$
חדשות טכנולוגיה

טים קוק: אנחנו לא מעלימים מס, החוק לא תואם את המציאות

מנכ"ל אפל העיד היום בפני ועדה של הסנאט האמריקאי, שדרשה לדעת מדוע החברה לא משלמת מסים על רוב רווחיה. לטענתו, החברה עמדה בדרישות החוק. סנאטורים אמריקאים ומומחי מס הגדירו את מהלכי החברה כשערוריה

הראל עילם 19:0421.05.13

מנכ"ל אפל, טים קוק, הופיע היום (ג') מול ועדה מיוחדת של הסנאט האמריקאי, שחוקרת את החברה בחשד להעלמת מס נרחבת. אפל, שמחזיקה ביותר מ-102 מיליארד דולר במזומן, לא שילמה מס חברות על רוב הסכום, ויותר מ-40% ממנו נמצא בסובסידיות מסביב לעולם, כגון אירלנד, שם החברה כמעט ואינה משלמת מסים.


קוק קרא לסנאט לשנות את קוד המסים, ש"לא מותאם לעולם הדיגיטלי". הוא אמר כי על הסנאט לאמץ שינויים "הגיוניים"  ולפשט את מדיניות המס. הוא הבהיר כי הוא מודע לכך כי יתכן ואפל תשלם יותר בעקבות השינויים, ומוכן לכך.

 

ללא השינויים, אמר, אין דבר שמעודד חברות בינלאומיות להחזיר את הכספים מחו"ל, בחזרה לארצות הברית. לפי קוק, ללא שינוי בקוד המס, אפל תשתמש בכספים נמצאים בחשבונות בחו"ל להרחבת הפעילות הבינלאומית שלה, ובמיוחד להקים חנויות נוספות.

 

"עמדנו הן ברוח החוק והן בפרטיו"

 

קוק הבהיר כי למרות הצמיחה המשמעותית של הכנסות אפל ברחבי העולם, הוא עדיין רואה אותה כחברה אמריקאית והזכיר כי רוב הפיתוחים של החברה עדיין נעשים ב"אותו אזור מיקוד" - עמק הסיליקון.

 

מנכ"ל אפל, טים קוק מנכ"ל אפל, טים קוק

 

הוא התגאה בכך שהחברה יצרה 600,000 משרות באופן ישיר ועקיף בכל חמישים המדינות בארצות הברית - כמו מסכי הזכוכית גורילה גלאס של אפל שמגיעים מקנטקי, וכן הקמת שורה של מפעלים חדשים בטקסס, חוות שרתים באילינוי, ומטה חדש וענקי בקליפורניה.

 

הוא אמר כי החברה היא "נושאת הדגל" של תעשייה נקייה, זכויות עובדים וחופש הדיבור. זאת למרות שאפל נחשבת לחברה המזהמת בעולם, נחקרה על ידי הרשויות הסיניות על תנאי העובדים המייצרים את מוצריה במפעלי הענק של פוקסקון, וחנות המדיה שלה מקדמת צנזורה קיצונית במיוחד.

 

למרות הטענות על העלמות המס, קוק ציין כי אפל שילמה כשישה מיליארד דולר במסים בשנה שעברה, עם שיעור מס ממוצע של 30.6% על הכנסותיה בארצות הברית. "עמדנו הן ברוח החוק והן בפרטי החוק", הגיב קוק.

 

לטענת קוק, אפל עמדה בדרישות החוק במלואן לטענת קוק, אפל עמדה בדרישות החוק במלואן

 

בתגובה לטענות כי אפל העבירה את עיקר הכנסותיה למשרדיה באירלנד, למרות שהיא אינה מעסיקה שם עובדים, הוא הוסיף: "על כל מה שמכרנו בארצות הברית, על ידי עובדים אמיתיים, שמכרו מוצרים אמיתיים, שילמנו כל דולר ודולר". הוא הזכיר כי בניגוד לחברות אחרות, אפל אינה משתמשת במקלטי מס כמו איי הבהאמה ודחה את הטענות כי אפל משתמשת בגימיקים ותרגילים.

פיטר אופנהיימר, סמנכ"ל הכספים באפל, דחה את הטענות לפיהן החברה אינה מעסיקה עובדים באירלנד ואמר כי היא היום מעסיקה כ-4,000 עובדים במדינה - אם כי לא בחברת ההשקעות שמחזיקה בכספים. הוא הוסיף כי החברה מקימה כעת מרכז חדש וגדול יותר בעיר קורק באירלנד.

מנהל מחלקת המסים באפל: לא שילמנו כבר חמש שנים

פיליפ בולוק, מנהל מחלקת המסים באפל, הזיע תחת החקירה הצולבת של חברי הסנאט. במהלך התחקור, הוא הודה כי חברת האחזקות האירית, שמנהלת את כל החטיבות האירופאיות של אפל, לא שילמה מס חברות בחמש השנים האחרונות, וכי לא מילאה טפסי מס חברות.

 

בעוד חברת האחזקות האירית לא שילמה מסי חברות על 30 מיליארד הדולר שהועברו אליה בדיבידנדים מכל אחזקות אפל באירופה, בולוק ציין כי החברה כן משלמת בחוק את כל המסים - שנדרשים ממנה - מס על ההכנסות של אפל מהריבית על המזומן שבידי חברת האחזקות.

   

בולוק הוסיף כי תחת הסכם עם הרשויות האיריות, חברת האחזקות מקבלת קיזוז על מס החברות שהיא משלמת עם המסים שהיא משלמת במדינה שבה חברת האחזקות מנוהלת - ארצות הברית. היא אמר כי תחת החוק האירי חברת האחזקות מנוהלת בארה"ב וקוק אישר את הדברים. עם זאת, לפי החוק האמריקאי, אין כל חשיבות היכן חברה מנוהלת.

 

אפל קיבלה הטבות על מס שלא שילמה מעולם

 

את דבריו של קוק הקדימו מספר סנאטורים ופרופסורים לכלכלה ומשפטים, אשר תקפו את אפל. סנאטור קארל לווין, דמוקרט ממישיגן, אמר כי: "לאף חברה אין זכות לקבוע כמה מיסים היא רוצה לשלם, ואיך היא רוצה לשלם".

 

הסנאטור קארל לווין הסנאטור קארל לווין

 

הסנאטור ג'ון מקיין, המועמד לשעבר לנשיאות ארצות הברית, חיזק את דבריו ואמר כי מדובר ב"שערוריה", ושהצבא האמריקאי אינו יכול להרשות לעצמו את החור בגובה טריליון דולר של מיסי חברות שלא נגבים. הוא ציין בעוקצנות כי ההתנהגות של אפל נותנת משמעות חדשה לסלוגן שלה "חשוב אחרת".

 

הסנאטור ג'ון מקיין הסנאטור ג'ון מקיין

 

פרופסור סטיבן שי מבית הספר למשפטים בהרווארד אמר כי בעוד שמעשיה של אפל הם חוקיים במסגרת החוק הקיים, הוא "נדהם" מהטענה של החברה כי היא אינה משתמשת בגימיקים. "נפלתי מהכסא שלי. זה ברור לכל אחד שאפל משחקת משחקים".

 

בין השאר הוא ציין כי ב-2011, אפל העבירה 22 מיליארד דולר למשרד שלה בדבלין, שם היא חויבה במס חברות של 0.05% בלבד. זאת למרות כי מדובר בישות וירטואלית, לפי לוין ושי, שציינו כי אפל אינה מעסיקה שם כל עובדים.

 

פרופסור סטיבן שי פרופסור סטיבן שי

 

שי הסביר כי קוד המיסים, שמאפשר לחברות בינלאומיות להעביר כספים בין הסובסידיות השונות שלה, לא נועד להעלמת מס אלא כולל בתוכו את ההנחה המובלעת כי החברות משלמות מס מקומי באותן מדינות.

 

"בבירור, זה לא קרה, ואף מדינה לא מוכנה לציין כי היא אכן גבתה מיסים מאפל" אמר שי, שביקש לדעת היכן אפל שילמה מסים. "אם אפל אירלנד שילמה מסים כמו חברה מקומית באירלנד, היא הייתה משלמת הרבה יותר", ציין והוסיף כי אפל קיבלה קיזוז על מס החברות ששילמה באירלנד לטובת מס חברות ששילמה במדינה אחרת - אבל היא לא שילמה את הסכומים האלו באף מדינה.

 

"הסנאט חייב לאפל התנצלות"

 

בדומה לקוק, פרופסור ריצ'ארד הארווי מאוניברסיטת וילנובה הציע פתרון מיסוי, כגון קביעת מדרגות במס לכמות העברות הכספים האפשרויות לחברות בינלאומיות. הוא הזהיר מהפתרון של קביעת מס גלובלי לחברות בינלאומיות הממקומות בארצות הברית, אלא אם המדינה תבחר להוריד את המס ל-15% בלבד - על מנת לא להבריח חברות למדינות אחרות.

 

הסנאטור הרפובליקני מטנסי, ראנד פול, תקף דווקא את ועידת הסנאט וציין כי מדובר ב"משפט דמה", וכי על הסנאט להתנצל בפני אפל על כך שהיא נגררה לדיון ועל קוד המסים השגוי שיצר. הוא אמר כי אפל לא עשתה שום דבר לא חוקי, וכי מדובר בחברה "שעשתה המון עבור משלם המסים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x