ישראל היא מעצמה עולמית בתחום מדעי החיים
המיקוד הישראלי בתחום הציוד הרפואי הוא ייחודי לנו. באירופה כמעט אין פעילות בתחום, בעוד בארה"ב אנו מוצאים תמונת ראי למצב שלנו: 40% בלבד מהחברות עוסקות בפיתוח ציוד רפואי, והשאר הן חברות תרופות
מבט מהיר על התנהגות שוק הביומד העולמי נותן סיבות רבות לאופטימיות: חברות הציוד הרפואי והביו־פארמה מובילות את קבוצת המניות שרשמו השנה את העלייה הגבוהה ביותר בשוק המניות בארה"ב. כשהחברות מרגישות שיש להן נכס, כמו מניה שערכה עולה, הן מרגישות חופשיות יותר להשתמש בנכס הזה לקנות
מי שהסתכל על השוק הישראלי בשנים האחרונות היה עד לירידה הדרגתית בהשקעות בחברות ביומד מקומיות. במחצית הראשונה של העשור הקודם עמד הגידול השנתי של התעשייה על 12% בשנה, ואילו בשלוש השנים האחרונות הואט הקצב במעט בשל המשבר העולמי.
אלא שמבט שני על התעשייה מספק סיבות רבות לאופטימיות גם ברמה המקומית: הקרן החדשה של המדען הראשי להשקעות במדעי החיים שהושקה רק לאחרונה היא יוזמה מצוינת שתיתן דחיפה לענף ותאפשר לרבים לבוא בעקבותיה. בקרן החדשה פועלים גם ישראלים שמכירים את השוק המקומי ומסייעים מאוד זה זמן רב לתעשייה הישראלית. מספר החברות הצעירות מכלל החברות בתחום הביומד בישראל גם הוא נמצא במגמה חיובית, עם 400 חברות שנוסדו בעשור האחרון מתוך כ־700 הפעילות כיום.
בשבועות האחרונים אספנו, חברי איגוד מדעי החיים בישראל, את הנתונים המסכמים את העשור האחרון בענף הביומד המקומי. הנתונים מאשרים את מה שידענו על תעשיית מדעי החיים הישראלית: היא מוטה לכיוון תחום הציוד הרפואי, אחוז ניכר ממנה מצוי בשלב הניסויים הקליניים והיא ממוקדת ברובה במחלות שבהן אין כיום פתרונות קיימים, ולא בשווקים תחרותיים.
המיקוד הישראלי בתחום הציוד הרפואי הוא ייחודי לנו. באירופה, למשל, כמעט אין פעילות בתחום, אבל ניתן למצוא שם לא מעט סטארט־אפים בתחום התרופות והביו־פארמה. בארה"ב אנו מוצאים תמונת ראי למצב שלנו: 40% בלבד מהחברות עוסקות בפיתוח ציוד רפואי, והשאר הן חברות תרופות. אלא שבניגוד לאירופה ולארה"ב, לנו אין שוק משלנו, ואין לנו ברירה אלא להסתמך על השווקים העולמיים.
ישראל היא אמנם "אומת הסטארט־אפ", וחברות ביומד בעלות מחזורי מכירות גדולים לא נמצאות כאן בהמוניהן, למעט מדינול או גיוון אימג'ינג, אך כל מי שמסתכל על השוק כיום יכול לצפות כי בתוך חמש שנים מהיום, כמחצית מהחברות הפעילות כאן יסיימו את הניסויים הקדחתניים שהן מנהלות ויקפצו למים העמוקים של השוק.
הכותבת היא יו"ר איגוד מדעי החיים הישראלי