$
הייטק והון סיכון

הייצור הביתי מתקרב אליכם: Something3D מדפיסה 3D בכחול-לבן

במחסן קטן עמלים שני ישראלים על הבאת הטרנד האחרון של עולם הטכנולוגיה לשוק המקומי. Something3D מייצרת מדפסות תלת ממד ביתיות, אך מייסדיה לא מתכוונים לעצור בישראל

עומר כביר 12:2907.07.13
המפעל הזעיר של דותן קוסקס ויריב נחשון ממוקם במחסן בחצר אחורית בגבעת שמואל. לצד עמדת ההרכבה העמוסה פועלות ללא הפסקה שתי מדפסות תלת ממד בידי בעלי העסק, שהם למעשה גם העובדים היחידים שלו. מדובר בסדנה יותר מאשר במפעל אמיתי, סטארט-אפ גראז' כמו שעשו פעם, אבל מהמחסן הקטן הזה מקווים קוסקס ונחשון להביא לישראל בשורה חדשה: מדפסות תלת ממד שיוצבו בכל בית.

מדפסות 3D נמצאות בשוק עשרות שנים ומאפשרות למי שמחזיק בהן להדפיס מודלים ומוצרים מפלסטיק או מחומרים אחרים. לפני כמה שנים החלו המדפסות להגיע לעסקים בינוניים וקטנים (למשל, ארכיטקטים או מעצבי מוצר שמבקשים ליצור דגמים ואבות טיפוס במהירות), ובשנתיים האחרונות החלה תנופה משמעותית של כניסת המדפסות גם לשוק הביתי.

 


 

בחודש שעבר ניתן חיזוק נוסף למגמה כש-Stratasys, החברה הישראלית-אמריקאית שלתוכה התמזגה אובג'ט המקומית, רכשה את מייקרבוט, השחקנית הבולטת בתחום, בעסקה ששווייה מאות מיליוני דולרים.

 

יריב נחשון (מימין) ודותן קוסקס, בסדנא הביתית שלהם יריב נחשון (מימין) ודותן קוסקס, בסדנא הביתית שלהם צילום: עמית שעל

 

אל תוך התחום נכנסת עכשיו שחקנית ישראלית נוספת, שצומחת מתוך אותו מחסן בגבעת שמואל. ב-Something3D מקווים לזכות להצלחה דומה לזו של מיקרבוט בשוק הביתי ובטוחים שיש להם יכולת להתמודד איתה ועם חברות אחרות בתחום כמו Cubify. "אנחנו יכולים לספק מוצר יותר טוב מכל מה שיש בשוק", מצהיר נחשון.

 

נולד מרעיון למתנה

 

קוסקס, מעצב תלת ממד בעיסוקו, גילה את עולם מדפסות התלת ממד כשביקש לקנות מתנת יום הולדת לאחיו, שגר בלונדון. "רציתי לשלוח לאחי חפתים במתנה. עיצבתי אותם במחשב ושלחתי להדפסה בברונזה בשייפווייז שבהולנד (חברה שמדפיסה דגמי תלת ממד בהזמנה אישית לפי עיצובים של משתמשים - ע"כ).

 

"כך נוצר הרצון שלי להדפיס את הדברים בעצמי בבית. נחשפתי לעולם שמאפשר לי לעשות כמעט כל מוצר שאני רוצה. קניתי ערכה של ריפ-ראפ (מדפסת תלת ממד להרכבה עצמית שמיועדת בעיקר למשוגעים לדבר -ע"כ), ואחרי שעבדתי איתה כמה חודשים הבנתי את המגבלות ואת הדברים שחסרים לי כיוצר".

 

מוצרים שהודפסו בטכנולוגיית Something3D מוצרים שהודפסו בטכנולוגיית Something3D צילום: עמית שעל

 

"יישמתי את התובנות האלה ושדרגתי אותה למדפסת שעיצבתי ובניתי בעצמי, שהיתה משוכללת, מדויקת ויציבה יותר, וחלק מהחלקים שלה הדפסתי בעצמי. עם הזמן הגיעו אליי אנשים, ראו את המדפסת ורצו גם. הדבר היחיד שהפריע להם הוא שצריך להתעסק בלחבר ולבנות. חיפשתי פתרון שיאפשר לאנשים להתעסק רק ביצירת מוצר מוגמר, ואחרי תקופה ארוכה של תכנון ובנייה נולדה המדפסת שלנו".

 

החיבור עם נחשון, ידיד ותיק זה 20 שנה ומנהל חנות מחשבים מקוונת, אירע בדרך מקרה. "ידידה משותפת ראתה את המדפסת השנייה שדותן בנה ואמרה לי שאני צריך לראות אותה", מספר נחשון. "ביום שישי באתי לראות איך זה עובד, והנושא ריתק אותי כל כך, אז ביום ראשון כבר הצטרפתי לפיתוח המדפסת".

 

המדפסת של Something3D המדפסת של Something3D צילום: עמית שעל

 

שני ראשי הדפסה

 

פיתוח הדגם הראשון הושלם לפני כחודש ואז התחילה החברה לקבל הזמנות. המדפסות הראשונות שיצאו מפס הייצור הקטן נשלחות לבתי לקוחות בימים אלה. "יש לנו מוצר ישראלי איכותי שמתחרה בקלות בכל המוצרים האחרים בתחום ברמת המחיר שלו", מצהיר קוסקס. "שטח ההדפסה של רוב המדפסות הביתיות הוא מקסימום 20X20X20 ס"מ. שטח ההדפסה של המוצר שלנו הוא 30X30X30".

 

נחשון: "גודל המוצרים שהמדפסת מייצרת פותח אפשרויות מטורפות. טבעות ודברים קטנים כל מדפסת עושה; בזו אפשר לעשות משהו הרבה יותר מעניין ולהדפיס הרבה יותר חלקים בו זמנית".

 

את חלקי המתכת, האלקטרוניקה וראשי ההדפסה מייצרים במיוחד עבורם ספקים שונים, וכיאה לתעשייה הצעירה את חלקי הפלסטיק הם מדפיסים במדפסות שלהם.

 

כל מדפסת כוללת שני ראשי הדפסה, שמאפשרים להדפיס מוצרים בשני צבעים (דגמים בסיסיים של חברות אחרות מגיעים לרוב עם ראש הדפסה אחד). כמו כן יכולה המדפסת, בניגוד למדפסות ביתיות אחרות, להדפיס בשני חומרים שונים: ABS, פלסטיק קשיח שדומה לזה שממנו מיוצרות אבני הלגו, ו-PLA, פלסטיק שמסיס באצטון.

 

"השילוב מאפשר לבנות מודלים מסובכים מאוד, כי את המודל עצמו מייצרים מ־ABS ואת התמיכות מ־PLA. יש לטבול את התוצר הסופי באצטון כדי שהתמיכה תתמוסס. כך אפשר ליצור חפצים בעלי חלקים נעים, כמו תיבה שנפתחת ונסגרת, או מודלים שלדיים שדורשים תמיכה בזמן ההדפסה", הסביר נחשון.

 

מחיר המדפסת הוא 8,966 שקל, לא כולל משלוח. לשם השוואה, המדפסת הבסיסית של מייקרבוט, שכוללת ראש הדפסה אחד התומך רק ב-PLA, עולה 7,952 שקל, מחיר שאינו כולל משלוח ומכס.

 

שוק בצמיחה, עם פוטנציאל גדול. מדפסת 3D מבית מייקרבוט בעבודה שוק בצמיחה, עם פוטנציאל גדול. מדפסת 3D מבית מייקרבוט בעבודה

 

המתחרה הבולטת השנייה בשוק, Cubify, מוכרת את הדגם הבסיסי שלה, שכולל ראש הדפסה אחד, PLA או ABS, ומשטח הדפסה קטן יחסית של 14X14X14 ס"מ, ב־5,051 שקל, לא כולל מסים ומשלוח. מחירו של דגם עם שני ראשי הדפסה ומשטח הדפסה גדול הוא 12 אלף שקל.

 

מתחילים בישראל

 

אף שהחברה נכנסת לתחום רק עתה ותיאלץ להתמודד עם חברות גדולות יותר, קוסקס בטוח שחלון ההזדמנויות עדיין פתוח לרווחה: "השוק הזה קטן, אף שהוא נראה גדול. עד היום מכרה מייקרבוט 20-25 אלף יחידות. זה כלום. יש מיליארדי אנשים בעולם, יש מקום לעוד שחקנים, ושחקן טוב יכול להיכנס לשוק הזה. שוק מדפסות התלת ממד, לשם השוואה, במצב שבו היה שוק הטלוויזיה כשנכנסו טלוויזיות שחור־לבן. וכמו שמאז ועד היום פותחו הטלוויזיות ועשרות מוצרים נלווים, גם בשוק הזה יש מקום לעוד פיתוחים".

 

בשלב הראשון עתידה החברה להתמקד בשוק הישראלי, שבו, סבורים המייסדים, יש לה כמה יתרונות משמעותיים. "בכל הקשור לשירות, תמיכה וידע - הכל מקומי", אמר קוסקס. "היבואן של מייקרבוט או Cubify הוא לא מי שבנה את המדפסת והוא לא יודע לתת שירות ברמה שהיצרן יודע לתת".

 

נחשון: "השוק הישראלי, נכון לחודשים הראשונים, הוא יופי בשבילנו. יש בו מקום להרבה מאוד מדפסות. אחרי שלב החדירה נגייס כספים לפיתוחים עתידיים ולרישום פטנטים, ובאמצעותם נמשיך".

 

הפיתוחים שעליהם דיבר נחשון עתידים להיות אבני יסוד מרכזיות בפעילות Something3D. "המטרה היא לפתח את הדברים המתוחכמים יותר שעדיין לא קיימים בשוק", אומר קוסקס. המוצר הראשון שהציגה החברה ויושק בהמשך השנה הוא RePatnr, שיכול למחזר תוצרי פלסטיק שונים - ממוצרים שהודפסו במדפסת ועד פקקי בקבוקים - וליצור מהם חומר הדפסה לשימוש במדפסות תלת ממד.

 

את המדפסת עצמה מייעדת החברה לאדריכלים ולמעצבים תעשייתיים, אבל גם לאנשים שרוצים להדפיס מוצרים בבתיהם. "מעצבת יכולה להדפיס כיסויים אישיים לאייפון", אמר נחשון. "סטודנט לעיצוב יכול להדפיס לחברים שלו את המודלים שהם בונים תמורת תשלום. חובב רכבות חשמליות יכול לבנות לבד כמעט את כל מה שהוא צריך".

 

קוסקס: "זו גם מכונה שחוסכת כסף. אם נשבר לילד פדל בתלת אופן אפשר פשוט להדפיס פדל חדש. בג'יפ שלי יש מתלה לכוס שהדפסתי. מחזיק המפתחות גם הוא מודפס. המגנט שנשבר בתא הכפפות, הדפסתי אותו בעצמי. הבן שלי קנה קיט לחללית מלגו ואיבד חלק אחד, אז הדפסתי לו שמונה חלקים כאלה".

 

ואולם, המהפך האמיתי, סבור נחשון, יתרחש כשהילדים של מי שקונים היום מדפסות תלת ממד יתבגרו ויתחילו ליצור. "אנחנו עדיין חושבים בראש של העולם הישן, מה אפשר לעשות מתוך העולם שלנו", אמר. "בעתיד ילד שיצטרך משהו לא יחשוב על המגבלות. מגיל ארבע יהיה לו ברור שאבא מדפיס לו טבעת או פדל לתלת אופן. בשביל הילדים של הארכיטקטים והממציאים הטכנולוגיה תהיה נגישה, והשילוב של מוח שלא מכיר את המגבלות ולא חושב שיש מגבלות עם היכולת להגשים את המשאלה שלו - ישנה את הכול".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x