$
עידן גרינבאום

ימים של דו"חות: השכר של המנהלים; העונש של הלקוחות

חוסר הסימטריה בין התוצאות העלובות שהשיגו מנהלי הכסף של הציבור לבין המשכורות שאותם אנשים לוקחים הביתה

עידן גרינבאום 08:0126.03.09

חודש מרץ של 2009 עוד ייכנס לספר דברי הימים כאחד החודשים האירוניים שהיו כאן. מצד אחד, אלה ימי הדו"חות הכספיים של החברות הציבוריות, ומצד שני, אלה ימי הדו"חות השנתיים של הגופים שמנהלים את כספו של הציבור: קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים.

 

הכל כבר נכתב על

הפסדי קופות הגמל בשנה שעברה, אבל כאשר אלה מגיעים הביתה במעטפה, עם השם של כל אחד ואחת מאיתנו, ועם מספר שמראה בכמה הצטמקה הפנסיה או בכמה התרחק החלום להחליף את האוטו - זה כבר נהפך לעניין אישי.

 

מנהלים במשרה חלקית

 

וכך יושב לו בערבו של יום לקוח של אחת מקופות הגמל של אקסלנס נשואה, למשל, ומעיין במכתב שקיבל ממנהל הקופה שלו. באותו מכתב הוא יגלה שהקופה, אקסלנס עתיד שמה, הפסידה ב־2008 כמעט 20%. בדרך היא לקחה עוד דמי ניהול בסכום לא מבוטל של 1.36%. "הרבה שנים יעברו עד שהכסף הזה יחזור", יאמר לעצמו החוסך המוטרד ויתפנה לעיין בכותרות העיתונות הכלכלית.

 

זמן קצר יחלוף עד שעיניו הלאות ייתקלו ברשימות של צמרת מקבלי השכר בחברות הציבוריות. ושם, מתוך סקרנות, הוא יעבור שם אחרי שם עד שייתקל לפתע במשהו מוכר. השמות, רוני בירם וגיל דויטש, אמנם לא יאמרו לו דבר, אבל החברה שבה מועסקים השניים היא אותה אקסלנס נשואה ששיגרה לו את המכתב על תשואת קופת הגמל.

 

והשכר, הו השכר. לא פחות מ־7.5 מיליון שקל קיבלו כל אחד משני אלה, והכל עבור 80% משרה בלבד. "מעניין מה היה קורה אם הם היו מועסקים ב־100% משרה", יהרהר הלקוח המוטרד בינו לבין עצמו, "כמה הם היו מקבלים אז?".

 

מכירים את כל ההסברים

 

חוסר הסימטריה בין התוצאות העלובות שהשיגו מנהלי הכסף של הציבור לבין המשכורות שאותם האנשים ממש לוקחים הביתה זועק השנה יותר מתמיד. בירם ודויטש הם אולי הגרסה הקיצונית ביותר של המנגנון העקום, אותו מנגנון שמאפשר למנהלים שהפסידו עשרות אחוזים ללכת הביתה עם משכורות בסכומים שכאלה.

 

את כל ההסברים לתופעה הזו אנחנו כבר מכירים: החברה שלהם הרוויחה במקומות אחרים, יש להם הסכם וכו' וכו'. אבל את הלקוחות שלהם כל זה לא צריך לעניין. בצד הבדיקה המדוקדקת של התשואה, דמי הניהול ושאר פרמטרים חשובים לא פחות, טוב יעשה כל לקוח אם יבדוק גם את השכר שלקחו לעצמם האנשים שמנהלים את כספו. החוקים המאפשרים להעביר כיום את הכסף במהירות וביעילות מגוף אחד למשנהו מאפשרים לכל אחד ואחת להעניש את אלה שחגגו על חשבונם ולהוציא את כספיהם מניהולם.

 

קצת צניעות לא תזיק

 

טוב יותר יעשו ברוני ההשקעות הישראלים אם ינהגו בקצת יותר צניעות בימים אלה של פיטורים והפסדים. אם הם לא ימהרו להטיל על עצמם מגבלות, יגיע מהר מאוד תורם של החברים בכנסת. אלה ישמחו לעשות סיבוב בתקשורת עם שלל חוקים שיקטעו את חגיגת השכר באבה. ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון במשרד האוצר, כבר נקט צעד חשוב בכיוון זה. אבל כהרגלו הוא עשה זאת במתינות ובזהירות - ורגע אחרי שסוסי 2008 כבר ברחו מהאורווה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x