להחליט האם להכניס את אותה מדינה למעגל הבידוד.

 

מבחינה כלכלית, החברות נערכות לפגיעה בהכנסות משירותי נדידה לחו"ל, מרכישת סימים מקומיים על ידי תיירים וממחסור בציוד קצה כמו מכשירים סלולריים. במשרד התקשורת נערכים להעניק פיצוי לחברות, בשיתוף משרד האוצר, במידה והמשבר יעמיק.

 

דואר ישראל: חלוקת דואר ומכתבים תתקיים כסדרה

 

חברת דואר ישראל הודיעה היום כי היא נערכת לעבודה מצומצמת למניעת התקהלות וכי עד סוף החודש שעות פעילות סניפי הדואר ישתנו. בימים א', ג' ו-ה', יפעלו הסניפים בין השעות 08:00 – 18:00, במקום עד 20:00, ובימים ב' ו-ד' עד השעה 14:00. ביום ו' הסניפים יהיו סגורים. חלוקת דואר ומכתבים על ידי דוורים תתקיים כסדרה, כמו גם מסירת ומשלוח חבילות. שירותי הבנקאות והכספומטים של בנק הדואר ימשיכו לפעול.

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

בחברת הדואר מזהים שבזמן שחלה ירידה משמעותית בהזמנות מאתרים סיניים כמו עליאקספרס, חלה עלייה בהזמנות מאתרים בארה"ב ואירופה, כמו אמזון ואסוס. מבחינה לוגיסטית אין שינוי ממשי, שכן משרד הבריאות הצהיר שהנגיף לא עובר בחבילות ומשטחים. שינוי מעניין חל במשלוחים של חברת הדואר בשיתוף גט טקסי, שחווים עלייה לאור יציאות מועטות יותר מהבתים.

 

עלייה בתעבורת האינטרנט

 

נגיף הקורונה שולח את האזרחים לעבוד מהבית, כמו גם את התלמידים ללמידה מרחוק. בעקבות כך, צפויה עלייה משמעותית בתעבורת האינטרנט בישראל, מה שעלול להוביל להאטה במהירות הגלישה ולניתוקים.

 

חברת HOT דיווחה היום כי בימים האחרונים חל גידול ממוצע של כ-10% בשימושי האינטרנט ובסוף השבוע אף נמדד גידול שיא של כ-25%. החברה ציינה כי לאור המלצות משרד הבריאות לאפשר לעובדים לעבוד מהבית, ישנו גידול משמעותי של 15% בפניות של חברות עסקיות המבקשות להגדיל את רוחבי הפס לעובדיהם. עוד רואה החברה דרישה גדולה יותר לתוכן טלוויזיוני עם עלייה של כ-23% בהזמנות ב-VOD ועלייה של 45% בדרישה לתכני ילדים.

 

חברת yes זיהתה עלייה של כ-40% בצפייה במשדרי חדשות ואקטואליה, עלייה של 30% בצפייה בתכני VOD ועלייה של 20% בצפייה בתכני ילדים. גם חברת בזק ובזק בינלאומי דיווחו על עלייה של כ-20% בהיקפי השימושים והגלישה ובכמות הג'יגות הצרכת.

 

 צילום: אלכס קולומויסקי

 

חברת סלקום דיווחה על גידול של כ-15% בתעבורת האינטרנט בשעות העומס, כמו גם על עלייה של כ-5% בתעבורה הסלולרית. חברת פרטנר דיווחה כי נרשמה עלייה של יותר מ-20% בזמן הצפייה בטלוויזיה, כאשר העלייה הגדולה ביותר היא בתכני ילדים. מבחינת שימושים באינטרנט, נערכים בחברה לשינויים בדפוסי הצריכה של שירותי התקשורת, ובעיקר להגברת העומסים בגלישה הביתית בשעות הבוקר והצהרים, בשל המעבר ללימודים מרחוק והחופשה המוקדמת של תלמידי ישראל. מי שצפוי שלא להרגיש האטה בגלישה הם לקוחות המחוברים לסיב אופטי, המספק מהירות גלישה של עד 1,000 מגה.

 

לפי הנתונים, כ-25% ממשקי הבית בישראל נגישים לתשתית סיבים אופטיים שנפרסה על ידי פרטנר ו-IBC שבשליטת סלקום. עם זאת, רק 6% מתוכם התחברו לשירות. ב-IBC מדווחים על גידול במגמת הצריכה בעיקר בשעות היום 11:00-22:00 של כ-20%, ובשעות הלילה 22:00-24:00 של כ-10%. בחברה צופים כי צפוי גידול של כ-75% בהשוואה לימי חול בשעות שיגרה.

 

פגיעה אנושה בענף ההפקות

 

דווקא כשהצפייה בטלוויזיה גוברת, בעולם ההפקות נערכים לעצירת כלל הפרויקטים, לאור ההוראה החדשה שלא להתאגד יותר מ-10 אנשים ולאור הישארות של הילדים בבתים. תעשיית הקולנוע והטלוויזיה כוללת כ-4,000 אנשי מקצוע, ביניהם אנשי סט, שחקנים, עורכים, במאים ותסריטאים. הענף מגלגל על פי הערכות כ-600 מיליון שקל בשנה, כאשר יותר ממחצית ההכנסות ממומנות על ידי משרד התרבות ותאגיד השידור הציבורי.

 

בשבוע שעבר נעצרו חמש הפקות שהיו בצילומים, היום נעצרו עוד 4, ועוד 12 הפקות נדחו. אף הצילומים של נטפליקס בישראל לסדרה חדשה נעצרו – פרויקט שהעסיק כ-300 עובדים. באיגוד המפיקים נמצאים בקשר עם משרד התרבות והאוצר כדי לייצר מנגנון או קרן לתמיכה וסיוע ליוצרים והפקות הנמצאים במצב של אובדן כספים.

 

"התעשייה נמצאת על סף קטסטרופה", מסר צביקה גוטליב, מנכ"ל איגוד המפיקים. "לפחות עשר הפקות שהחלו או צפויות להתחיל בשבועיים הקרובים נעצרו ונדחו. מדובר באלפי אנשים, רובם עצמאיים, שלא יודעים מאיפה תגיע פרנסתם. אנחנו נמצאים בקשר עם גופי השידור ועם משרד התרבות, במטרה לייצר מנגנון שיוכל לסייע להפקות, כדי לאפשר להתקיים ולמנוע קריסה של התעשייה כולה. אנו קוראים לכל הגורמים לתת כתף כדי למנוע התרסקות של עשרות חברות ושל אלפי אנשי מקצוע פרטיים".

x