מדריך כלכליסט
כך תסירו אפליקציות לא שימושיות שהיצרן התקין בסמארטפון
מערכות ההפעלה הפופולריות לסמארטפונים, אנדרואיד ו-iOS, כוללות בדרך כלל אפליקציות של יצרניות הסלולר שלעיתים רבות אין לנו צורך בהן; כך תסירו אותן לצמיתות
- לטובת המשתמשים שלה: אפל חייבת ללמוד לשחרר
- השיעור שהודו יכולה ללמד את בריטניה על מלחמות דיגיטליות
- האם אפליקציית טיקטוק מהווה סכנה לפרטיות? כן, אבל היא לא שונה באופן מהותי מאפליקציות אחרות
אז תאמרו לי "מה הבעיה?" למה זה זה צריך להפריע לנו? ובכן, אפליקציות בהן אתם לא עושים שימוש הן צרה בגלל שלוש סיבות עיקריות. ראשית, אתם לא יודעים מאיפה הן מגיעות. אפליקציות שמורידים מחנות רשמית של גוגל או אפל עברו תהליך סינון כלשהו - מוצלח או לא על זה אפשר להתווכח - אבל הן לפחות מגיעות עם חותמת ומקור ידוע.
אפליקציות של יצרנים? לא ברור מי פיתח, לאיזו מטרה ואם מחר היא תאפשר ליצרן או למפתח שלה לחטט לכם בנתונים האישיים. אני לא אומר שזה קורה הרבה, אני רק אציין שזה קרה ואפילו עם שמות מוכרים כגון וואן פלוס שנתפסה מעבירה נתוני משתמשים לשרתיה, ואפילו אפל וגוגל, שנתפסו בתחקיר של הניו יורק טיימס משנה שעברה, מבצעות מעקב ומאפשרות את זה למפתחי צד שלישי.
סיבה שנייה, הן תופסות מקום במרחב האחסון של המכשיר. נכון זה לא הרבה מקום. בעיקר בסמארטפונים מודרנים עם 128 גיגה-בייט בממוצע של מרחב אחסון, אבל זו לא רק האפליקציה שתופסת מקום. גם נתוני השימוש שלה, גיבויים או סתם קבצים זמניים בסוף מצטברים לנפח שעשוי להשפיע. בעיקר בסמארטפונים מוזלים עם מרחב אחסון מוגבל.
הסיבה השלישית? למרות שאפליקציות לא אמורות לפעול ללא ידיעתכם, רבות כן פועלות ברקע. לפעמים זה רק רכיב פרסום שמופעל כדי לעקוב אחרי השימוש שלכם, במקרים יותר חמורים זה גם רכיב ריגול. הפעילות הזו ראשית מהווה כאמור איום על הנתונים שלכם ובנוסף היא גם משתמשת במשאבי המכשיר מה שמשאיר לכם הרבה פחות כוח חישוב זמין ומאיט את פעולת האפליקציות האחרות. אם תרצו דוגמה לרכיב פרסום כזה ואתם בעלי מכשיר של שיאומי למשל, רק היכנסו להגדרות או לאפליקציה של היצרן וראו איך באופן מפתיע היא מטמיעה לכם פרסומות. עכשיו תשאלו את השאלה למה אתם מקבלים פרסומות במכשיר שרכשתם בכסף מלא, אבל זו כבר סוגיה אחרת.
לצערנו, קשה להסיר אפליקציות מטעם. רוב היצרנים לא מאפשרים למשל הסרה של אפליקציות מובנות - או לפחות של חלקן הגדול. בעיקר במכשירי אנדרואיד. ואולם יש כמה דרכים שיאפשרו לכם להסיר או לפחות לנטרל את הפעולה של האפליקציות ברקע.
להסיר אפליקציות אנדרואיד
1. השיטה הראשונה היא הפשוטה והטובה, פשוט להיכנס להגדרות->לבחור אפליקציות או יישומים->שוב לבחור ב"כל האפליקציות", יישומים או אפליקציות->לבחור את האפליקציה שרוצים להסיר והסר התקנה.
2. במקרה שהאפליקציה נעולה על המכשיר, ניתן לבצע שני מהלכים. הראשון הוא לבחור "כפה עצירה", מה שאמור לעצור את הפעולה שלה ברקע. אם אתם רוצים למנוע את הפעולה שלה באופן קבוע, ניתן לבחור "השבת". שימו לב שיש כאן מגבלה, אתם לא תוכלו להסיר את ההתקנה לחלוטין, אבל השבתה תוכל לפחות למנוע את הפעולה שלה ברקע (לפחות תיאורטית).
3. ישנן עוד שתי שיטות, אך הן דורשות ידע בפיתוח אפליקציות או לפחות באיך סמארטפון עובד מתחת למכסה המנוע. אנחנו רק ניתן לכם את הכיוונים - אך גם נזהיר אתכם שאם אין ידע וניסיון זה עשוי להיגמר במכשיר שלא יעבוד כמו שצריך או אולי אף יושבת. בקיצור, אלה שיטות שהשימוש בהן הוא על אחריותכם.
הראשונה כוללת הסרה של האפליקציות תוך שימוש בחבילת הפיתוח של אנדרואיד. ניתן למצוא את הפירוט שלה באתר המפתחים האמין והמוכר XDA כאן. וניתן גם למצוא מדריכים למכשירים של יצרן ספציפי כגון וואן פלוס כאן.
השיטה השנייה כוללת שימוש בגישת Root, זאת אומרת שאתם הופכים למנהלי המערכת של הטלפון שלכם. חשוב לדעת שהשימוש בה אינו מומלץ ושינוי הרשאות הגישה בטלפון הן עילה לביטול האחריות מצד היצרנים. ראו הוזהרתם. מדריך לקבלת הרשאת Root תמצאו כאן. לאחר שהשגתם אותה, תוכלו להשתמש באפליקציות כגון Root App Deleter או System App Remover.
להסיר אפליקציות באייפון
יש לכם אייפון? מזל טוב! אין לכם כמעט בעיה. זאת אומרת אפל כן נוטה לדחוף אפליקציות שלה, אבל מכיוון שאין להן כל כך מתחרים כי גן סגור, אז הן לא באמת מהוות בעיה. ואולם לפעמים אנחנו לא רוצים לראות אפליקציות כגון מניות, מצפן או מפות של אפל. אז אם אתם רוצים להסיר איזו אפליקציה כלשהי, פשוט צריך לבצע לחיצה ארוכה על האייקון שלה ולבחור "מחק אפליקציה".