NSO ניסתה למכור את תוכנת הריגול שלה לכוח משטרה מקומי בארה"ב
בעבר הצהירה החברה שלא ניתן להפעיל את תוכנת הריגול על מספרי טלפון אמריקאיים וכי היא מוכרת את מוצריה על פי חוק. זו הפעם הראשונה בה נחשף ניסיון של החברה למכור את המוצר שלה לגוף מקומי יותר
- דיווח: מידע ממערכת המעקב של NSO אוחסן בשרת לא מאובטח
- כך עובדת מערכת המעקב של נפתלי בנט ו-NSO
- מומחי הפרטיות לממשלה: "יש מי שרוצים שהזכות לפרטיות לא תפריע להם במשבר הקורונה"
NSO תמיד הצהירה אמנם שהיא מוכרת את מוצריה גם לגופי אכיפת חוק, לצד ממשלות וגופי ביטחון, אך עד עתה הדיווחים השונים על פעילותה עסקו בעסקאות עם מדינות כמו מקסיקו, איחוד האמירויות או ערב הסעודית. הדיווח הנוכחי הוא הפעם הראשונה שבה נחשף ניסיון של החברה למכור את המוצר שלה לגוף מקומי יותר.
לפי Motherboard, ניסיון המכירה בוצע באמצעות Westbridge Technologies, שמזוהה בחוברת שיווק כ"זרוע הצפון-אמריקאית של NSO". באוגוסט 2016 פנה עובד של ווסטברידג' למשטרת סן דייגו, והציע לספק מידע על פנטום, "מערכת מודיעין למובייל שיכולה להוות תוספת נהדרת לחקירה שלכם". לפי החוברת השיווקית, מערכת זו פועלת בדומה לפגסוס ואחרי הפרצה לטלפון של המטרה מסוגלת להוציא את כל המידע שמאוחסן עליו, להפעיל מרחוק את המיקרופון והמצלמה ועוד. עובד לשעבר ב-NSO אמר ל-Motherboard שפנטום הוא "מותג שמשמש בארה"ב", אבל ש"זהה לפגסוס".
אחרי שיחה טלפונית עם נציג ווסטברידג' סמל דייוויד מאייר ממשטרת סן דייגו כתב באימייל שכלי הפריצה "נשמע מדהים". לפי אימיילים שהגיעו לאתר, החברה גם הציעה לבצע דמו של המערכת. בסופו של דבר בחרה משטרת סן דייגו שלא לרכוש את המערכת, כנראה בגלל מחירה הגבוה. "פשוט אין לנו את הסכומים הדרושים על מנת להתקדם עם פרויקט בקנה מידה שכזה", אמר מאייר באימייל.
הדיווח מעלה שאלות לגבי אופן הפעילות של התוכנות של NSO. בעבר הצהירה החברה בכמה הזדמנויות שהחברה לא מאפשרת להפעיל את התוכנה שלה נגד מספרי טלפון ישראליים או אמריקאיים. "יש לנו איסור על שימוש נגד מספרים אמריקאיים וישראליים", אמרה בשנה שעברה נשיאת החברה אז, תמי מזאל שחר, בוועידת כלכליסט בניו יורק. בתגובה לכתבה זו מסרה NSO טענה דומה.
ואולם, קשה ליישב הצהרה זו עם ניסיון לשווק את התוכנה לכוח משטרה מקומי בארה"ב. בשעה שגופי מודיעין וסוכנויות אכיפת חוק פדרליות במדינה יכולים לשאוב תועלת רבה מהתוכנה גם אם אין להם אפשרות להשתמש בה נגד מספרים מקומיים (למשל, ה-DEA שיכולה להעזר בה במאמציה להתחקות אחרי סוחרי סמים וקרטלים שפועלים לרוב מחוץ למדינה), קשה לראות איזו תועלת משמעותית יוכל להפיק ממנה כוח משטרה מקומי, שסביר להניח שרק חלק קטן מפעילותו, אם בכלל, נסמך על בילוש אחרי אנשים עם מספרי טלפון זרים. בוודאי לא מספיק תועלת שתצדיק תגובה כמו "מדהים" מכוח המשטרה.
מ-NSO נמסר בתגובה: "מבלי להתייחס לפרסום המיוחס משנת 2016, חברת NSO הצהירה בעבר וחוזרת על כך גם כיום כי היא משווקת את מוצריה הטכנולוגיים הייחודיים לגופי הביטחון, המודיעין ואכיפת החוק במדינות השונות. החברה שמחה כי מוצריה מסייעים למדינות בהצלת חיים, בסיכול טרור ובמניעת פשיעה חמורה. כפי שהחברה הצהירה בעבר, המערכת אינה מאפשרת גישה למספרים אמריקאיים".