כך גוגל ומיקרוסופט מתכננות להכות את אפל
שתי החברות הכריזו על שיתוף פעולה יוצא דופן שיאפשר להעלות אפליקציות המבוססות קוד של מיקרוסופט לחנות הגוגל פליי
אויבו של אויבי הוא ידידי, כך לפי הפתגם המפורסם, אך במקרה הנוכחי מדובר ביותר מאשר אמרה. מיקרוסופט וגוגל חשפו לפני יומיים (שישי) שיתוף פעולה יוצא דופן שצפוי לקרב את הראשונה למערכת ההפעלה אנדרואיד של האחרונה. השת''פ ביניהן הוא טכני כעיקרו ומיועד לאפשר למפתחי אפליקציות שמשתמשים בכלי קוד פתוח בשם PWABuilder
של מיקרוסופט להעלות אותן לגוגל פליי תוך שימוש בכלי של גוגל - Bubblewrap שמשמש
להפקה וחיתום של אפליקציות ווב לחנות של גוגל.
קראו עוד בכלכליסט:
- גוגל פייסבוק וטוויטר מפסיקות למסור פרטי משתמשים לממשלת הונג קונג
- מתחרה בזום: מיקרוסופט חשפה שורה של עדכונים לשירות שיחות הוידאו Teams
- חוסכת עליכם: אפל לא תספק מטען ואוזניות בערכת האייפון 12
חשיבות המהלך נובעת מהרצון של מיקרוסופט להתקרב לאקוסיסטם של אנדרואיד. מערכת ההפעלה למובייל שאומצה על ידה מיועדת להפעיל לפחות מכשיר סרפס חשוב, הסרפס פון שכנראה יושק בקרוב מאוד.
פיתוח אפליקציות של מיקרוסופט עם קוד של אנדרואיד צילום: Shutterstock
הכלי של מיקרוסופט משמש לבניית אפליקציות בפורמט Progressive Web. במילים פשוטות, מדובר בכלי שמאפשר למפתח לקחת אתר אינטרנט כלשהו ולהפוך אותו לאפליקציה בקלות ובמהירות. כעת עם היכולת לחתום את האפליקציה בכלי של גוגל, הוא גם יכול להעלות אותה במהירות ובקלות לחנות האפליקציות.
אבל מעבר להעלאה של האפליקציה, התמיכה גם תאפשר להוסיף לאפליקציות PWA תכונות ייחודיות לאנדרואיד. כמו למשל להתאים את ממשק הניווט לשימוש במחוות שליטה שונות, גישה לשורת הסטטוס ולקבל תמיכה בתכונות המתקדמות של מנוע ההתראות, כגון אפשרות לענות מתוך ההודעה מבלי להיכנס לאפליקציה.
ה-Surface duo, טלפון של מיקרוסופט עם מערכת ההפעלה של גוגל צילום: Microsoft
זה אולי נשמע מעט טכני, אבל מבחינת החברות מדובר בשיתוף פעולה שהוא מעבר להכרה הדדית בתוכנות האחת של השנייה. המהלך מאפשר למשתמשים של כלי הפיתוח של מיקרוסופט לעבוד עם הכלי של גוגל "מתחת למכסה המנוע", כפי שהסביר ג'ודה מנואל הימנגו ממיקרוסופט שאחראי על תחום אפליקציות ווב בחברה. במילים אחרות, המפתחים לא יצטרכו לבצע התאמות בין שני הכלים ויוכלו לקבל את התמיכה ישירות בממשק של PWABuilder.
אך כיצד זה מתחבר לאפל? ובכן, בפוסט אחר, הימנגו תיאר כיצד הוא ירק דם כדי להתאים שירות מוזיקה לפרסום בשלוש הפלטפורמות העיקריות. עיקרו של הפוסט עסק בכך שבעוד פרסום האפליקציה בגוגל פליי או במיקרוסופט היה הליך יחסית פשוט, באפל, המצב היה יותר קשוח. גם מההיבט הטכני של יצירת האפליקציה כדי שתתאים לדרישות הטכנולוגיות של אפל וגם מההיבט הפיננסי, שכן אפל גובה 99 דולר בשנה כדי שהאפליקציה תמשיך להופיע בחנות שלה.
מיקרוסופט רוצה לאפשר למפתחים להמיר שירותי ואתרי אינטרנט לאפליקציות שימושיות בקלות. אגב, כדי לפרסם אפליקציית PWA בחנות של מיקרוסופט החברה לא דורשת דמי מנוי בניגוד לאפל. אך מדובר במהלך הגיוני שכן חנות האפליקציות של מיקרוסופט די ריקה מתוכן ביחס למתחרות. עוד ציין הימנגו שגוגל אמנם גובה דמי פרסום של 25 דולר, אך להערכתו מדובר באמצעי להגביל העלאה של אפליקציות זדוניות או ספאם לפלטפורמה של גוגל.
המהלך של מיקרוסופט צפוי להקל מאוד על ציבור המפתחים ובעקיפין לייצר להם אינטרס לבחור להקים אפליקציות בפלטפורמות של גוגל ומיקרוסופט תחילה. זאת לעומת המצב הנוכחי בו מפתחים רבים מעדיפים להפיץ את האפליקציות לאייפון תחילה מתוך הנחה שקל יותר להוון אותן בפלטפורמה של אפל. בנוסף זו דרך מצוינת להגדיל את ההיצע בלי להשקיע בשיווק. בנוסף, תנאי השימוש של אפל דורשות תשלום עמלה על עסקה שמבוצעת על שירות או רכישה דרך האפליקציה (In App Purchase). זו גם הסיבה שנטפליקס או ספוטיפיי לא מאפשרות הרשמה לשירות שלהן מתוך האפליקציה של האייפון.
מימין: טים קוק מנכ"ל אפל, סונדאר פיצ'אי מנכ"ל גוגל סאטיה נדלה ומנכ"ל מיקרוסופט צילומים: בלומברג
אך בעיקר זה מדגים את המחויבות של מיקרוסופט לפלטפורמה של גוגל. מדובר בשינוי של ממש. אמנם מיקרוסופט של סאטיה נאדלה כבר הצהירה בעבר שלא מעניינת אותה היכן האפליקציה עובדת כל עוד היא עובדת, אך השילוב המעמיק של אנדרואיד באסטרטגיית המובייל ואף בעקיפין של ווינדוס מעידה שיש כאן מהלך לטווח ארוך שמטרתו - לפחות חלקית - היא יצירה של חזית אחידה מול אפל. אם מוסיפים למשוואה את השת''פ ההולך ומעמיק של מיקרוסופט עם פייסבוק, יש כאן פוטנציאל לפתיחה של חזית חדשה בה ענקית אינטרנט, ענקית תוכנה וחומרה וענקית מדיה חברתית, ינסו לשנות את השליטה והדומיננטיות של אפל בעולם המובייל.