המשפט של מנכ"ל אינטל שהצליח לטלטל את 4,900 עובדי החברה בקריית גת
בסוף השבוע הודיעה אינטל כי הייצור של שבבי ה-7 נ"מ שלה יתעכב בחצי שנה והמנכ"ל בוב סוואן הודיע כי ענקית השבבים שוקלת להעביר את חלק מפעילות הייצור שלה למיקור חוץ. הדיווחים הובילו את מניית החברה לצלילה של 16% - ביום הגרוע ביותר שלה זה 20 שנה. ההודעה אמנם דרמטית, אבל התרחיש במסגרתו תועבר כל פעילות הייצור מהמפעל בקריית גת ליצרנית חלופית עדיין לא נראה קרוב
4,900 עובדי מפעל אינטל בקרית גת קמו בתחושה מוזרה הבוקר (א'). מקום העבודה המובטח להם קיבל זעזוע על ידי משפט אחד שאמר מנכ"ל החברה בוב סוואן "אנחנו שוקלים להעביר חלק מפעילות הייצור בעתיד שלנו למיקור חוץ אשר ישתלב בייצור העצמי שלנו. בכדי לתת את הפתרון הטוב ביותר ללקוחות שלנו אנחנו שוקלים כל אפשרות החל משימוש ביצרני חוץ וכלה בשימוש בייצור שלנו או שילוב של השניים".
אמירתו של סוואן משתלבת היטב במגמה הכלל עולמית כיום של חברות השבבים המתחרות באינטל להתמקד בפיתוח ולהשאיר את הייצור לאחרים.
- נעילה שלילית בוול סטריט, אינטל צללה ב-16.2%
- תחזית רווח מאכזבת של אינטל הורידה את המניה ב-9% במסחר המאוחר
- היסטוריה באפל: מחליפה את מעבדי אינטל במעבדים משלה
התרחיש של העברת העבודה ממפעל אינטל בקרית גת ליצרנית אחרת הוא ככל הנראה אפשרי אבל מאוד לא קרוב. אינטל מדברת כעת בעיקר על שימוש ביצרנים נוספים שיגבו אותה ופחות ביצרנים אשר יקחו בעלות על מפעלי החברה בשלב הנוכחי. הקושי של החברה לספק שבבים בזמן הביאו אותה להבנה שהיא חייבת להיעזר בייצור חיצוני, בין אם כהשלמה ובין אם כאמצעי חלופי. השאלה הגדולה היא כמובן מה יקרה אם אינטל תתאהב במיקור חוץ ותבין שזמנה בעולם הייצור הגיע לסופו.
הבנה כזו של החברה יכולה להביא אותה להחלטה של הוצאת כלל פעילות הייצור שלה למכירה לענקיות כמוה או לקרנות השקעה אשר יהפכו את כלל מפעלי הייצור של אינטל לחברת ייצור ענקית של עשרות מיליארדי דולרים עם לקוח מובטח. במקרה כזה העננה, שכיום כמעט ואינה קיימת על מפעל אינטל בקרית גת ו-4,900 עובדיו, תהפוך להיות עננה אמיתית וחוסר הוודאות יהפוך להיות אמיתי וברור.
ביום חמישי יצאו דו״חות הרבעון השני של החברה ובהם בשורה: ייצור שבבי ה-7 נ״מ מתעכב משמעותית ואלה ייצאו לשוק רק ב-2022 במקום ב-2021 כפי שתוכנן; עיכוב של שנה במפת הדרכים של החברה. לבשורה הזו נלוותה התבטאות של מנכ״ל החברה ומניית החברה צנחה ב-16% בשישי, ליום הגרוע ביותר שלה מזה 20 שנה.
אינטל, שהיא גם המעסיקה הגדולה ביותר בהייטק הישראלי, נחשבת למובילת הייצור המתקדם בארה״ב. ובעוד שהחברה השילה 41 מיליארד דולר משוויה ביום בודד, יצרנית השבבים הטאיוונית TSMC הוסיפה 33 מיליארד דולר לשלה ומתחרות כמו Nvidia ו-AMD נהנו גם הן מעליות יפות.
לא כל חברות השבבים מתבססות על ייצור עצמי, Nvidia וקוואלקום למשל משמתמשות שתיהן בשירותיה של TSMC ולמעשה ההודעה של אינטל על כך שתשקול שימוש במיקור חוץ נועדה רק על מנת לסייע לה לצמצם את העיכוב בהשקת שבבי ה-7 נ״מ המדוברים.
אולם ההודעה הזו מגיעה לאחר תקופה מאתגרת עבור ענקית השבבים. רק לפני מספר חודשים אפל הודיעה שתעבור להסתמך על שבבים שפיתחה בעצמה עבור מחשבי המק שלה ולמרות שלא מדובר במכה כלכלית קשה עבור אינטל, זו הייתה, ללא ספק, פגיעה קשה במותג.
על אף שהדו״חות הרבעוניים של החברה הכילו בתוכם גם כמה בשורות טובות (כמו עלייה של 7% בשבבים למחשבים נייחים וניידים והודעה על השקת שבבי ה-10 נ״מ אחרי עיכובים ארוכים) אלה נבלעו על ידי בשורת האיוב לגבי שבבי ה-7 נ״מ. אנליסטים רבים ראו בכך סימן לשמיטת המושכות על ידי החברה שהובילה במשך שנים את תחום השבבים בעולם. שבבי ה-7 נ״מ מהווים את הדור הבא בתחום והחשש הגובר הוא שעיכוב משמעותי כל כך יצור פער שאינטל לא תוכל לסגור.
אינטל ישראל ללא מפעל
אינטל מעסיקה היום כמעט 14 אלף עובדים בישראל ואם התוכנית למיקור חוץ תצא לפועל עשויה להיות לה השפעה גם על ישראל. היום אינטל מייצרת במפעל שלה בקריית גת את שבבי ה-10 נ״מ, אבל המפעל החדש והמדובר שלה אמור להיות מוקדש, לפי הערכות ודיווחים, לשבבי ה-7 נ״מ המדוברים. באינטל לא הבהירו עדיין אם במיקור חוץ הכוונה להעברת פסי ייצור מלאים או רק לחיזוק הייצור, אבל בכל מקרה סביר שהתוכניות בישראל ישתנו בהתאם.
אינטל ישראל ללא מפעל ייצור ששולח שלוחות לכל המשק הישראלי היא עוד מרכז פיתוח בישראל כמו מיקרוסופט, גוגל, אפל וכל ענקית אחרת. אמנם הרבה יותר גדולה אבל דריסת הרגל של חברה המייצרת כאן היא הרבה יותר משמעותית ממרכז פיתוח שמעסיק בעיקר מהנדסים ופעילותו מתמקדת בעיקר במרכז ובחיפה. אין מרכזי פיתוח בקרית גת ואין לחברה אשר רק עוסקת בפיתוח טכנולוגי מתקדם נגיעה לעם הפשוט.
התסריט של אינטל ללא מפעל הוא תסריט רחוק מאוד שמסתכל ככל הנראה מספר שנים קדימה אבל אם ייצא לפועל אינטל ישראל תהיה שונה מאוד ללא פעילות ייצור בארץ. מעבר למיקור חוץ של מפעלי הייצור של אינטל אומר שכל 4,900 עובדי אינטל יהפכו להיות עובדים של TSMC היצרנית הגדולה בעולם של שבבים או של כל גוף אחר אשר יחמוד את הפנינה שנקראים מפעלי הייצור של אינטל.
מדינת ישראל הזרימה עד היום מיליארדי שקלים למפעל אינטל ישראל בקרית גת על כל גלגוליו וננמצאת בליבו של מהלך של הרחבה משמעותית של המפעל עם תמיכה של כחצי מיליארד שקל ומחוייבות של הענקית האמריקאית להמשיך להפעילו.