$
בארץ

סאם לוי: הכהן הגדול החדש של שרי אריסון

בשכונה שקטה בהוד השרון ניצב בית פרטי דו־קומתי. קוראים לו "בית אהבה רבה". המייסד שלו הוא סאם לוי, מפתח "שיטת אהבה רבה". המבקרת הקבועה הכי מוכרת בבית היא שרי אריסון. מסע החיפוש העצמי של האישה החזקה ביותר במשק הישראלי עובר בקליניקה שבקומה השנייה, והופך את לוי לאחד האנשים המשפיעים ביותר על אריסון. חשיפה

עמיר קורץ, צמרת פרנט ונעמה סיקולר 06:5811.03.09

בוקר 3 בפברואר השנה היה בוקר קשה מבחינת בנק הפועלים והחברה־אם שלו אריסון החזקות. הבנק פרסם אזהרת רווח דרמטית, ולפיה יפסיד רבע מיליארד שקל ברבעון הרביעי של 2008, ויסיים את השנה כולה בהפסד. באותו בוקר ממש הודיעה גם אריסון החזקות שמעלות הורידה את דירוג האג"ח שלה. את השעות שלאחר ההודעות האלו העבירו בכירי הבנק בניסיון להרגיע את השוק ולרכך את המתקפה התקשורתית.

 

סאם לוי. עובדי אריסון עברו בסדנאות השפה הייחודית שפיתח סאם לוי. עובדי אריסון עברו בסדנאות השפה הייחודית שפיתח צילום: אוראל כהן

 

את הבוקר הסוער הזה העבירה שרי אריסון, בעלת השליטה בקבוצת אריסון, ב"בית אהבה רבה", שהקים סאם לוי בהוד השרון. הרחק מהמהומה היא סיימה במועד את המפגש עם לוי, ועשתה את דרכה במורד המדרגות מהקליניקה שבקומה השנייה לעבר היציאה. חיוך היה נסוך על פניה, שלא הסגיר כלל את הסערה העסקית והתקשורתית שבחוץ. ללא שהות מיותרת נכנסה למכוניתה שחיכתה לה מחוץ לבית, ועזבה. גם בשבוע שלאחר מכן, ובזה שאחריו, לא פספסה אריסון את המפגשים עם לוי, שבהם לומדת הגברת הראשונה של עולם העסקים הישראלי את "שיטת אהבה רבה". 

 

זו אינה מקריות. בדיקת "כלכליסט" ושיחות עם גורמים רבים המקורבים לאריסון ומעורים בנעשה בקבוצה העסקית שלה חושפת שסאם לוי הפך לאחד האנשים המשפיעים ביותר על אריסון - הן מבחינה אישית והן מבחינת התנהלותה כאשת עסקים. האיש, ששיטתו משלבת טיפול מודעותי ואנרגטי ומניחה שאין להפריד בין הגוף לנפש ושכולנו "מתקשרים" בינינו ברמת העל־מודע, הלך ותפס בהדרגה את מעמדו כאחד האנשים הקרובים ביותר לאריסון. האישה החזקה ביותר במשק הישראלי, ששולטת בין היתר בבנק הפועלים ובחברת שיכון ובינוי, מרבה לפגוש בו ולהתייעץ איתו. ולמרות שהייעוץ אינו עסקי בעיקרו, יש ל"שיטת אהבה רבה" שהוא מנחיל השפעה גדולה על דרך התנהלותה עם עובדי ומנהלי קבוצת אריסון, עם השותפים העסקיים שלה ועם לקוחותיה.

 

אריסון אף מעסיקה את לוי כמעין יועץ בנושא תרבות ארגונית: זה כשנה מעביר לוי עם אשתו, מיכל קידר־לוי, סדנאות למנהלי ולעובדי המטה של השלוחות השונות של קבוצת אריסון - הן בזרוע העסקית של אריסון השקעות והן בזרוע הפילנתרופית של קרן אריסון. סדנה כזו כוללת כמה פגישות, ומטרתה היא להנחיל ולהטמיע אצל העובדים את "ש.ל.י" - שפה למודעות יישומית, שהיא פרי פיתוחו של לוי וחלק מ"שיטת אהבה רבה" לאבחון, לטיפול ולהעצמה אישית. "ש.ל.י היא שפה למודעות יישומית של 'בית אהבה רבה' של סאם ומיכל לוי", מסרה שרי אריסון ל"כלכליסט". "עבורי, היא כלי שמוביל ליצירת שפה של אמת, אותנטיות, שפה שמכבדת את מקומו של כל אחד, שפה שמביאה לחיבור אישי, בין־אישי וקבוצתי".

 

"מסע קוסמי מופלא"

 

"בית אהבה רבה" הוא בית פרטי, דו־קומתי, הממוקם בשכונה שקטה ויוקרתית בהוד השרון. על מדף בכניסה לבית מונחים עלוני מידע המפרטים את "שיטת אהבה רבה" ומספרים על סאם לוי, מפתח השיטה. לידם מונח תיק עיתונות גדול ובו שלל כתבות, בעיקר מעיתוני איכות חיים, המהללות את שיטת הטיפול שלו. הבית כולו משמש להדרכת קבוצות שלומדות את השיטה. שיעורי הקורסים מתקיימים בסלון, שבו כעשר כורסאות כחולות. קורס בן 15 מפגשים עולה 2,400 שקל, ואילו קורס מטפלים אצל לוי עצמו עולה 12 אלף שקל ומחייב לעבור אצלו טיפולים פרטניים בתשלום נפרד, 500 שקל האחד. בקומה השנייה של הבית ארבעה חדרים, שבשלושה מהם מיטות טיפול וברביעי שתי ספות ישיבה, בדומה לקליניקה של פסיכולוגים.

 

המזכירה שעובדת במקום, חוקרת משטרה בעברה - שהגיעה לעבוד במקום דרך מודעה בעיתון ואז החלה ללמוד את סודות השיטה וכעת מסיימת כבר את הקורס השלישי שלה - מדברת על לוי בהערצה וביראה. היא מכנה אותו "גורו" ואומרת שהשיטה שלו "עושה קסמים". מאחוריה תלויה טבלת צבעים, שהשימוש בה הוא חלק משיטת הטיפול. הגורו מרבה לעשן, בין הטיפולים ואף במהלכם, בדרך כלל במרפסת הקומה השנייה של הבית. על השאלה כיצד ייתכן שאדם רוחני שעוסק בבריאות מעשן, משיבה המזכירה: "הוא מעשן, כי הוא רוצה. אם הוא היה רוצה להפסיק, הוא היה מפסיק".

 

לוי, 52, איש גבוה ששיערו מאפיר, מדבר בקול רגוע ומלטף. הוא נולד וגדל בפתח תקווה ובעל תואר ראשון במחשבים ובמוזיקולוגיה מאוניברסיטת בר ־אילן. יש לו תאומות בנות 19 מנישואיו הראשונים. הוא סירב להיפגש לצורך ראיון, ובמקום זאת שלח אימייל באמצעות אשתו מיכל, עיתונאית לשעבר ב"לאשה", שלדבריה הכירה את סאם במסגרת עבודתה. "שיטת 'אהבה רבה' נהגתה וגובשה על ידי סאם לוי בין השנים 1999–1992, כדי להביא הקלה והחלמה לחולים במחלות שונות", נכתב באימייל. "סאם החל לפתח את השיטה לאחר שעבר ניתוח לא מוצלח בעקבות פריצת דיסק צווארי שחווה. הוא סירב לעבור ניתוח שני ופנה לשיטות טיפול אלטרנטיביות. להפתעתו, החל להרגיש טוב יותר ומצבו השתפר. לפיכך, החליט לבדוק את הנושא לעומק וכל 'כלי' שגילה ניסה אותו קודם כל על עצמו. הוא חיפש אחר מערכת רציונלית שתסביר את הקשרי הגוף והנפש. משלא מצא כזו, בנה אותה בעצמו. וזוהי בעצם שיטת 'אהבה רבה'".

 

בפורומים באינטרנט ובפרסומים אחרים לוי מציג את עצמו לעתים בשם "סאם לוי־אור". בכתבה מ־2003 בעיתון "לאשה" הציג את עצמו כ"סאם לב־ארי", ובה סיפר כיצד השתלב הרקע הרציונלי שלו עם שיטות טיפול לא קונבנציונליות: "התחלתי ללמוד ה-כ-ל", נכתב שם, "אין ספור שיטות טיפול מתחום הרפואה המשלימה. ומכיוון שאני בא מרקע רציונלי מתמטי, חקרתי את הדברים יותר לעומק. לא הסתפקתי בדיבור על אנרגיות, אף שבהחלט חשתי אותן, ובמהלך אותו מסע קוסמי מופלא התחלתי לתקשר את 'אהבה רבה'. במשך שש שנים קיבלתי ופיתחתי את השיטה, וזו היתה עבודה של 24 שעות ביממה. קיבלתי טונות של חומרים ומידע, ולאורך כל הדרך הדבר עבד בשני מישורים: חומרים מיסטיים, שהתקבלו כידע סימבולי וא־רציונלי, ועיבוד רציונלי, שעשיתי להם".

 

באותה כתבה סיפר שהשם "אהבה רבה" בא אליו בתקשור, ושהוא לקוח מתוך ברכה שלפני קריאת שמע. באימייל ששלח לנו הסביר: "השיטה נקראת כך משום היותה מבוססת על מקורות יהודיים, נתמכת ונסמכת על היהדות ומשתמשת בכליה. אולם אין אנו אנשים דתיים או מחזירים בתשובה למיניהם".

 

ההתבוננות הפנימית של שרי

 

לדברי מקורבים לאריסון, שרי רואה במפגשים עם לוי פרק חשוב בהתבוננות הפנימית שלה ובחיפוש העצמי שהיא עורכת. לדבריהם, הוא מסייע לה להתחבר לעצמה ולהיות קשובה ומודעת יותר, להיות חזקה יותר בקבלת החלטות, מכוונת מטרה, להכיר במגבלותיה ולדעת טוב יותר איך להתמודד בצמתי החלטה.

 

"לימוד העצמי הוא הלימוד החשוב ביותר בעיניי לנו כבני אדם", מסרה אריסון בתגובתה ל"כלכליסט". "בדיוק כמו לימודים אקדמיים, שבהם לומדים שנה אחר שנה נושא מסוים - כך אני, נוסף על מגוון נושאים שאני מתעניינת בהם - התמקדתי בנושא לימוד העצמי. אני אכן לומדת אצל סאם לוי את שיטת 'אהבה רבה' ומשתפת את הסביבה שלי בלימוד חשוב זה ובהתאמה שלו לארגונים - שזו בעצם ש.ל.י, שפה למודעות יישומית".

 

"סאם הוא לא יועץ עסקי של שרי, אין לו הידע וההבנה הפיננסית והוא אינו מתמחה בזה", מסביר גורם בקבוצת אריסון. "לשרי יש מספיק יועצים עסקיים, למשל גד סומך בנושאים פיננסיים או פיני רובין בנושאים משפטיים.סאם הוא מעין יועץ ארגוני, הוא נותן לה כלים. תפקידו להטמיע תקשורת חיובית ואותנטית יותר בקבוצה - בין המנהלים לעובדים ובינם לבין עצמם. הוא משתתף בישיבות פנים־ארגוניות, אבל רק בכאלה שעוסקות בנושא המצומצם של ש.ל.י - איך מטמיעים את השפה בקבוצה ואיך היא הופכת לכלי להטמעת החזון. הוא אינו משתתף בישיבות הנהלה או בישיבות דירקטוריון של החברות הציבוריות, והסדנאות אינן מועברות בחברות הציבוריות".

 

לדברי אריסון: "בתהליך קבלת ההחלטות שלי אני מתייעצת עם יועצים רבים, כל אחד בתחומו, אבל את ההחלטות הסופיות רק אני מקבלת - מתוך אחריות ומחויבות גם בעסקים וגם בפילנתרופיה".

 

"אנחנו דיסקרטיים"

 

ש.ל.י, השפה העסקית שפיתח לוי, מוגדרת כשפה למודעות יישומית שקהל היעד שלה הוא ארגונים ואנשי עסקים. "לימוד השפה בארגונים מביא ליצירת תקשורת ארגונית שקופה ואחידה, גישור פערי תחום, עמדה, מקצוע ואישיות, התמודדות עם קונפליקטים בארגון ושיפור איכות החיים של העובד כפרט וכגורם בעל חשיבות בארגון", מדגיש לוי. "המטרה של לימוד ש.ל.י היא להרחיב את כר הפעילות מהפרט אל הארגון: חיזוק ושיקום רוח הארגון, העצמה אישית ומקצועית של הפרטים, יצירת מכנה משותף, הנעה ומוטיבציה ארגונית חיובית".

 

ב"בית אהבה רבה" מסרבים לחשוף עם אילו חברות וארגונים הם עובדים. "אנחנו מאוד דיסקרטיים בעניין הזה", אומרת מיכל קידר־לוי. אבל על שיתוף הפעולה עם הלקוח הגדול ביותר שלהם, קבוצת אריסון, אפשר ללמוד בקלות באתר האינטרנט של אריסון. "קבוצת אריסון אימצה ומיישמת בארגון שיטה חדשנית לאבחון, לטיפול ולהעצמה אישית - 'אהבה רבה', המשלבת שפה ייחודית סימבולית", נכתב באתר. "שפה מודעת זו, הכוללת שפת גוף ודימויים חיצוניים שונים, מאפשרת תקשורת פתוחה ברמות מודעות שונות, ומקדימה לשימוש באנרגיה ממוקדת לטיפול בגוף ובנפש. כיום משמשת 'אהבה רבה' גם כשיטה לפיתוח אישי וארגוני לעובדים ולמנהלים. אחד ממסלולי הלימוד של השיטה הוא ש.ל.י". באתר של אריסון יש גם קישור לאתר "אהבה רבה".

 

נושא השפה תופס כבר זמן רב מקום מרכזי בקבוצת אריסון. איריס דרור, האישה החזקה בקבוצה, החברה גם בדירקטוריון בנק הפועלים, נושאת בתואר "מנהלת שפה ותקשורת", והיא אמונה על כל נושא התקשורת והשפה הפנים־ארגונית והחוץ־ארגונית של הקבוצה. אריסון עצמה היתה מיוזמות הקשר עם לוי ותמכה בו בהתלהבות. "סאם הביא את השפה לידיעתה של שרי ושכנע אותה שזה יכול לעזור לקבוצה", אומר גורם בקבוצת אריסון. "אם היא לא היתה אומרת שזה נכון לה ולארגון, לא היינו נכנסים לזה. היא המחליטה בסופו של דבר".

 

"התהליך בקבוצת אריסון התבצע באמצעות קבוצות לימוד לעובדים בשעות העבודה ובמימון מלא של הקבוצה", כותב לנו לוי. "ש.ל.י אינה מתערבת בנושאים כלכליים, ארגוניים פוליטיים וכיוצ"ב. תפקידה מתבטא בעיקר בענייניים שבין אדם לחברו, למנהליו ולכפופים לו. היא סוג של שפה אחידה, שתפקידה להיטיב מעל המשוער את התקשורת שבין אדם לעצמו קודם כל, ואחר כך בין אדם לחברו, ומתוך זה לאפשר לארגון לצמוח ולהתייעל, לאמץ רעיונות חדשים לבחור יחד מטרות חדשות.

 

"מטרת הסדנאות היא לתת כלים לעובד להתמודד בדרך יעילה ופרודוקטיבית בתוך הארגון. הנחת היסוד היא שכאשר העובד מאושר ושלם עם עצמו ועם סביבתו, הוא יתרום יותר לארגון וירגיש בו חיוני ושייך. נוסף על כך, אנו מספקים כלים למנהלים שעניינם כיצד לדחות רעיונות ויוזמות של עובדים בדרך שתכבד את יוזם הרעיון, לא תשתק אותו ותקטע את היצירתיות והיוזמה שלו בעתיד. מעל לכל", כותב לוי.

 

לוי מפעיל גם פורומים שונים - קומונות פתוחות וסגורות בפורטל תפוז. בפורום הפתוח הוא עונה לשאלות גולשים המבקשים ממנו עזרה בפענוח חלומות, דמיונות או אפילו ציור שצייר הבן הקטן. הם מספרים מה הסימנים שהופיעו בחלום, ולוי מספק פירושים והסברים. לאנשים שמעלים בעיות רפואיות הוא מציע ליצור עמו קשר. הפורומים הסגורים נועדו לאנשים שעברו קורסים ב"בית אהבה רבה". אחד הפורומים האלה נקרא "אהבה רבה למהות החיים", ובו מוזמנים חברי "מהות החיים" של אריסון, "ללמוד, לנתח ולשתף את חבריהם בקשיים, בתובנות ובהתפתחויות שהם חווים בתהליכי הלימוד של שפת 'אהבה רבה'".

 

"אצל שרי זה אישי"

 

בקבוצת אריסון מדגישים שמה שנעשה בארגון אינו "שיטת אהבה רבה" אלא רק סדנאות שפה. "שרי בעצמה מיישמת את ש.ל.י ועברה את הסדנה", אומר גורם בקבוצה. "'אהבה רבה' לא קשור לכאן ויש הפרדה מוחלטת. לעובדים עצמם אין נגיעה לאהבה רבה, אלא אם כן מישהו רוצה לעסוק בזה באופן אישי על חשבון זמנו הפרטי. המפגשים של שרי אריסון עם סאם ב'בית אהבה רבה' הם במישור האישי ואינם קשורים בקטע העסקי".

 

"שרי נתפסת כרוחנית, ולכן כל שיטה שמכניסים לפה נתפסת כמשהו רוחני", מסבירים בסביבתה של אריסון. "הדגם של סאם מושתת על הקבלה היהודית, אבל במה שאימצנו לארגון אין איזו אמירה רוחנית. ש.ל.י היא שיטה יישומית קלאסית, כלי יומיומי לשיפור יחסים ולתקשורת אותנטית בתוך הארגון. זה סוג של קואוצ'ינג. אנחנו באמת מתכוונים שכל מי שהוא חלק מקבוצת אריסון ירגיש פה טוב, כי אם הוא ירגיש טוב, הקבוצה תצא מרווחת גם בעסקים וגם בפילנתרופיה. ש.ל.י נותנת כלים מאוד מוחשיים לעשייה הזו, שתורמת לארגון. מי שלא רצה להשתתף בסדנאות לא השתתף".

 

בימים אלה נערכת סדנה של לוי לאנשי "רוח טובה", עמותה שהיא חלק מהזרוע הפילנתרופית של אריסון. כמו כן, עדיין נערכות בקבוצה מה שמכונה "הטמעות", שבמהלכן לוי נפגש עם מנהלי הקבוצה, כדי לסייע ליישם בפועל את החומר שלימד בקורסים. "מדובר בליווי ובהדרכה איך להשתמש בשפה, וסאם מלווה הכל מקרוב", אומר גורם בקבוצה. "מי שרצה יכול לעשות עוד שישה מפגשים על חשבון הארגון ובשעות העבודה".

 

בקבוצה מעידים שלמהלך כבר יש השפעה חיובית. אם בעבר, למשל, מנהלים העירו לעובדים בדרך שעשויה היתה לביישם או לפגוע בהם, כיום הם משתדלים ליישם את שלמדו ולהעיר באופן מכובד, שאינו מצמצם את העובד. "אי אפשר" אומר גורם בקבוצה, "לדבר על חזון הבטחת הקיום האנושי, לדבר גבוהה על קיימות ואתיקה, ולא לעשות בתוך הארגון שלך את המינימום כדי לקדם תקשורת בסיסית טובה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x